Filmy

Nominace na Zlaté glóby ovládly Belfast a Síla psa, uspěl i český film

Belfast a Síla psa posbíraly po sedmi nominacích na Zlaté glóby, a jsou tak největšími favority před vyhlášením vítězů na začátku roku 2022. V kategorii nejlepší animovaný film získal nominaci i český snímek Moje slunce Mad režisérky Michaely Pavlátové. 
Michaela Pavlátová vede Katedru animace na FAMU a na kontě má celou řadu cen včetně nominace na Oscara. Její poslední počin Moje slunce Mad, který vznikl na motivy knihy Frišta Petry Procházkové, se uchází i o nominaci na cenu Americké filmové akademie. 
Během pondělního vyhlašování zaznamenaly úspěch také snímky V rytmu srdce, Duna a Král Richard: Zrození šampiónek, které budou bojovat o cenu pro nejlepší drama. Remake muzikálu West Side Story a Lékořicová pizza jsou na druhé pozici v počtu nominací a šanci mají ve čtyřech kategoriích. 
Z herců se do nejužšího výběru probojovali například Will Smith, Benedict Cumberbatch nebo Javier Bardem, z hereček Kate Winslet, Nicole Kidman či Lady Gaga.
Z filmových společností si nejlépe vedla streamovací platforma Netflix se 17 nominacemi.
Vyhlášení vítězů je naplánováno na 9. ledna, jakou podobu však bude slavnostní večer Zlatých glóbů mít, není dosud zcela jasné. Televize NBC totiž už na jaře oznámila, že jej nebude vysílat kvůli kontroverzím kolem nerovného rasového zastoupení v pořádající Asociaci zahraničních novinářů v Hollywoodu.