Filmy

Přichází Rod draka

Pilotní díl nového seriálu odehrávajícího se dějově před legendární Hrou o trůny je venku.
Fantasy snímky, stejně jako historické, kladou obrovský důraz na výpravu a samozřejmě kostýmy. Často jsou hlavním lákadlem pro diváky a pro tvůrce nástrojem, který obecenstvo vtáhne do děje a dodá příběhu i hrdinům hloubku. V původní sérii měla na starosti kostýmy držitelka ceny BAFTA Britka Michele Clapton. Za design kostýmů pro Hru o trůny, které na začátku detailně konzultovala s autorem knižní předlohy Georgem R. R. Martinem, získala dvakrát cenu Emmy, konkrétně za druhou a čtvrtou sérii. Po odchodu Clapton převzala její post April Ferry (pro HBO už pracovala na seriálu Rome) a od páté série dál navrhovala kostýmy ona.
Na kostýmech ale samozřejmě nepracuje pouze jedna osoba. Tým skýtá více než 100 lidí a kromě výroby oděvů a veškerých doplňků mají na starosti například „zestárnutí“ kostýmů, aby vypadaly nošené a používané. 
Nelehký úkol vytvořit kostýmy pro spin-off Rod Draka padl na Francouzku Jany Temime. Po úspěšné práci na šesti filmech série Harryho Pottera a dvou Bondovkách překvapivě nahradila Michele Clapton i April Ferry. Rod draka se odehrává dvě stě let před událostmi ve Hře o trůny. Děj se zaměřuje, jak sám název napovídá, na dynastii Targaryen, jež byla proslulá svou schopností podmanit si draky. Už teď se můžete podívat na první díl na HBO Max.
Foto: Courtesy of Ollie Upton / HBO
Foto: Courtesy of Ollie Upton / HBO