Filmy

New York, Paříž, Tokio. Virtuální dovolená na Netflixu

Pokud toužíte po útěku, pusťte si jeden z následujících devíti filmů, které vás vezmou na cestu kolem světa. Chcete se vydat na ostrov v Itálii, projít se ulicemi New Yorku nebo projet na kole Jižní Ameriku?

Procházka pařížskými ulicemi? Pusťte si Funny Face (1957)

Nic nepřekoná muzikálovou klasiku Stanleyho Donena z romantické Paříže inspirovanou životem světoznámého fotografa Richarda Avedona s Fredem Astairem a Audrey Hepburn v hlavních rolích. Nenechte si ujít kouzelné záběry na Louvre, Tuilerijské zahrady a plavbu na člunu po Seině. 
Foto: Alamy

Chybí vám New York? Pusťte si Do the Right Thing (1989)

Jen málo filmů zachycuje atmosféru města, které nikdy nespí, jako kultovní klasika od Spika Leea. Film o rasové problematice a policejní brutalitě je plný výrazných scén i postav. Dokonalou kulisou je zvolený soundtrack. Lee hraje chlapce, co si přivydělává rozvozem pizzy v Brooklynu. Během horkého letního dne se pomalu roztáčí drama, jehož kořeny leží hluboko v mentalitě americké společnosti.
Foto: Shutterstock

Sníte o dovolené na odlehlém Novém Zélandu? Pusťte si Whale Rider (2002)

Film pojednává o maorské dívce (hraje Keisha Castle-Hughes), která se chce stát náčelnicí svého kmene. O něco podobného se předtím nikdy žádná žena nepokusila. Musí uctít své předky, prokázat, že na to skutečně má, a vylovit velrybí zub z hlubin oceánu. Natáčelo se na malebném ostrově Whangara na severu Nového Zélandu. Záběry na nekonečné bělostné pláže a skalnaté útesy působí v současné situaci jako balzám na duši.
Foto: Shutterstock

Chcete objevit kouzlo pulzujícího Tokia? Pusťte si Lost In Translation (2003)

Scarlett Johansson září v příběhu o dvou „ztracených“ Američanech v Tokiu. Čerstvá absolventka Charlotte se potkává s Bobem (Bill Murray), jenž prochází krizí středního věku. Jakmile se sblíží v hotelovém baru, přesunou se do víru velkoměsta. A zatímco obdivují osvětlené ulice, tiché svatyně a rušné karaoke bary, začnou k sobě cítit něco víc než jen přátelství.
Foto: Alamy

Máte nutkání projet na kole Jižní Ameriku? Pusťte si The Motorcycle Diaries (2004)

V roce 1952 se Che Guevara (Gael García Bernal) a Alberto Granado (Rodrigo de la Serna) vydali na svou životní cestu: 8000km jízdu po Latinské Americe, z Buenos Aires do Venezuely. Během ní se setkávají s nespravedlností a akutní chudobou, která místní postihuje. Tato cesta formovala Che Guevarovy ideály o vedení země a tím i budoucnost celého kontinentu. 
Foto: Shutterstock

Láká vás cesta po Indii nočním vlakem? Pusťte si The Darjeeling Limited (2007)

Adrien Brody, Owen Wilson a Jason Schwartzman hrají v této neotřelé komedii Wese Andersona rozhádané bratry. Ti se nakonec rozhodnou společně odjet do Indie. Jejich cesta však místo duchovního sebepoznání skončí jako výlet plný pěstí, facek a intrik. Nezapomenutelné jsou hlavně záběry na vyprahlé pláně Rádžastánu. 
Foto: Shutterstock

Vaším snem je túra přes americkou divočinu? Pusťte si film Wild (2014)

Cesta přes Pacifickou hřebenovku, která se táhne od pouště v Kalifornii po lesy Washingtonu, je ústředním pozadím dramatu Jeana-Marca Valléeho. Reese Witherspoon hraje Cheryl Strayed, která se vydává na sólovou expedici, během které navazuje nová přátelství a zkouší, co všechno je schopna vydržet.
Foto: Shutterstock

Co třeba luxusní dovolená na italském ostrově? Pusťte si A Bigger Splash (2015)

Sexy thriller režisér Luca Guadagnina se odehrává na prosluněném italském ostrově Pantelleria, oáze plné klikatých silnic a restaurací s božským výhledem. Hlavní roli ztvárňuje Tilda Swinton a její milenec Matthias Schoenaerts. Klidné dny tráví plaváním, dlouhými procházkami a obědy na rozpálených nádvořích. Tedy až do doby, kdy na ostrov dorazí její dobrý přítel Ralph Fiennes se svou dcerou Dakotou Johnson...
Foto: Alamy

Toužíte prozkoumat starověkou španělskou kolonii? Pusťte si Pain and Glory (2019)

Autobiografická sága Pedra Almódovara vypráví o životě režiséra Salvatora Malla (hraje Antonio Banderas), který se ocitá v těžké krizi. Mallo se ve svých vzpomínkách vrací do dětství, kdy se přestěhoval se svou matkou (Penélope Cruz) do kouzelného městečka Paterna ve východním Španělsku. Melancholické záběry na bílé jeskyně, zurčící řeky a žlutá pole jsou jako ze ztraceného ráje. 
Foto: Alamy