Filmy

Bridget Jones se vrací: Čtvrtý film s novým protějškem

Konec Darcyho éry. Na scénu přichází Leo Woodall v roli třicetiletého nápadníka.
Foto: Profimedia
Renée Zellweger jako Bridget Jones
Když si britská Vogue v roce 1998 při sklence burgundského povídala s Helen Fielding, autorkou Bridget Jonesové, přiznala se, že si není úplně jistá, co bude dál s touhle postavou s nejasně autobiografickými rysy. „Nevím, co se s ní stane," řekla a usadila se v obývacím pokoji svého bytu v Notting Hillu, který osvětlovaly svíčky. „Doufám, že budu vědět, kdy je ten správný čas ji zabít. I když je také možné, že bych mohla psát o šedesátileté Bridget. Mohla by být jako Bertie Wooster a nikdy neskončit."
A – co se nestalo! Bridget, jako blonďatá holka z devadesátek s pochybnými feministickými zásadami, je zpět. (Poté, co Fielding, která tehdy pracovala jako sloupkařka v Daily Telegraph, dostala od režisérky Sharon Maguire za úkol převést svou první knihu do scénáře,  „nakráčela do knihkupectví a koupila si výtisk knihy Jak napsat scénář. Nepřipomíná vám to chování až nápadně Bridget?“; naštěstí na svou spisovatelskou dráhu nezanevřela ani o 25 let později.) Láskou šílená, čtvrté pokračování Bridget Jonesové, je naplánované na Valentýna (jak jinak). Natáčení začne letos v létě v Londýně.
Děj filmu vychází ze stejnojmenného románu z roku 2013, odehrávajícího se čtyři roky po Dítěti Bridget Jonesové (čím méně se o tom mluví, tím lépe). Nudný Mark je už mrtvý, „zabila ho nášlapná mina v Súdánu“ (…), takže Bridget je svobodná, ovdovělá matka po padesátce, která vychovává dvě děti. Člověk by hádal, že k tomu bude potřeba konzumovat vodku ve velkém. (Ovšem, mějme na paměti: Bridget si komunikaci s dětmi vášnivě užívá.)
Ačkoli ve filmu Bridget Jonesová: Láskou šílená neuvidíme Colina Firtha, rozhodně ale nezůstaneme ochuzeni o Hugha Granta. Opět si zopakuje svou roli „alkoholika, workoholika, sexoholika, muže, který má fobii ze závazků a megalomana bez emocí“. Prostě Daniel Cleaver, muž s kvalitními vlasy. Můžeme jen tušit, že Bridget a Daniel na sebe budou v budoucnu zase narážet.
Ještě zajímavější je, že herecký ansámbl doplní Chiwetel Ejioforva Leo Woodall  – pravděpodobně v roli pana Wallakera, podivínského učitele ve škole, kterou navštěvují Bridgetiny děti. Pomůže jí, když uvízne na stromě (a to se opravdu stane). A Roxster, sexy úlet, z Twitteru („najednou se cítím jako bohyně obrazovky, jako Ambika Mod“).
„Bridget Jonesová, to je už legenda“ – a teď abychom se obávali, že se s podobnými náměty ze života padesátnic roztrhne pytel. 
Článek vyšel v originále na vogue.com.