Filmy

Na jaké filmové premiéry se můžete těšit v únoru?

Je jedno, jestli si cestu do kina naplánujete coby součást kondičního běhu, sváděcí strategie nebo v rámci holčičího večera. Důležité je... kulturně nezahnívat!
Foto: Niko Tavernise/ Warner Bros. Entertainment Inc.
Timothée Chalamet jako Paul Atreides a Zendaya jako Chani ve filmu Duna: Část druhá

Duna: část druhá

Sabrina Karasová, on-line editor: Na konci jedničky se Timothée Chalamet coby Paul Atreides na planetě Arrakis připojí k modrookému pouštnímu národu Fremenů, aby se pomstil spiklencům, kteří způsobili zkázu jeho rodu a rodiny. Potíž je, že ho velká část Fremenů považuje za vyvoleného, za proroka, jiní ovšem pochybují. Jak to vidí jeho múza Chani (Zendaya)? Uvěří v jeho osudovou roli? A naučí se Paul Atreides kočírovat pouštního červa? Láska, boj, ideály, ovládání bojových umění, dovednost přežít mezi nepřáteli, znalost pouště a možná nějaké ty superschopnosti. V každém případě je to podívaná napínavá jak kšandy, člověk má chvílemi pocit, jako by byl svědkem skutečného historického přelomu a nápravy veškerých nespravedlností. Už jen při četbě románu Franka Herberta jsem tajila dech, což teprve akční podívaná na plátně na stejné téma... Mimochodem: Dvojku v ČR tentokrát uvidíme o dva týdny dříve než diváci v USA.
V kinech od 29. února 2024

Zimní prázdniny

Bronislava Zavadilová, picture editor: Jsem letos enormně zvědavá na americký snímek Zimní prázdniny (The Holdovers). Spolupráce režiséra Alexandra Payna s hercem Paulem Giamattim se skvěle osvědčila už před dvaceti lety v Bokovce a Paula Giamattiho mám navíc ráda v jakékoliv roli. Miluju všechny jeho lúzry i mrzouty... Moc si přeju, aby ze snímku o těch studentech Bartonovy akademie, kteří nemají kam odjet na dvoutýdenní zimní prázdniny, takže je musí hlídat (bohužel ten nejméně oblíbený) profesor, nevylezla přeslazená, citově vyděračská a za každou cenu dojímavá záležitost.
V kinech od 22. února 2024

Vražda ing. Čerta

Cindy Kerberová, head of digital editorial content: Filmová klasika se vrací do kin. Digitálně zrestaurovaná komedie s Vladimírem Menšíkem a Jiřinou Bohdalovou patří mezi ty české filmy, které nelze zapomenout. Fenomenální talent Ester Krumbachové se zde uplatnil naplno. Krumbachová, známá především jako kostýmní výtvarnice, sama napsala scénář a sama film zrežírovala (šlo o její první a bohužel i poslední režijní pokus). Herecký výkon Menšíka v roli poživačného ing. Bohouše Čerta a Bohdalové v roli osamocené ženy, která své dávné lásce znovu podlehne, aby zase zjistila, jakého nevychovaného sobce si znovu pustila přes práh svého bytu, spolu s nezaměnitelnými kulisami a kostýmy patří do zlatého fondu Národního filmového archivu a určitě si znovu zaslouží připomenutí na plátnech kin. Viděla jsem tento film mnohokrát, ale do kina si na něj s chutí zajdu. 
V kinech od 14. února 2024

Madame Web

Sandra Mai Tranová, social media manager: Madame Web, záchranářka ztvárněná Dakotou Johnson, získá po dramatickém pádu do řeky nečekané schopnosti jasnovidectví. Postupně začne mít vize temného Spider-Mana, který jde nekompromisně po ní i její partě. Podle traileru lze odhadnout, že film směřuje k podobě spinoffu Spider-Mana v ženské podobě. Co si o tom myslíme? Naposledy jsem Dakotu viděla v trilogii Fifty Shades (guilty). V roli superhrdinky si ji upřímně nedokážu představit, proto mě tentokrát do kina požene čirá zvědavost. A držme si palce, že nám trailer neprozradil celý děj filmu, jelikož byl opravdu nabitý.
V kinech od 14. února 2024

Jeden život 

Jan Boublík, creative digital manager: Někdy se stává, že recyklujeme příběhy z minulosti a mezitím nám utíká současnost. V případě filmu Jeden život, britského dramatu, který rekonstruuje život zachránce židovských dětí Nicholase Wintona, je však nezbytné splatit dluh. Režisér James Hawes to s pseudohollywoodským vyprávěním umí, a tak je dobře, že námět dostal do ruky právě on. V hlavních rolích filmu se navíc po delší době ukážou Anthony Hopkins i Helena Bonham Carter. 
V kinech od 1. února 2024.