Hudba

Zpěvačka Sade a její nadčasový styl

Vystudovala módní návrhářství, aby se stala ikonou jak v hudbě, tak i v oblékání. Rapper Drake si její tvář nechal dokonce vytetovat. Řeč je o talentované Sade Adu, která dnes slaví narozeniny. S hity jako No Ordinary Love, Smooth Operator nebo The Sweetest Taboo se jí povedlo ovlivnit hned několik generací. 
Foto: Getty Images
Sade, 1985
Britka s nigerijskými kořeny se zajímala o umění už od mala. Výrazně ji však nasměrovala móda, dostala se totiž na prestižní univerzitu Central Saint Martins (odkud vzešli návrháři jako Alexander McQueen, John Galliano nebo Stella McCartney). Sade ještě po promoci vytvořila pánskou kolekci oblečení, ovšem na začátku 80. let se už věnovala naplno muzice. Svůj vztah k módě si ale bezesporu udržela. Její nestárnoucí outfity doplňují rudé rty, dlouhé černé vlasy, stažené v copu, nebo kruhy v uších. 

Hudba, která léčí

Kontraaltová poloha hlasu, kterou příroda obdařila také Cher, Norah Jones nebo Billie Holiday,  dala téhle hvězdě schopnost navodit v písních tajemnou a emotivní náladu. A právě to je možná největším tajemstvím Sadina úspěchu. Své první album vydala Sade Adu coby čtyřiadvacetiletá. Jejím producentem se stal Robin Millar, který věřil, že poslech zvučných hlasů, jako má například Frank Sinatra nebo Ella Fitzgerald, může pomoct lidem cítit se líp. 
„Když jsem Sade poprvé uslyšel, cítil jsem že to v sobě má i ona,” uvedl slavný producent pro deník The Guardian. A měl pravdu. Psal se rok 1985 a Sade získala svoji první Grammy za nejlepšího nového umělce. V roce 1993 se přidalo další Grammy, tentokrát za píseň No Ordinary Love. V roce 2001 pak prestižní cenu interpretka dostala za album Lovers Rock a triumf zopakovala v roce 2010 za song Soldiers of Love.

Žena s dokonalým vkusem

A i když je hlas téhle umělkyně věčný, ještě nezapomenutelnější jsou její nadčasové kostýmy. Na pódiu se často objevovala v bílé košili s kalhoty do pasu, vášnivě ráda mixovala pánský i dámský šatník. Pověst ženy se skvělým vkusem si ovšem s grácií obhájí dodnes. Její nejikoničtější outfity jsme pro vás vybrali.