Filmy

17 nejlepších feel-good filmů všech dob podle Vogue

Čeká nás velikonoční volno, což znamená jediné – zasloužený relax! Vybrali jsme pro vás tipy na romantické filmy, které si právě o nadcházejícím volnu můžete bez výčitek dopřát. 
Foto: Moviestore/Shutterstock
Alicia Silverstone a Stacey Dash ve filmu Praštěná holka
Dospělost je těžká sama o sobě a feel-good filmy v jejím zdárném přežití hrají naprosto zásadní roli – někdy prostě nemáme dostatek mentální kapacity nechat se potrápit oscarovým thrillerem nebo zásadním dokumentem. Sledování nenáročných filmů s něčím dobrým na zub je podle nás naprosto validní trávení volného času i součást přiměřené abstinence od mediálního obsahu, který dennodenně konzumujeme. Níže najdete tipy na sedmnáct filmů, ke kterým se můžete schoulit do deky, jakmile budete potřebovat trošku toho pocitu bezpečí a klidu.

Velké vítězství (1992)

Tohle je film o sesterství… a taky o válce. Jasně, nechybí dramatické momenty, ale Velké vítězství je především o fešáckém Tomu Hanksovi zamlada a samozřejmě o Madonně, která jako Rosie O’Donnell pobíhá po softballovém hřišti v dobovém sportovním dresu. Nebudeme spoilovat (pro případ, že jste tuto klasiku ještě neviděli), ale tohle vám prostě dodá instantní dávku serotoninu. Dostupné na Apple TV.


Hledá se Nemo (2003)

My víme, že je to film pro děti, ale tenhle nekonečně milý příběh o rodině, přátelství, hrdinství a nezávislosti funguje i na dospělé. A bacha na tu strašidelnou úvodní scénu! Film je dostupný na Disney+.

Amélie z Montmartru (2001)

Pařížská servírka Amélie Poulin má v životě jedinou misi: Chce pomáhat lidem nacházet radost. A pokaždé, když si tenhle film pustíte, trochu té radosti spolu s ní také jistě najdete. Tento milý film kdysi vyhrál Křišťálový glóbus na MFF v Karlových Varech a od té doby se těší bezmála kultovnímu statusu.

Když Harry potkal Sally (1989)

Jedna z největších klasik vznikla podle scénáře legendy romantických komedií Nory Ephron. Bude se vám hodit po rozchodu nebo kdykoli budete ztrácet naději a ptát se vesmíru, jestli láska vůbec existuje. Proč vlastně Meg Ryan a Billy Crystal společně nehráli ještě v dalších romantických komediích? To je pro nás velká záhada! Film najdete na Google Play Movie & TV.

Julie a Julia (2009)

Když už jsme u Nory Ephron – není právě tohle ten nejromantičtější film, který kdy zrežírovala? Meryl Streep, Stanley Tucci a spousta laskomin plných másla, ze kterých se vám budou sbíhat sliny. Takovému filmu dáváme rozhodně zelenou. Film najdete na Apple TV.

Shrek (2001)

Tenhle animák obsahuje tolik narážek a skrytých vtípků pro dospělé, že nazývat ho „dětským“ by byla urážka jeho tvůrcům. A hlavně – přiznejte se, komu neukápne slza, když se zlobr Shrek zamiluje do zlobryně Fiony? Dostupné na Amazon Prime a Apple TV.

Mamma Mia (2008)

Pardon, ale pokud si na konci téhle zábavné muzikálové férie z ostrova v Řecku nebudete spolu s touhle nepravděpodobnou rodinnou konstelací zpívat, pak je něco špatně! K vidění na Amazon Prime a Apple TV.

Princezna nevěsta (1987)

Tohle epické dobrodružství si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Hudba od Marka Knopflera, naprosto dechberoucí krása Ron Wright a všechno, co se sluší a patří na pořádnou výpravnou pohádku. K vidění na Apple TV.

Osudové léto (2002)

Jedna z nejlepších holčičích romantických komedií z nultých let v hlavní roli s Kate Bosworth jako opálenou surfařkou. A nechybí ani parta podobně naladěných (a neméně opálených) kamarádek hlavní hrdinky. Tenhle film vás instantně přenese na slunnou Havaj, aloha! Najdete ho na Apple TV.

Bezmocná (1995)

Modernizovaná verze románu Jane Austenové v režii Amy Heckerling je absolutní legendou a stylotvornou, stále citovanou klasikou. Tenhle film musíte vidět, ať už jste na střední byly populární, nebo ne. Film najdete na Google Play Movie & TV a Apple TV.

Hlava rodiny (1991)

Co takhle utéct na chvilku do devadesátek, do uklidňující náruče romantické komedie Nancy Meyers, kde je zrovna svatba na spadnutí? Mimochodem, zdá se to jen mně, nebo byl Steve Martin… docela hot? Hlavu rodiny najdete v nabídce Disney+.

Nějak se to komplikuje (2009)

A když jsme u té Nancy Meyers a Steva Martina, tak musíte zkusit tohle! Ručíme vám, že pozorovat Meryl Streep, jak vaří v rozlehlé kuchyni v Santa Barbaře, je skutečně meditativní zážitek. Najdete na Apple TV a Google Play Movie & TV.

Napříč vesmírem (2007)

Soundtrack Beatles upravený do současné podoby, který není cringe? Zní to podezřele, ale vážně to funguje a je to dokonalá relaxace na páteční večer, kterou najdete na HBO Max.

Putování tučnáků (2005)

Upřímně řečeno, do té doby, než jsem zhlédla tenhle film, mě asi máloco zajímalo méně než migrační vzorce tučňáků císařských. Ale tohle ledové dobrodružství malých kamarádů ve fraku vás dostane, dojme a přilepí k obrazovce.

Šprtky to chtěj taky (2019)

Nevadí, že jste na střední nebyla „ta malá podivínka, co má jen jednu kámošku“ (eh, já). Tenhle film zaručeně pobaví a rozesměje úplně každého. Moderní holčičí rom-com ze střední od Olivie Wilde najdete na Apple TV a Google Play Movie & TV. 

Domů na svátky (1995)

Nesporné kouzlo Holly Hunter dělá z tohohle filmu v režii Jodie Foster zážitek, který vás bude bavit sledovat nejen o Dni Díkuvzdání, ale po celý rok. 

Malé ženy (2019)

Abych parafrázovala Arianu DeBose – Greta Gerwig (a Saoirse Ronan, Florence Pugh, Emma Watson, Timothée Chalamet, Laura Dern, Bob Odenkirk a Meryl Streep) did the thing! A my jsme jim za to nesmírně vděční. A vy tuhle klasickou věc v novém hávu s hvězdným obsazením najdete na Netflixu.
Text vyšel původně na Vogue.com