Design

Absolutním vítězem Czech Grand Design 2023 je Jan Plecháč

Oscaři českého designu jsou rozdány! Designérem roku 2023 i Grand Designérem se stal Jan Plecháč za práce pro tradiční sklárnu Moser. Do síně slávy vstoupil in memoriam Jiří Jiroutek, v oblasti módy zazářil Boris Kráľ a šperku vévodila Klára Marie Bliss, nová tvář evropské umělecké scény. Detailnější informace jsme pro vás sepsali níže. 
Foto: Czech Grand Design
Jan Plecháč, Czech Grand Designér roku 2023
3. 3. 2024, Stavovské divadlo. Právě na tomto galavečeru se předaly výroční ceny Akademie designu ČR Czech Grand Design. Absolutním vítězem 18. ročníku se stal designér Jan Plecháč, umělecký ředitel karlovarské sklárny Moser, který se své pozice dle poroty zhostil nejen s respektem k tradici, ale také s patřičnou dávkou citu pro inovaci. Sklárna Moser si navíc odnesla cenu Výrobce roku (mimo jiné díky skutečnosti, že i po dlouhých 160 letech svého trvání je nadále společností, která se nebojí luxusu, zachovává tradici, a přitom má blízko k mladé generaci).
Do Síně slávy byl uveden in memoriam Jiří Jiroutek, který dokázal v sérii nábytku U-450 propojit bruselský styl s dostupností. „Jiří Jiroutek byl a je hvězda, přestože je jeho jméno známé mimo oblast designu jen málokomu. Neprávem. Stihl totiž proměnit podobu české domácnosti k lepšímu i v nesnadných podmínkách socialistického režimu,“ zdůvodnila Michaela Kádnerová, kurátorka Moravské galerie v Brně a členka odborné poroty Akademie designu ČR.

Titul Módní designér získal Boris Kráľ, slovenský tvůrce dlouhodobě žijící v Praze. Jeho kolekce Salon de Nuit a návrh róby pro herečku Danielu Kolářovou vykazují nejen vyzrálý pohled na oděvní tvorbu, ale také důsledný řemeslný dril, k němuž talentovaný umělec přičichnul během své praxe pro jiné návrháře. Dnes Boris Kráľ platí za zručného modeláře a tvůrce střihů. Designérem šperku se stala Klára Marie Bliss s kolekcí Banshee, která je velmi nadčasová. Do ní se výrazně otiskla autorčina kosmopolitnost, ale především zkušenosti ze studia oděvního a kostýmního designu v Antverpách.
Výherci a výherkyně si převzaly unikátní ceny, za kterými tradičně stojí Grand designéři, absolutní vítězové minulého ročníku. Tentokrát šlo o „osobního lapače nápadů a snů“ studia Lexová&Smetana.

Zde je kompletní seznam letošních oceněných cen Czech Grand Design 2023. 

Designér roku 2023, Cena Ministerstva kultury ČR

  • Jan Plecháč / váza Abyss, kolekce váz Harmonic a kolekce váz a nápojového skla Duše lesa (Moser)

Módní designér roku 2023

  • Boris Kráľ / kolekce Salon de Nuit a róba pro Danielu Kolářovou

Designér šperku roku 2023

  • Klára Marie Bliss / kolekce Banshee

Grafický designér roku 2023

  • Vividbooks (Vítek Škop) / pracovní sešity a interaktivní učebnice pro základní školy

Fotograf roku 2023

  • SHOTBY.US / cover a editorial k albu Šťastné dieťa pro Katarzia, kampaň pro festival Tanec Praha, fotografie kolekce ~1 hour pro Yaru Abu Aatayu a kolekce šperků Zdeňka Vacka pro Swarm Mag

Ilustrátorka roku 2023

  • Magdalena Rutová / ilustrace autorské knihy Já, chobotnice (Baobab) a ilustrace knih Čavargoš / Tulák (Tera Fabiánová, Milena Hübschmannová, KHER) a Rajčaťáci a Banáni (Petr Váša, HOST)

Výrobce roku 2023

  • Moser / kolekce váz a nápojového skla Duše lesa (Jan Plecháč)

Objev roku 2023

  • TOTEMO / kreativní stavebnice z recyklovaného plastu (spolupráce: Pitoresq)