Filmy

Filmy, na které se podívat mezi svátky

Bramborový salát, cukroví, které se podařilo zachránit před mlsnými spolubydlícími, horká čokoláda nebo vychlazené šampaňské. Každý z nás si (mezi)sváteční odpočinek před obrazovkou zpestřuje trochu jinak. Jedno máme ale společné: všichni k tomu potřebujeme trochu vánočního klišé, lásky, snění, vzpomínání, ale zejména zásobu humoru. A ten my vám rádi dodáme v podobě filmových doporučení. Tak ať vám nezaskočí jediný vanilkový rohlíček!

Paddington

Království za marmeládový sendvič! Ten nejroztomilejší medvídek Paddington sice pochází z Peru, ale když přijde hledat nový domov do Londýna, změní život nejen sobě, ale kompletně i jedné britské rodině Brownových. A nejen jí: postupem času si získal srdce snad každého člověka v Británii a dočkal se několika filmových pokračování, dokonce má i svou vlastní sochu na nádraží Paddington. P.S: Tuhle filmovou legendu prý obdivovala i samotná královna Alžběta.

Elf

Jestli si nyní říkáte, že větší klišé jsme vám již ani naservírovat nemohli, tak máte naprostou pravdu. Ale Elf v podání Willa Ferrella prostě patří k Vánocům stejně jako třeba kultovní Grinch nebo Gremlins. Nenechte si nic z toho letos ujít!

Přání k mání

A teď zase na chvilku do českých luhů a hájů. Pohádková fantasy komedie Přání k mání je jedním z povedenějších počinů české filmografie a přináší příběhů hned několik. O čem jsou? Máme tu nešťastně zamilovaného Alberta, manželskou krizi dvou kouzelníků i syna velkého hoteliéra, který prahne po otcově uznání. A i když všichni mají k dispozici nějaké to magické přání, nakonec stejně přijdou na to, že k lásce ani ke štěstí žádná kouzla nikdy nepomohou. 270 trikových záběrů, 230 kostýmů a jeden zlomený palec na noze herce Martina Myšičky. Tenhle film určitě stojí za to.

Bad Santa

Český překlad „Santa je úchyl!“ sice nezní úplně košer, ale že je to tedy Santa, který si úplně na tradice nepotrpí, s tím musíme souhlasit. Tenhle Santa Claus totiž dárečky nenosí, ten je spíš bere. Billy Bob Thornton a Tony Cox alias Santa a Elf na Vánoce tradičně vykrádají, co se dá, a tak by s radostí vesele pokračovali, kdyby se u nich náhodně neobjevil jeden osmiletý kluk. O účast na filmu projevili zájem i Jack Nicolson nebo Bill Murray, oba ale nakonec kvůli jiné práci museli odmítnout. Film, který měl původně rozpočet „pouhých“ 23 milionů dolarů, a vydělal nečekaně 76, dodnes (paradoxně na to, jak je sprostý) patří k vánočním filmovým klasikám. Tak se pěkně bavte, ale děti výjimečně pošlete spát.

S tebou mě baví svět

Snímek, který zase pro změnu patří u nás v Čechách mezi ty nejoblíbenější, možná i právě proto, v jakých podmínkách vznikal a byl srdcovým projektem Marie Poledňákové. Příběh party mužů, kteří vyrazí na pánskou jízdu se svými ratolestmi se stal legendou. Mimochodem, věděli jste, že Marie Poledňáková scénář nejprve nabídla televizi, kde se dočkala nulového zájmu, a tak se rozhodla film natočit přímo na Barrandově? Někdy se vyplatí jít si za svými sny.

Harry Potter a Kámen mudrců

I když zrovna nepatříte k zapáleným Potterovcům (což nechápeme), i vy si zaručeně užijete úplně první díl filmu natočeného podle stejnojmenné knihy Joanne Rowling: Harry Potter a Kámen mudrců. Děj prozradíme jen v rychlosti: když najde rodina Dursleyových na prahu bezbranné miminko, o které se musí starat, ještě zdaleka netuší, jak moc důležitého kouzelníka doma mají. Příběh Harryho Pottera je fenomén, ale proč jej doporučujeme právě na vánoční svátky? Protože je to opravdu jeden z nejkrásnějších snímků, který pohltí malé i velké. Fun fact z natáčení: Jméno Harry Potter v různých obdobách zde zazní celkem 106krát.

Vánoční příběh

Je libo trochu Lásky nebeské po česku? Pak vám můžeme nabídnout poměrně čerstvou vánoční komedii, která je trochu hořkosladká, ale ve finále dojme i rozesměje. Vánoční film od režisérky a scenáristky Ireny Pavláskové přitáhne pozornost nejen díky skvělým hercům velkých jmen i novým tvářím, ale i díky jednotlivým osudům, ve kterých se možná poznáte líp, než byste čekali. Příjemné osvěžení od tradičních pohádek.