Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Filmy

Přichází Rod draka

Magda Žůrková23. 8. 2022
Pilotní díl nového seriálu odehrávajícího se dějově před legendární Hrou o trůny je venku.
Fantasy snímky, stejně jako historické, kladou obrovský důraz na výpravu a samozřejmě kostýmy. Často jsou hlavním lákadlem pro diváky a pro tvůrce nástrojem, který obecenstvo vtáhne do děje a dodá příběhu i hrdinům hloubku. V původní sérii měla na starosti kostýmy držitelka ceny BAFTA Britka Michele Clapton. Za design kostýmů pro Hru o trůny, které na začátku detailně konzultovala s autorem knižní předlohy Georgem R. R. Martinem, získala dvakrát cenu Emmy, konkrétně za druhou a čtvrtou sérii. Po odchodu Clapton převzala její post April Ferry (pro HBO už pracovala na seriálu Rome) a od páté série dál navrhovala kostýmy ona.
1 / 10
Foto: Courtesy of Ollie Upton / HBO
Na kostýmech ale samozřejmě nepracuje pouze jedna osoba. Tým skýtá více než 100 lidí a kromě výroby oděvů a veškerých doplňků mají na starosti například „zestárnutí“ kostýmů, aby vypadaly nošené a používané. 
Nelehký úkol vytvořit kostýmy pro spin-off Rod Draka padl na Francouzku Jany Temime. Po úspěšné práci na šesti filmech série Harryho Pottera a dvou Bondovkách překvapivě nahradila Michele Clapton i April Ferry. Rod draka se odehrává dvě stě let před událostmi ve Hře o trůny. Děj se zaměřuje, jak sám název napovídá, na dynastii Targaryen, jež byla proslulá svou schopností podmanit si draky. Už teď se můžete podívat na první díl na HBO Max.
Autor: Courtesy of Ollie Upton / HBO
Foto: Courtesy of Ollie Upton / HBO
Autor: Courtesy of Ollie Upton / HBO
Foto: Courtesy of Ollie Upton / HBO