Hudba

#FollowYourHeart: Všemi smysly

Možná nejvítanější kulturní událostí roku 2020 je nová Sofia Coppola. Tak se klidně celý měsíc dívejte jen na ni!
Loňský debut pojmenoval Viktor Sheen Černobílej svět. Před pár týdny na něj navázal deskou Barvy. Už názvem chce naznačit, že se toho u něj dost změnilo. Jak v osobním životě (narodila se mu dcera), tak v tom hudebním. Jestliže byla první nahrávka událostí, která rappera původem z Kazachstánu vystřelila nad všechny Yzomandiase, Niky Tenda i Penery, druhá tuto Sheenovu pozici sebevědomě potvrzuje. Na rozdíl od debutu je hudebně i textově mnohem rozmanitější a navíc dokazuje, že beaty nemusejí znít jako vymyšlené a nahrané po třídenním mejdanu a rapovat se dát i o něčem jiném než o „zážitcích“ z něj.
Bill Murray a Sofia Coppola znovu spolu! Také vám při tom a se vzpomínkou na Ztraceno v překladu příjemně zatrnulo? Jejich nejnovější spolupráce se jmenuje On the Rocks (proboha, kdo vymyslel ten český paskvil V úskalí?!), k vidění je na Apple TV+ a jedná se o smutnou komedii o vztahu mezi dcerou v manželských nesnázích a otcem, kterého ani v pokročilém věku nepřestává ovládat ženská přitažlivost. A také o jeden z nejkrásnějších filmů poslední doby.
Letošní podzim v režii HBO je co do obsahu patrně nejbohatší v historii stanice. Jedna série ještě nedospěla ke svému finále, a už se v nabídce objeví další, možná ještě lepší. Chcete prožít postapokalyptickou sci‑fi? Kvůli vám zasloužilý režisér Ridley Scott debutuje v televizi, aby nabídl desetidílný spektákl Vychovaní vlky. Jude Law zažívá něco nadpřirozeného přímo na planetě Zemi ve Třetím dni, během jehož sledování vámi najednou prostoupí klid, že covidový lockdown je vlastně ještě v pohodě. A pak tu máme dva neanglicky mluvené seriály odehrávající se v uzavřených komunitách. Vlast vypráví o baskickém terorismu a Medvědín o švédském hokeji na maloměstě, kde kromě bojů o puk nečekaně dojde i ke zločinu, jehož brutalita zaskočí i ty nejotrlejší.
Jestliže se budou za letošní rok vzhledem ke koronavirem značně omezenému počtu filmových premiér vůbec udělovat Oscary, horkého kandidáta bychom měli. Do světa ho vyslal Netflix, režíroval ho renomovaný scenárista Aaron Sorkin, jmenuje se Chicagský tribunál a hrají v něm třeba Eddie Redmayne, Sasha Baron Cohen a Michael Keaton. Žánrově se jedná o hybrid. Je to soudní drama? Je to komedie? Je to mystifikace? Ano, ano i ano. Navíc, pokud jste z Evropy a nestudovali jste americkou historii nebo práva, užijete si ho bezstarostně a o to víc. Anotaci k němu nečtěte, cosi souvisejícího s protestem proti sjezdu Demokratů by vás mohlo lehce odradit. A předstoupit před Chicagský tribunál se velmi doporučuje. 
Mohou techno a pop dojít smysluplného prolnutí? Mohou. Jen musíte být Ela Minus a najít v sobě odvahu tyto dva žánry vzít a na albu Acts of Rebellion z nich připravit pomyslný dort, který naštěstí nezní ani trochu tak, jako když ho udělali pejsek s kočičkou. Pak můžete posluchačům naservírovat nejvíc cool tracky melodického techna, které si zamilují už během prvních soust, a je pravděpodobné, že se Ela Minus stane jejich láskou na celý život. Budou s ní vstávat, pracovat, trávit volno, usínat a netrpělivě vyhlížet, s čím přijde příště. 
Saša Uhlová je novinářka. Změnila si identitu a nechala se zaměstnávat na nejnižších pracovních pozicích, aby zjistila, jaké to skutečně je. Pradlena, škubačka kuřat, pokladní v samoobsluze, třídička odpadu. O pracovních poměrech a podmínkách, které nejsou ani růžové, ani bleděmodré, napsala sérii reportáží, z nich vyšel Michal Hába a v pražské Komedii na jejich základě stvořil inscenaci Hrdinové kapitalistické práce. Není to snadné divadlo, ale s jeho zhlédnutím byste neměli váhat ani minutu. Nebo vám ho snad osobní komfortní zóna nedovolí vidět?
Její jméno je na hranici zapamatovatelnosti. To se ovšem netýká její hudby. Říká si Beabadoobee, nahrála album Fake It Flowers, ale skladby na něm naštěstí žádný fake nejsou. Stýská‑li se někomu po muzice, kterou si někdo složí a nahraje sám a dostanou v ní přednost živé nástroje před zvuky z počítače, je mu britsko‑filipínská hudebnice plně k dispozici. Záměrně ji neoznačujeme za zpěvačku, ale to plně pochopíte, až si její desku pustíte. Pokud takto zní rok 2020, svět je ještě aspoň v rámci hudebních možností v pořádku.