Design

#MyLifeWithPorsche, Episode 8: Monika Krobová

I ten nejjednodušší design vyžaduje promyšlený konstrukční princip. Oděvní designérka Monika Krobová jej staví do popředí. „Povaha oděvu může vycházet přímo z jeho řešení, proto je důležité zdůrazňovat jeho střih,“ říká. Pečlivě buduje konstrukci každého kalika, čímž připomíná, že i vnitřní stavba předmětů, která není pokaždé vidět, by nás měla zajímat. Přivádí pozornost zpět k formě i jejímu účelu.
Foto: Anežka Horová
V roli designérky ztvárnila už nespočet různých vizí. Je zároveň pedagožkou a pravidelně se v Ateliéru módní tvorby na UMPRUM setkává s myšlenkami studentů, kterým pomáhá nacházet vhodnou cestu ke zhmotnění jejich představ. Rozumí každičkému záhybu oděvu. Detaily kombinuje tak, aby pokaždé vzniklo něco nevšedního, a zároveň ve své práci ráda zdůrazňuje kontinuitu. „Když vytvářím kolekce, navazují na sebe, komunikují spolu, a vytvářejí tak vztah se zákazníkem,“ vysvětluje Monika. Pokud někdo skutečně rozumí oděvům a jejich pomyslnému vnitřku skrz naskrz, je to právě ona. Spoluzakladatelka značky Overall Office tak obdivuje každý objekt, který dokonale splňuje svůj vytyčený účel, a ještě udivuje svým vzhledem. 
Foto: Anežka Horová
V roce 1948 se Ferry Porsche rozhodl realizovat svůj sen o sportovním voze, a tak se svým týmem vyrobil Porsche 356 No. 1 Roadster, kterým položil základy pro vznik legendy. „Sedmdesát pět let průkopnického ducha slavíme společně s lidmi, kteří jsou inspirováni sny,“ zní z automobilky Porsche, která si letos připomíná významné jubileum. U příležitosti oslav ikonického modelu navrhla designérka speciální řidičské rukavice, které společně s Vogue CS odhalila během večírku na pražské UMPRUM, jímž jubileum v Česku vyvrcholilo. Důmyslnost střihu rukavic jí připomíná technickou pokročilost vozu Porsche Taycan GTS, který sama vyzkoušela.