Filmy

Dokumenty, filmy a seriály inspirované skutečnými zločiny, ze kterých mrazí i během horkého léta

Ačkoli by se nabízel opak, při covidové vlně v roce 2020 se enormně zvedl zájem o podcastová, filmová i dokumentární témata týkající se žánru true crime, tedy zločinů, které se skutečně staly. Gigantické loupeže, rodinné problémy s tragickým vyústěním, záhadná zmizení, sérioví vrazi i podvodníci, války soukromé i mezinárodní. Sledovanost stále stoupá a diváci i odborníci tvrdí, že podobně mrazivý obsah funguje jako skutečná prevence vyhýbat se určitým místům i lidem. Máte to stejně? Pak právě pro vás přinášíme výběr počinů, které stojí za to vidět nebo slyšet. À propos, věděli jste, že v Čechách vyhrály Podcast roku letos, stejně jako loni, Opravdové zločiny?

Představujeme vám Chippendales!

Pokud vás dosud nejslavnější pánská strip show na světě nechávala z jakýchkoli důvodů zcela chladnými, teď se to možná změní. Tato true crime sága totiž odhalí skandální příběh indického přistěhovalce Somena Stevea Banerjeeho, který se překvapivě stal zakladatelem největšího impéria pánského striptýzu na světě — a nedovolil, aby mu cokoliv stálo v cestě. Hrají Kumail Nanjiani, Murray Bartlett (za roli byl dokonce nominován na Cenu Emmy), Juliette Lewis a Annaleigh Ashford. Exkluzivně na Disney+.

Duchové Bejrútu

Čtyřdílný seriál odhaluje původ Imada Mughniyeha (známého jako Duch), který má v USA na svědomí více úmrtí než kdokoliv jiný před 11. zářím 2001. Seriál je přitom vyprávěn z americké, izraelské a libanonské perspektivy a sleduje Mughniyehovy začátky v jihobejrútských šíitských slumech, ale i zrod konceptu sebevražedných atentátníků, smrtící taktiky, která z něj udělala jednoho z nejnebezpečnějších teroristů světa. Drama, jež vychází ze skutečného výzkumu přísně utajovaných událostí, zachycuje původní rozhovory s významnými představiteli CIA i Mossadu, čímž propojuje nepokoje 80. let v Bejrútu se špionážní hrou moderního Blízkého východu. Exkluzivně na SkyShowtime.

Když promluvila

A teď vám představíme film, který by měl vidět každý z nás, protože je důkazem nevyčíslitelného významu investigativní žurnalistiky: podrobně popisuje cestu zapálených novinářek a zdůrazňuje odvahu přeživších i svědků, kteří se rozhodli veřejně vystoupit, aby odradili obviněného sériového predátora od páchání dalších škod. Jejich odhodlání podnítilo celosvětovou diskuzi a pomohlo mimo jiné odstartovat hnutí #MeToo. Ve filmu září Patricia Clarkson, Andre K. Braugher, Jennifer Ehle, Samantha Morton a Ashley Judd, která ve filmu hraje sama sebe. Exkluzivně na SkyShowtime.

Candy: Smrt v Texasu

Co ženy dokáží udělat jen pro to, aby dosáhly svého, jsme už poznali v nejedné světové literatuře, a ani kinematografie nezůstává pozadu. Píše se rok 1980. Candy Montgomery je žena a matka v domácnosti, která má úžasného manžela, dvě děti, krásný dům, ale také milence. A v momentě, kdy jí je doporučeno, aby mlčela, přinese její chování smrtící následky. Tato tragická událost šokovala Ameriku, napsalo se o ní mnoho knih a světlo světa spatřil televizní film. V aktuální mini sérii natočené až děsivě věrně dle skutečných událostí účinkují v hlavních rolích Jessica Biel a Melanie Lynskey. Exkluzivně na Disney+.

Bostonský škrtič

O Bostonském škrtiči, který na začátku 60. let 20. století zavraždil čtrnáct žen jste možná už slyšeli. Vznikly o něm televizní dokumenty, reportáže i film. Nyní ale přichází dílo oceňovaného scenáristy a režiséra Matta Ruskina, který sleduje Lorettu McLaughlin, první novinářku, která pospojovala zločiny tohoto sériového vraha. Nástin příběhu? Jak si záhadný vrah vybírá další a další oběti, pokouší se Loretta, spolu se svojí přítelkyní a kolegyní, pokračovat ve vyšetřování, jenže narážejí na rozbujelý sexismus tehdejší doby. V hlavních rolích Keira Knightley a Carrie Coon.

Nedobrovolné publikum: Skutečná American Horror Story

V roce 1972 sedmiletý Steven zmizí z kalifornského Mercedu. Jeho dramatický návrat k rodině o téměř deset let později vyvolal v 80. letech varování před „cizím nebezpečím“, právní reformy a jeden kultovní televizní film, v němž se utrpení rodiny proměnilo v mini sérii, jež v hlavním vysílacím čase sledovalo 70 milionů Američanů. Ale zdá se, že jeho příběh nekončí „šťastně až na věky“, protože je zde ještě jeho bratr, který tak podobný svému poctivému a milému sourozenci není. Spíše naopak…

Jak se stát vůdcem sekty?

Také když slyšíte zvěsti o sektách, kroutíte hlavou, jak asi jejich vůdci dokázali získat slepou přízeň, lásku i důvěru? Divili byste se, jak děsivě jednoduché to je, a že v takových seskupeních končí nejen zoufalci, ale i úspěšní podnikatelé i láskyplní rodiče. Tato šestidílná dokumentární série navíc zcela realisticky ukazuje, jak někteří vůdci sekt dokázali své následovatele přinutit téměř k čemukoliv — od ohavných činů po sebevraždy. Exkluzivně na Netflix.

Postarejte se o Mayu

Další dokument, který vás nenechá spát, obzvlášť jestli máte děti. Snímek Postarejte se o Mayu je téměř dvě hodiny trvající příběh rodiny Kowalski, jíž se hospitalizací desetileté dcery Mayi, která si stěžovala na silné bolesti, změnil život navždy. Tento dokument od Henryho Roosevelta vám změní pohled na zdravotní péči, ale také nabídne pohled na to, kolika lidem dokáže přístup médií i nemocnice zlikvidovat život. Exkluzivně na Netflix.