Filmy

Glamour, celebrity, večírky: vše, co potřebujete vědět o seriálu Halston

Od chvíle, kdy producent Ryan Murphy podepsal s Netflixem smlouvu, vznikla celá řada nových seriálů a filmů, které tuto platformu posunuly na další úroveň. Mezi nimi například The Politician, Hollywood, Ratched, The Boys in the Band a The Prom. To nejlepší ale přišlo nakonec. Nejnovějším počinem hvězdného producenta je pětidílná minisérie Halston, která ukazuje velkolepý vzestup a pád ikonického amerického návrháře Roye Halstona Frowicka. 
Děj se odehrává v New Yorku 70. a 80. let a jsme díky tomu svědky jeho skromných začátků, počátečních úspěchů, tvůrčích krizí a také hédonistické noci ve Studiu 54 se slavnými přáteli a spolupracovníky, mezi něž patřila Liza Minnelli a návrhářka šperků Elsa Peretti.

Kdo hraje Halstona?

Ewan McGregor s vlasy sčesanými dozadu, tváří zahalenou slunečními brýlemi a prsty permanentně svírajícími cigaretu. Britský herec se proměnil v legendu, která v tehdejší době udávala trendy. Rebecca Dayan se ujala role Elsy Peretti, modelky a Halstonovy múzy, a Krysta Rodriguez ztvárnila Lizu Minnelli, oscarovou herečku, která patřila k návrhářovým nejbližším přátelům. 
Gian Franco Rodriguez hraje Halstonova milence Victora Huga, David Pittu ilustrátora Joea Eulu, Sullivan Jones manažera butiku Eda Austina. V roli filmového režiséra, který s Halstonem spolupracoval, se představí Rory Culkin. Herecké obsazení uzavírají Bill Pullman jako obchodník David Mahoney a Kelly Bishop jako novinářka Eleanor Lambert.
Foto: Netflix
Foto: Netflix

Simply Halston

Seriál vychází z biografie Simply Halston, kterou v roce 1991 napsal Steven Gaines a sleduje Halstonovu kariéru od vytvoření klobouku ve tvaru pilulky, který měla Jacqueline Kennedy na sobě při prezidentské inauguraci Johna F. Kennedyho v roce 1961, až po jeho hledání finančních prostředků v době, kdy začal navrhovat dámské oblečení. 
V butiku na Madison Avenue experimentoval se semišem a oblékal nejpůvabnější Newyorčanky, nakonec uzavřel smlouvu s Norton Simon Industries a vydal parfém s lahvičkou ve tvaru slzy, kterou navrhla Peretti. To bylo ještě předtím, než došlo k jeho tragickému úpadku, který urychlilo užívání drog, vznětlivost a pochybná obchodní rozhodnutí.
Za zmínku stojí i scény tančícího Halstona ve Studiu 54 a jeho příjezd do Paříže na legendární módní přehlídku Battle of Versailles v roce 1973 (kde se utkali francouzští a američtí návrháři) a nahlédneme také do jeho luxusní kanceláře v Olympic Tower na Páté Avenue, ráje obřích zrcadel a červeného nábytku.
Režie se chopil Daniel Minahan, který stojí i za seriály Hra o trůny (2011-2019), American Crime Story (2016-2021), Hollywood (2020) a Ratched (2020). Dokonalé kostýmy má pak na svědomí Jeriana San Juan. Od minimalistických modelů až po hodně odvážné. Zamilovali jsme se do kaftanů s potiskem, košilových šatů, sametových sak a topů posetých flitry. 
Třešničkou na dortu je pak samotný trailer, který začíná v Olympic Tower. Sledujeme scény z ulic New Yorku, návrhářovy pracovny, módní přehlídky, Studia 54 a také jeho letního domu v Montauku na Long Islandu. Halston se snaží najít svou charakteristickou estetiku, zdokonaluje svůj vlastní vzhled, obléká Lizu Minnelli, je prohlášen za génia a pak nad sebou ztrácí kontrolu a propadá se do spirály plné večírků a drog.