Filmy

5 filmů Ridleyho Scotta, které musí vidět každý

Vystudoval grafiku a v 60. letech natočil tisíce reklam, mezi nimi i kultovní na Chanel No.5. Jeho reklama na první Apple Macintosh (1984) se považuje za mistrovskou. Stála devět set tisíc dolarů a promítala se jednou – na Super Bowlu. V jednačtyřiceti natočil svůj první film Soupeři, za který si z Cannes odvezl cenu poroty. Těchto pět snímků musí vidět každý fanoušek Ridleyho Scotta. 
Foto: Stanley Bielecki Movie Collection/Getty Images
Ridley Scott při natáčení filmu 'Alien' z roku 1979

Blade Runner (1982)

Blade Runner obstál ve zkoušce času, a stal se tak důkazem, že Ridley Scott je králem vizionářské tvorby. V nadčasové klasice má Harrison Ford coby Rick Deckard za úkol lovit replikanty, kteří se nelegálně vrátili na Zem. Kultovní sci-fi z blízké budoucnosti, která je nám stále blíž, zpracovává téma etiky umělé inteligence i toho, co to znamená být člověkem.

Vetřelec (Alien, 1979)

Jeden z nejikoničtějších sci-fi filmů všech dob sleduje posádku astronautů na misi do hlubokého vesmíru, která se na své lodi Nostromo střetne se smrtícím monstrem. Film získal Oscara za nejlepší vizuální efekty a jeho režisér Ridley Scott širší uznání u veřejnosti. Hvězdou filmu je herečka Sigourney Weaver.

Gladiátor (Gladiator, 2000)

Snímek, jenž přenese diváka do doby starověkého Říma, získal v roce 2001 pět Oscarů, mezi nimi i ocenění za nejlepší film a nejlepší kostýmy. Sošku si odnesl i Russell Crowe za hlavní roli věrného vojáka Maxima, který se stane gladiátorem. Příběh ze světa politických intrik a krvavých bitev doprovází hudba Hanse Zimmera a skvělé herecké výkony předvádí i Joaquin Phoenix, Connie Nielsen a Oliver Reed. (Brzy se dočkáme i filmu Gladiátor 2!)

Marťan (Martian, 2015)

Matt Damon v hlavní roli astronauta Marka Watneyho uvízne na Marsu poté, co se musí zbytek posádky kvůli prašné bouři z planety evakuovat. V dechberoucím dramatu se hlavní hrdina pokouší přežít s omezenými zdroji a využívá veškerých svých vědeckých a technických znalostí, aby našel způsob, jak se vrátit domů. Za svůj výkon byl Damon oceněn Zlatým glóbem. Ve vedlejších rolích hrají například Jessica Chastain a Chiwetel Ejiofor. 

Klan Gucci (House of Gucci, 2021)

Nelze tu nezmínit jeden z nedávných filmů Ridleyho Scotta inspirovaný skutečným příběhem rodiny a italského módního domu Gucci. Snímek má opravdu hvězdné obsazení – Lady Gaga hraje Patrizii Reggiani, Adam Driver se ujal role Maurizia Gucci, Al Pacino je k vidění jako Aldo Gucci a Jared Leto překvapivě jako Paolo Gucci. O kostýmy se postarala Janty Yates, která už získala Oscara za svou práci pro film Gladiátor a na starosti měla i nejnovější snímek Ridleyho Scotta Napoleon (2023). Klan Gucci sleduje pětadvacet let života páru Patrizie a Mauritzia od jejich prvního setkání až po nájemnou vraždu.