Vogue Daily

Co čeká britskou monarchii po smrti královny Alžběty II.?

„Královna je mrtvá. Ať žije král,“ je věta, která naposledy zazněla v roce 1901 při odchodu královny Viktorie, kdy na britský trůn nastoupil její syn Eduard. Buckinghamský palác však 8. září 2022 oznámil smrt královny Alžběty II. a nástupnictví prince z Walesu, nyní krále Karla III. Proklamace, která se z velké části obrazně používá již 121 let, tak nyní opět proniká do tisku a popkultury.
Syntaktická stavba výrazu má jasný záměr — jednak potvrzuje smrt jednoho panovníka, jednak oznamuje nástup druhého. Zní to krutě, jistě. Přesto, že se monarchie za poslední léta změnila, mocenská struktura koruny zůstává do značné míry nedotčena.
V bouřlivém středověku, kdy zpochybnění nástupnictví mohlo vyvolat války, v nichž doslova padaly hlavy, byl rychlý postup po smrti panovníka důležitou mírovou metodou. To může platit i dnes. Zatímco monarchie má ve Spojeném království jen malou nebo žádnou vládní moc, což činí násilný konflikt kvůli jakýmkoliv změnám nepravděpodobným, republikanismus je na vzestupu. Dokladem jsou události na Barbadosu, kde královnu funkce hlavy státu zbavili, a nedávný průzkum YouGov navíc ukázal, že podpora monarchie v Británii mezi lidmi ve věku 18 až 24 let dramaticky klesá. Rychlé prohlášení je tedy nezbytné.
Někdy v blízké budoucnosti se Charles před více než stovkou britských státních úředníků a představitelů formálně prohlásí králem a hlavou Commonwealthu. Pro jeho matku se tak stalo dva dny po smrti jejího otce. Důvod takového načasování? Královna musela odcestovat z Keni zpět do Velké Británie, což v roce 1953 znamenalo dlouhou cestu. 
O dva dny později se pak Charles vydá na cestu po Spojeném království včetně Skotska a Severního Irska.
Královnin pohřeb se pravděpodobně uskuteční do 10 dní po její smrti. (Pro srovnání: Král Jiří VI. zemřel 6. února a jeho pohřeb se konal 15. února). Po státním pohřbu ve Westminsterském opatství bude Alžběta pohřbena vedle svého manžela, prince Philipa, na hradě Windsor.
Charles pravděpodobně nebude korunován nejméně několik měsíců: Královna byla ostatně korunována až o rok a půl později, v červnu 1953. Až ke korunovaci dojde, bude Charlesova manželka Camilla oficiálně jmenována královnou chotí v souladu s přáním Jejího Veličenstva. Oba pak budou pokračovat ve funkci krále a královny, hlavy Commonwealthu a obránce víry, tak jak to britští monarchové dělali po tisíce let.