Filmy

Velkolepý vzestup a pád Amy Winehouse zachytí životopisný snímek Back to Black

Příběh o tom, jak se z vycházející hvězdy londýnské jazzové scény stala megastar a šestinásobná držitelka Grammy, která ve svých sedmadvaceti letech zemřela na otravu alkoholem, byl již různými formami zpracován. Nyní se však její raketový vzestup a tragický konec dočká velkolepého zpracování — v životopisném hollywoodském filmu.
Foto: Getty Images
Amy Winehouse
Na filmu se pracuje již od roku 2018, ovšem nic zásadního se od té doby neudálo. Až tento týden přinesl server Deadline zprávu, že se natáčení konečně posune kupředu a bude jej produkovat StudioCanal. Snímek se má jmenovat Back to Black a režie se ujme Sam Taylor-Johnson, filmařka nominovaná na cenu BAFTA za snímky Nowhere Boy a Fifty Shades of Grey a také blízká přítelkyně samotné Winehouse. Autorem scénáře je Matt Greenhalgh (Nowhere Boy nebo Control).
Zlom nastal také s příchodem informace, že připravovaný film vznikne s plnou podporou zpěvaččiny rodiny, a to včetně jejího otce Mitche (ten v roce 2015, po uvedení oscarového dokumentu Amy od britského režiséra Asifa Kapadii, čelil kritice za to, že dceřin nezdárný konec má na svědomí on, pozn. redakce). 
O čem přesně nový snímek, jehož tvůrci tak získají svolení ponořit se do nejstřeženějších archivů, bude pojednávat? Zmapuje druhou polovinu Amyiny kariéry včetně druhého alba, které se dostalo na vrchol hitparád, jak naznačuje název? Anebo se bude zabývat také zpěvaččiným dětstvím? A jaký prostor dá jejím úspěchům, nepřeváží je ztvárnění jejích bojů s návykovými látkami a destruktivními vztahy? To se snad již brzy dozvíme.
Vyvstává ale ještě jedna otázka: Kdo bude hrát Amy? Casting dle serveru Deadline odstartuje v nejbližších týdnech a zatím není jasné, zda dá studio přednost zvučnému jménu, nebo nové tváři. „Nevadilo by mi, kdyby to hrála mladá neznámá herečka, která vypadá aspoň trochu jako Amy. Chceme jen, aby někdo ztvárnil Amy takovou, jaká byla... zábavná, skvělá a okouzlující. Nemá smysl, abych ten film točil já, protože jsem její táta. Ale sehnat ty správné lidi, kteří to budou dělat, to je velmi důležité, a my to uděláme,“ uvedl před časem v deníku Sun Mitch Winehouse.