Vogue Daily

A Girl in Man's Clothes: Příběh Emmy Snodgrass a dalších žen zatčených za nošení kalhot

Psal se rok 1852 a sedmnáctiletá dcera policejního důstojníka z Bostonu způsobila skandál tím, že se na veřejnosti objevila v kalhotách, za což byla poslána do vězení. Jak se tedy kalhoty dostaly do našich šatníků?
Foto: Getty images
Audrey Hepburn
Pohledná dívka se ani po prvním zatčení pánského oblečení vzdát nehodlala. „Jaký může být jej motiv a proč tak tvrdohlavě odmítá zvyky svého vlastního pohlaví, není známo,” napsal 30. listopadu 1852 deník New York Daily Times. O Emmě Snodgrass se brzy začalo mluvit jako o pošetilé a výstřední dívce, která se městem potuluje v mužském oblečení, a stala se celebritou všech novin.
V březnu 1856 se v deníku New York Daily Times objevil rozhovor s názvem A Girl in Man's Clothes, který detailně popsal příběh Emmy Snodgrass, která si tou dobou říkala Charley. Ženské oblečení se poprvé rozhodla vyměnit za pánské, když jí bylo patnáct let, protože se v něm cítila lépe. Zanedlouho začala používat i chlapecké jméno a nechala se zaměstnat v úřadě. Reportér se jí v článku zeptal, proč se stále obléká jako muž: „Protože vypadám dobře a za práci dostanu víc peněz,” odpověděla mu. Reportér ji ale upozornil, že existuje zákon, který ženám zakazuje oblékat se do pánského oděvu. „Myslím si, že člověk by se měl moci obléknout tak, jak uzná za vhodné – pokud je to slušné,” uvedla v rozhovoru. Za nošení kalhot byla zatčena ještě několikrát, v různých amerických státech. Při jednom ze zatčení prohlásila, že se odstěhuje do Austrálie, načež zmizela z hlavních novinových titulků. 
Zákony zakazující takzvaný crossdressing ale nezmizely. Mezi lety 1845 až 1900 je přijalo čtyřiatřicet měst v jednadvaceti amerických státech, jak se píše v knize Arresting Dress od Clare Sears. A platily samozřejmě i pro muže.
Mary Edwards Walker byla za nošení kalhot zatýkána mezi lety 1866 a 1913. Už v roce 1910 přitom francouzská návrhářka Jeanne Victorine Margaine-Lacroix představila široké kalhoty pro ženy, jen pár měsíců před uvedením dámských harémových kalhot návrhářem Paulem Poiretem. V obou případech se ale jednalo o volné a sukni připomínající kousky, které na první pohled nepůsobily jako klasické kalhoty. V Portoriku byla v roce 1919 za nošení pánského oblečení zatčena Luisa Capetillo. V roce 1938 byla v Los Angeles za mříže poslána učitelka Helen Hulik poté, co ji soudce opakovaně vyzval, aby se převlékla do šatů. Jen o rok později se žena v kalhotách poprvé objevila na stránkách Vogue.
Kalhoty jsou dnes jedním z nejzákladnějších prvků pánského a dámského šatníku. Po většinu moderní historie byl však ženám tento kus oblečení odpírán. Omezení se dramaticky uvolnilo až mezi 20. a 21. stoletím. Svůj podíl na tom měla i první světová válka, kvůli které se ženy dostaly do nových pracovních prostředí, aby nahradily muže. Zatýkání kvůli crossdressingu začalo ubývat i po protestech ve Stonewall v roce 1969. Jednalo se o přelomovou událost nejen pro LGBTQ komunitu, které zajistila svobodnější práva ve Spojených státech. Mezi průkopníky dámských kalhot je pak řazena například Coco Chanel. Yves Saint Laurent zase v roce 1966 vytvořil slavný Le Smoking, první ženský oblek. Od té doby kalhoty nechybí v kolekcích předních módních návrhářů a my si už život bez kalhot ani nechceme představit.