Filmy

Anthony Hopkins ve svých nejlepších rolích

V roce 2022 překvapil fotografií, na níž suverénně pózuje pro módní značku Loewe. V roli modela tehdy bravurně dokázal, že má stále smysl pro humor. Anthony Hopkins je ve svých šestaosmdesáti letech jedna z největších legend Hollywoodu. Níže je výběr filmů, ve kterých za svoji sedm dekád trvající kariéru zazářil nejvíc. 
Foto: James Devaney/GC Images
Anthony Hopkins

Sloní muž (The Elephant Man, 1980)

Životopisné drama od Davida Lynche je tragickým příběhem muže s děsivou deformací, kterou trpí už od svých čtrnácti let. Anthony Hopkins zde hraje doktora Fredericka Trevese, který znetvořeného muže objeví na jednom z představení Freak Show. Brzy ale přijde na to, že hrůzostrašně vypadající muž není žádná nestvůra, ale velmi inteligentní a sofistikovaný člověk.

Mlčení jehňátek (The Silence of the Lambs, 1991)

V krimi hororu oceněném pěti Oscary hraje Jodie Foster mladou agentku FBI Clarice Starling, která má udělat tváří v tvář rozhovor s doktorem Hannibalem Lecterem. Geniálního psychopata a masového vraha neztělesnil nikdo jiný než právě Anthony Hopkins.

Soumrak dne (The Remains of the Day, 1993)

Jaký je asi osud komorníka, který celý svůj život zasvětil službě jiným? Filmová adaptace knihy od nositele Nobelovy ceny spisovatele Kazua Ishigura vás zavede do Anglie. Samotný  příběh se ale odehrává ve dvou časových rovinách. Snímek s Anthonym Hopkinsem a Emmou Thompson v hlavních rolích posbíral nominace na osm Oscarů.

Dva papežové (The Two Popes, 2019)

Co se v běžných dnech děje za vatikánskými zdmi? Anthony Hopkins jako papež Benedikt XVI. a Jonathan Pryce coby budoucí papež František se snaží najít společnou řeč. Snímek odhaluje intimní příběh jednoho z nejsilnějších rozkolů církve poslední doby – boj mezi tradicí, pokrokem a vírou. Hopkinsovi zajistil nominaci na Zlatý glóbus. 

Otec (The Father, 2020)

Osmdesátiletý muž a otec odmítá dceřinu pomoc a svádí souboj se svou vlastní myslí. Britské drama o samotě a stáří, které vzniklo pod taktovkou režiséra Floriana Zellera. Ten – spolu se scenáristou a dramatikem Christopherem Hamptonem – obdržel Oscara za nejlepší adaptovaný scénář. Také Anthony Hopkins, který zde ztvárnil hlavního hrdinu, se mohl těšit z Oscara. Za nejlepšího herce.