Filmy

Jude Law a jeho 12 filmů, které vás nenechají v klidu

Okouzlující, ironický, nestárnoucí. Dokáže nás rozesmát, děsit i přitahovat zároveň. Jude Law rozhodně není hercem jedné role, o čemž svědčí fakt, že si zahrál snad ve všech žánrech, na které si vzpomenete, od pohádek, sci-fi, dramat po komedie, akční filmy i seriály. Už málokdo o něm ale ví, že natočil několik dokumentů, je filantropem, aktivistou a více než filmy miluje divadlo. Navíc je otcem pěti neméně talentovaných dětí. U příležitosti dnešních narozenin tohoto vskutku renesančního muže si s láskou připomeňme 12 jeho nejpovedenějších snímků.

Gattaca (1997)

Drama režiséra Andrewa Niccola, kde Jude Law zazářil sice ve vedlejší, ale velmi významné roli, mělo bezpochyby vliv na jeho kariérní růst. Film o naší potenciální budoucnosti plný těch nejlepších hereckých výkonů nejen Juda Lawa, ale i Ethana Hawkea a Umy Thurman, dokonce i NASA označila za jeden z nejpřesvědčivějších. 

The Talented Mr. Ripley (1999)

Tento snímek mladému herci otevřel dveře do světa nejlepších z nejlepších. Jeho role mladého, divokého, rozmazleného a důvěřivého syna milionáře byla natolik výrazná, že Jude Law zastínil hlavní postavu Matta Damona a získal nominaci na Oscara. 

Artificial Intelligence: AI (2001)

Film Stevena Spileberga, jenž byl natočen jako pocta Stanleymu Kubrickovi, který se jeho uvedení již nedočkal, svět zasáhl natolik, že na něj do kina vyrazili i ti, kteří slovo sci-fi považovali za sprosté. I zde Jude Law ztvárnil sexy bytost, robota prostituta. Zahrál ho natolik mistrně a uvěřitelně a měl tak skvělý kostým a masku, že prý jeho postava zdobí nejedno potetované tělo. 

Cold Mountain (2003)

Story o velké lásce a válce sice plně ovládla Reneé Zelweger, která proměnila snad všechny nominace od Oscarů po Zlaté glóby, ovšem příběh milenců Nicole Kidman a Juda Lawa byl natolik silný, že je Cold Mountain jedním z nejlépe hodnocených snímků jeho kariéry. Voják, který se snaží všemi možnými prostředky vrátit během války ke své vyvolené, obměkčí srdce i toho největšího cynika. K neuvěření, že uplynulo už téměř dvacet let od premiéry.

Alfie (2004)

Sexy řidič limuzíny si užívá všech žen, které mu padnou do oka. Ovšem nejen románky může být mladý muž živ, a tak začne hledat smysl svého bytí. I když ve filmu, česky pojmenovaném Zlatíčko, talent herce nevyniká tolik jako u jiných jeho snímků, jde o jeho zásadní roli, mimo jiné i proto, že Sienna Miller byla jeho láskou i ve skutečnosti. Pamatujete? Jeden z nejsledovanějších párů roku 2004.

Closer (2004)

Hello, stranger... Jedo z nejvíce diskutovaných dramat roku 2004, kde se sešly čtyři největší hvězdy své doby. Julia Roberts, Clive Owen, Natalie Portman a Jude Law. Sarkastický, upřímný pohled na vztahy natočený podle stejnojmenné hry je ukázkou, že Jude nemusí hrát jen sladké, sexy muže, i když na druhou stranu dokázal svést Julii a Natalii tak, že samy herečky při natáčení básnily o jeho kouzlu osobnosti. 

The Holiday (2006)

Filmová pohádka pro dospělé se během let úspěšně vyšplhala mezi sváteční filmové klasiky. Příběh dvou žen, které si na Vánoce vymění domovy, se zapsal do srdcí nejen věrných fanynek. Jude Law jako svobodný otec, vdovec a bratr Kate Winslet sebere srdce samotné Cameron Diaz a každá, která film sledovala, alespoň na chvilku zatoužila být na jejím místě. Možná nerealistické, ale krásné pro oko i srdce. 

Sherlock Holmes (2009)

Na tuto roli po boku Roberta Downeyho prý Jude Law čekal, i když si ji podle vlastních slov musel přizpůsobit na tělo. Tak britský, ostrý, vtipný Dr. Watson snad ještě nikdy nebyl. Film se díky masivnímu úspěchu dočkal pokračování a nyní se chystá třetí díl. 

Anna Karenina (2012)

Zde Jude Law nehraje svůdníka Vronského, jak by se možná čekalo, ale o to víc jej v Anně Karenině obdivujeme. I když filmu byla vytýkána dlouhá stopáž, těch 130 minut stojí za to, už jen kvůli výpravě (film si odnesl Oscara za kostýmy), ale i příběhu samotnému. Navíc se vzděláte v ruské literatuře, aniž byste ji četli. Win, win.

Side Effects (2013)

Snímek o lékaři, který si kvůli narušené pacientce (Rooney Mara) sáhne na dno a bude bojovat o vše. Jude Law zde umně ukazuje, že psychologická dramata jsou pro něj perfektním prostředím, kde nemusí poukazovat na svůj půvabný obličej i vybranou mluvu. Pokud jste neviděli, doporučujeme na dnešní večer.

The Grand Budapest Hotel (2014)

Jak už jsme u režiséra Wese Andersona zvyklí, v jeho dílech není malých rolí. A zde to platí dvakrát, ne-li třikrát. Když pomineme výkony hlavních herců, ty vedlejší jsou neméně skvostné. Hledejte Juda Lawa a smějte se, je to mistrovská jízda a ještě lepší podívaná.

King Arthur: Legend of the Sword (2017)

Ačkoliv je filmů, kde nás Jude Law bavil a baví, daleko víc (a na nové se těšíme), uzavíráme naše doporučení jedním akčním snímkem, kde je dokonalým záporným hrdinou se vším všudy. Pro herce to byl fyzicky velmi náročný výkon, ovšem zdaleka byste neřekli, že je skoro o deset let starší než jeho filmový protivník Charlie Hunnam. Zákeřný Jude Law je protivně dokonalý!