Filmy

Seriály z devadesátých let, které budeme navždy milovat

Devadesátá léta nebyla jen o revoluci v módě i politice. Byla také o seriálech, které nám změnily život i denní organizaci (kdo neběžel ze školy sledovat Beverly Hills 90210, byl sociálně vyloučen). Dnes si uděláme malou rekapitulaci těch nejikoničtějších, které ovlivnily naše vnímání trendů, mužských i ženských idolů a touhu cestovat za velkou louži. Ovladače do ruky, začínáme.

Beverly Hills 90210

Tým Dylan, nebo tým Brandon? Tým Kelly, nebo tým Brenda? Nabízí se říct, že už k tomu není co dodat, Béháčko nepotřebuje žádný komentář, ovšem my si ho neodpustíme. Tento seriál byl mezi těmi kultovními nejzásadnější. Od roku 1990 do roku 2000 jsme doslova hltali každý nový díl, z teorie první pusy hlavních hrdinů jsme polibky přenášeli do praxe s našimi spolužáky, a když se Dylan přiznal k alkoholismu, nebyl na světě jediný člověk v rozmezí 11 až 25 let, který by o tom nevěděl. Začátkem března 2019, krátce po oznámení comebacku seriálu na televizní obrazovky, zemřel sex idol Luke Perry, možná i proto se natočilo jen dalších šest dílů a producenti oznámili, že další řada se nechystá.
Foto: mikel roberts/Sygma via Getty Images

Přátelé

Někdo si bez této party šesti přátel nedokáže představit život, druhá strana je zase proklíná a nechápe, co je vtipného na Joeyho hlášce „Tak jak to jde?“, ale ať už patříte k jakékoliv partě, Přátelé se prostě zapsali do seriálových dějin. Desetiletá jízda vystřelila původně neznámé herce mezi nejlépe placené hvězdy, hlavní protagonisté začali točit filmy (na které se většinou chodilo právě z důvodu, že ten dotyčný hraje v Přátelích) a účes na Rachel si nechaly u svých kadeřníků dělat snad všechny ženy světa. Přátelé měli také velmi zajímavou linku sledovanosti, divácká pozornost totiž na rozdíl od jiných seriálů časem neklesala, ale naopak stoupala. Závěrečnou epizodu sledovalo neuvěřitelných 52 milionů diváků a I'll be there for you od The Rembrandts dodnes patří v rádiích mezi nejoblíbenější písně na přání.

Pobřežní hlídka

Opět seriál, který sbíral fanoušky po celé jedno desetiletí. První díl se bez většího úspěchu odvysílal už v roce 1989, za dva roky však iniciátor projektu a hlavní hvězda David Hasselhoff natočil nové epizody, přidal spoře oblečené plavčice a hit všech hitů byl na světě. Pobřežní hlídka dala světu legendární červené plavky, sexy plavčíky obou pohlaví a hlavně Pamelu Anderson. Čert vem slabší scenáristická okénka, důležité bylo obsazení, a to bylo po celé ty roky skutečně pestré. Sám Hasselhoff byl proslulý svými alkoholickými večírky, a tak jsme během let mohli pečlivě studovat pokles jeho fyzické kondice, ale i hereckého projevu. To mu ovšem každý rád odpustil, jeho lepé kolegyně ve vykrojených plavkách dokázaly zamaskovat nejednu špatnou repliku. V roce 2000 seriál skončil a s ním i éra Baywatch. Díky Mitchi, nezapomeneme!
Foto: Getty Images

Melrose Place

Je právě tolik, kolik je, a vaše oblíbená televize vám přináší epizodu z amerického seriálu Melrose Place. Tak schválně, kolik z vás si tuto znělku pamatuje? Sáhněte si do svědomí. Tento seriál byl už trochu vyšší dívčí, neřešily se zde první rande nebo špatné známky ve škole, v Melrose Place se intrikařilo, podvádělo a rozvádělo. Jablkem sváru i rozkoše byl tentokrát jeden dům v Los Angeles a v něm byty s nájemníky, kteří se za těch sedm lety, kdy se seriál vysílal, notně proměnili. Melrose nebyl absolutní hit, ke svým fanouškům také nejprve musel urazit delší cestu a neminulo ho pár vyhazovů scenáristů i režisérů, ale nakonec si srdce diváků získal. A to nejen díky tomu, že producentem byl známý Aaron Spelling (otec seriálu Beverly Hills 90210). Ženy milovaly i zatracovaly lékaře Michaela Manciniho, muži zase svlékali očima jeho seriálovou ženu Jane. 
Foto: Getty Images

Akta X

Také vám ta tajemná znělka nedala spát? Agenti Mulder a Scully týden co týden od roku 1993 přinášeli děsivé příběhy o mimozemských civilizacích a jejich existenci. Některé bytosti byly děsivé na pohled, některé jste zahlédli jen koutkem oka a ty, které vidět nebyly vůbec, vám vždy zaručeně přivodily lehký infarktový stav. Ano, Akta X tehdy hýbala světem. Strohý look a zrzavé vlasy tehdy nosila každá, která se chtěla alespoň trochu odlišit, a zkoumavý sexy pohled agenta Muldera fascinoval ženy napříč generacemi. Když v roce 2016 ohlásili agenti návrat na televizní obrazovky, skalní fanoušci nad ním zlomili hůl a dodnes je kritizován. Mimozemšťané zkrátka zůstali v letech devadesátých. 
Foto: Movie Poater Shop

Helena a její chlapci

A nakonec to nejlepší. Nebo spíše něco na odlehčení. Protože nemůžeme (a taky nechceme) být pokrytci. Po hlasování se zde umístil i jediný evropský seriál, a tím je právě Helena a její chlapci. Nezasvěceným se může zdát, že se jedná o snímek, který se vysílal až po desáté večerní, ale opak je pravdou. Francouzský seriál pro mladé je spořádaná mýdlova opera, kde tři hlavní hrdinky mají tři svoje kluky. Holky spolu bydlí na koleji, kluci mají kapelu a všichni se společně kamarádí a řeší běžné problémy studentského života. Ačkoliv se seriál vysílal a točil pouhé dva roky (1992 až 1994), natočilo se epizod dost na to, aby v České republice běžel dalších pět let dokola. Příběhy nebyly silného rázu, ani herci nevydávali výkony hodné Oscara, ovšem tak pěkně se na ně tehdy koukalo. N'est-ce pas?
Foto: Getty Images