Filmy

Módní dokumenty, které si pusťte na Netflixu

Pohodlně se usaďte a ke svému popcornu si dejte porci módy. Začíná filmový maraton podle Vogue.
Netflix. Jedna z nejlepších věcí, která se nám v roce 2016 přihodila. Nekonečné seriály i jedinečné filmové snímky na jedno kliknutí. Pokud si chcete zkrátit čekání na novou sérii Stranger Things a Přátelé si po stopadesátéosmé už pouštět nechcete, usaďte se k dokumentům a přiučte se něco z historie módního řemesla. 
K našemu štěstí se v posledních letech kamery dostaly do zákulisí několika z nejprestižnějších světových módních domů a do domova i pod kůži několika velkých jmen. Natočené výsledky jsou minimálně stejně nádherné, jako šaty a boty z jejich dílen. 
Přinášíme vám proto seznam aktuálně dostupných dokumentů na Netflixu, které si můžete pustit libovolný den v týdnu, kdykoli vás přepadne chuť na něco – ach – úchvatného. 
Foto: Getty Images

House of Z

(2017)
Vzestup, pád i druhá šance, která se neodmítá. Příběh jednoho z nejvýraznějších návrhářů milénia, Zaca Posena, mapuje hodinový dokument, který odhaluje krutou skutečnost skrytou pod nablýskaným pozlátkem. Fascinující talent a obrovské nasazení mladého a výjimečně talentovaného návrháře, který se stal miláčkem mnohých amerických hvězd, prostě stojí za to znát.
Dokument si pusťte zde.
Foto: Getty Images
Manolo Blahnik

Manolo: The Boy Who Made Shoes for Lizards 

(2017)
Příběh o tom, jak se malý kluk zamiloval do bot a rozhodl se s nimi udělat svět krásnější. Portrét jednoho z nejznámějších a nejtalentovanějších umělců, Manola Blahníka, který vás svou výjimečnou láskou k tvorbě a životu dojme k slzám.
Dokument si pusťte zde.
Foto: Getty Images

Dries 

(2017)
Zpověď nezávislého Driese van Notena, belgického návrháře, který se nebál překročit zavedená pravidla, dělal si co chtěl a díky tomu si ho zamiloval téměř celý svět. Snímek odhaluje vznik čtyř kolekcí během jednoho roku a tvůrčí proces, který vás mimo studio zavede také k návrháři domů. Nádherný snímek, který nesmí uniknout žádnému milovníkovi designu.
Dokument si pusťte zde.
Foto: Franca Sozzani

Franca: Chaos and Creation

(2016)
Svět módy změnila navždy. Téměř tři dekády vedla Vogue Italia a stala se její nejvýraznější šéfredaktorkou i módní ikonou, která vždy podporovala mladé talenty a dělala jen to, čemu věřila celým srdcem. Intimní portrét zesnulé Francescy Sozzani zrežíroval její syn Franscesco Carrozzini, a dokument tak ukazuje nejen její ohromný vliv a přístup k práci, ale také blízký vztah syna a matky.
Dokument si pusťte zde.
Foto: Getty Images

Jeremy Scott: The People’s Designer

(2015)
Jeremy Scott , který je nyní kreativním ředitelem velkého módního domu Moschino, rozhodně velkolepě nezačínal. Dokument, který mapuje návrhářovu cestu od dětství v malém městě v Missouri k mega star, od které se nechávají oblékat Katy Perry, Lady Gaga či Devon Aoki, a jehož bezprostřednost a extravaganci zná celý svět, vás jednoznačně inspiruje. Minimálně k tomu se nevzdávat a nebát se svět pokořit krok za krokem a překážku po překážce.
Dokument si pusťte zde.
Foto: The True Cost

The True Cost

(2015)
Odvrácená strana módy, aneb co vše se skrývá za vznikem vaší skříně. Kdo za výrobu „platí“ nejvíce a co všechno jste o vzniku oblečení možná nevěděli, ale měli byste, i když se o tom příliš nemluví? Dokument The True Cost upřímně a bez nadsázky ukazuje vše za oponou drsného módního businessu a společnosti založené na materialismu.
Dokument si pusťte zde.