Filmy

5 dokumentárních filmů o módě, které by vám neměly uniknout

Po deseti letech od uvedení Zářijového čísla (The September Issue) jsou tu další dokumenty, které otevřeně odhalují pozadí módního průmyslu, ať už jde o influencery, nebo příběhy o živoucích legendách či přehlížených odkazech. Podívejte se na ty nejnovější.
Módní dokumenty jsou žhavé téma. Deset let od uvedení Zářijového čísla odhalily další snímky zákulisí mnoha nejznámějších značek na světě. Dior a já (Dior and I) zachycuje debut Rafa Simona ve francouzském módním domě, McQueen byl poctou legendárnímu návrháři a série 7 Days Out na Netflixu umožnila vzácný pohled do ateliéru Chanel. Čím se však odlišuje dokument, který vás donutí k zamyšlení, od skryté reklamy? Určitě schopností nabídnout komplexní, upřímný obraz módního průmyslu a kreativních lidí, kteří jej tvoří. V roce 2019 je tu hned několik novinek, které právě toto splňují. 
Foto: Getty Images
Návrhář Olivier Rousteing a modelka Tami William ve filmu Wonder Boy

Wonder Boy 

(od 27. listopadu 2019)
Dlouho očekávaný film o Olivieru Rousteingovi konečně přichází do kin a na obrazovky. Namísto jeho interpretace značky Balmain se však zaměřuje na hledání identity. Olivier Rousteing byl jako dítě adoptován a až do natáčení dokumentu nevěděl nic o svých skutečných rodičích.  
V doprovodu filmařky Anissy Bonnefont se seznamuje se svým adopčním spisem a zjišťuje řadu překvapivých skutečností včetně toho, že není, jak vždy předpokládal, smíšeného původu. Film je intimním portrétem návrháře, který sice ztělesňuje lesk a glamour Balmain, ale ve skutečnosti ho pohání touha poznat své kořeny.
Foto: Rocco Spaziani/Archivio Rocco Spaziani/Mondadori Portfolio via Getty Images
Chiara Ferragni: Unposted

Chiara Ferragni: Unposted 

(od 29. listopadu na Amazon Prime)
Jako zakladatelka The Blonde Salad, blogu o módě a životním stylu, který ji katapultoval mezi celebrity, je Chiara Ferragni jednou z nejvlivnějších influencerek své generace. Má 17,8 milionu followers na Instagramu, byla první blogerkou, která se objevila na titulní straně Vogue (Vogue Spain v dubnu 2015) a jako případovou studií se jí dokonce zabývala Harvard Business School. 
Dokument Elisy Amoruso ve snaze vystihnout podstatu úspěchu zaznamenává její vzestup a ukazuje domácí videa z dětství spolu se záběry z módních přehlídek i ukázkami z blogů. Možná ještě zajímavější je zkoumání kultury influencerů spolu s akademiky, návrháři a fanoušky.
Foto: Dogwoof
Martin Margiela: In His Own Words

Martin Margiela: In His Own Words 

(očekává se zkraje roku 2020)
Reiner Holzemer, známý jako režisér dokumentárního filmu Dries z roku 2017, přichází z dalším příběhem belgické módní ikony. Tentokrát se zaměřil na záhadného Martina Margielu. Kamera nikdy neukazuje designérovu tvář, namísto toho zabírá jeho ruce, když si dělá poznámky, sestavuje své modely nebo ukazuje cennosti z dětství v šedesátých letech. 
Film ukazuje návrhářovo mládí, ale především se zaměřuje na jeho oslnivou kariéru. Zachycuje nekonvenční módní přehlídky inscenované v nepoužívaných nákladních vlacích nebo obchodech Armády spásy, jeho nejslavnější modely, například Tabi Boots, a nakonec také jeho odchod z módního průmyslu v roce 2009. Mohl by být v pokušení vrátit se na výsluní? Režisér věří, že je to možné, a vy si to po zhlédnutí filmu budete přát také.
Foto: Yoshi Takata
Pierre Cardin ve filmu House of Cardin Pierre Cardin

House of Cardin 

(očekává se v roce 2020)
Živoucí legenda Pierre Cardin je hlavní postavou nejnovějšího projektu P. Davida Ebersoleho a Todda Hughese. Film se zamýšlí nad vlivem francouzského magnáta na módní průmysl, zkoumá jeho spolupráci s Christianem Diorem (Pierre Cardin se podílel na kolekci New Look z roku 1947), průkopnické modely Space Age i jeho touhu demokratizovat módu prostřednictvím licencí a konfekční výroby. 
Ve snímku vystupují třeba Naomi Campbell, Jean Paul Gaultier nebo Sharon Stone, kteří chválí návrhářovu pozoruhodnou vizi. Dokument je nicméně postaven na upřímných rozhovorech s Pierrem Cardinem. V 97 letech je stále vtipný, vřelý a neuvěřitelně prozíravý, a dodnes je tak tím nejlepším ambasadorem náladového futurismu šedesátých let, který značku vystihuje. 
Foto: Christian D. Bruun
Bill Cunningham a Ruth Finley ve filmu Calendar Girl

Calendar Girl 

(očekává se v roce 2020)
Příspěvek Ruth Finley k rozvoji módního průmyslu nelze přehlédnout. V roce 1945 založila americká podnikatelka Fashion Calendar, první zdroj svého druhu pro plánování výstav a tiskových konferencí v New Yorku. Dokonce i když se fashion week ve městě rozrůstal a přestěhoval se z Bryant Parku do Lincoln Center, Ruth Finley stále pomáhala řešit konflikty, radila návrhářům a podporovala nové talenty. 
Aktivně působila až do roku 2014, kdy její kalendář převzala organizace CFDA (Council of Fashion Designers of America). Dojemný dokument Christiana D. Bruuna zachycuje její odkaz (v roce 2018 zemřela), a vzdává tak hold jedné z nejúžasnějších a často přehlížených osobností módy.