Hudba

Adele vydává nové album a je zrcadlem jejího života

Je to už dlouhých šest let, co svět obdařila posledním albem, minimálně rok se spekuluje, kdy a čím překvapí znovu, a právě dnes vydává čtvrté studiové album s názvem 30. Vogue k němu získala všechny podrobnosti — přímo od Adele.
Kromě toho, že Adele pustila do éteru svoji nejnovější desku, nedávno ozdobila cover jak britského, tak i amerického vydání Vogue. A i když je tato britská star známá tím, že své plány drží vždy pevně pod pokličkou, v rozhovorech pro oba magazíny byla nadmíru otevřená a prozradila, co od jejího nového alba můžeme očekávat.

Album 30 není jen o rozvodu

Deska nás provede zpěvaččiným osobním životem posledních několika let a neopomene ani rozvod se Simonem Koneckim. „Mám pocit, že tohle album je v jistém smyslu sebedestrukce. Zároveň sebereflexe a taky jakési sebevykoupení. Cítím se ale připravená. Chci, aby teď lidé slyšeli moji verzi příběhu,“ přiznala Adele.

Nechce se opakovat

„Na novém albu žádnou bombastickou píseň ve stylu Hello nenajdete,“ ubezpečila hvězda naše americké kolegy. „Ten song sice posunul mou kariéru na úplně jinou úroveň, ale opakovat se to nebude. Nové album má úplně jiný příběh, a rozhodně nezní jako ty předchozí,“ hlásá zpěvačka. „Musím se nyní zaměřit sama na sebe,“ prohlásila v britském Vogue. A pro americkou mutaci zase uvedla: „Tvorba alba připomínala rozvod. Vtloukala jsem si při tom do hlavy, že se musím dát dokupy.“

Pilotní Easy On Me

Britský Vogue singl popisuje jako vzpomínku na „její krušné dětství, rozbité manželství a na lekce, které se na této cestě naučila, a nenaučila“ a dodává, že jde o ty nejlepší vokály, jaké kdy Adele předvedla. K tomu ona sama říká: „Byla to první píseň, kterou jsem pro album napsala. Pak jsem půl roku nestvořila nic dalšího, protože mě celou dobu pronásledovala myšlenka, že jsem už sebe dostala všechno.“

Vše, co jí vadí na mužích

Jedna z dalších skladeb, jejíž děj se odehrává krátce po rozchodu, kdy se hvězda zhrouceně vyrazila opít do baru, zcela přesahuje Adelin klasický žánr. Britská edice Vogue píseň dokonce přirovnává ke stylu synthpopové skupiny Goldtrapp z 90. let. „To je právě ta zmiňovaná destrukce,“ vysvětlila Adele. V jednom z dalších songů pak upřímně vyjmenovává typické chyby na mužích. „Dovedete si představit páry, které ji poslouchají v autě? To bude asi hodně trapné.“

Syn Angelo

„Ta písnička je samozřejmě o věcech, které se staly, ale chtěla jsem ji dát na album, abych ukázala Angelovi, co od něj očekávám a jak by se měl chovat ke svému budoucímu partnerovi, ať už to bude žena, muž, nebo cokoli jiného. Poté, co jsem si prošla rozvodem, jsou mé požadavky opravdu vysoké,“ vyjadřuje se ke skladbě, kterou věnovala svému milovanému, avšak rozvodem poznamenanému chlapci. „Neustále se mě ptá na tolik zdánlivě jednoduchých věcí typu: Proč spolu všichni nemůžeme pořád žít jako rodina? Proč už nemáš ráda mého tátu? Nedokážu to devítiletému dítěti vysvětlit. A právě prostřednictvím téhle desky jsme mu chtěla vysvětlit, až mu bude dvacet nebo třicet, kdo jsem a proč jsem se dobrovolně rozhodla v honbě za vlastním štěstím rozvrátit celý jeho život,“ dodala syrově pro britský Vogue.

Jedna z písní vznikla po emotivním rozhovoru…

…a obsahuje skutečné pasáže z rozhovoru, který jako matka se svým devítiletým synem vedla a který původně nahrála na doporučení terapeuta. „Je to jako, kdybych všem svým fanouškům, kteří posledních deset let čekali za dveřmi mého domu nabídla, jestli nechtějí jít dál.“ Pro ještě větší autentičnost nechybí ani krátký záznam uplakané hlasové zprávy, kterou Adele zanechala kamarádce. 

Mix jazzu, Edith Piaf a Snídaně u Tiffanyho

Tím však výčet fascinujících písní nekončí —jedna ze skladeb vzdává hold Edith Piaf, ale my se nejvíce těšíme na sedmiminutovou závěrečnou píseň, kterou britský Vogue přirovnal k herečce Judy Garland a popsal ji jako „jazzovou rozkoš po skončení show.“ Inspirací se jí stal film Snídaně u Tiffanyho, který v nahrávacím studiu běžel v televizi. „Chtěla jsem tu píseň napsat jako soundtrack — jako takové rozuzlení filmu.“

Adele a osvědčená jména = skvělý tým

Na přípravě alba se Adele sešla se svými starými známými spolupracovníky, jako jsou Greg Kurstin a Max Martin, a také s hudebním producentem Inflo. Na některých skladbách spolupracovala s popovým producentem Shellbackem, skladatelem Ludwigem Göranssonem nebo kanadským muzikantemTobiasem Jessem Jr. a dalšími.

Na hvězdné kolegy se nedostalo

Pokud ale od nové desky očekáváte duet s jinou pěveckou hvězdou, budete zklamaní. „Není to tím, že bych nechtěla,“ trvá si na svém Adele a dodává: „Jen to z nějakého důvodu nikdy nebylo to pravé.“ Album 30 vychází už 19. listopadu.