Design

To nejlepší z japonských inovací a intuitivního designového řešení

Víte, že kibyoshi, obrázkové knihy z konce 18. století, jsou považovány ze úplně první komiksy na světě? Nebo že enzymatickou složku CRISPR, díky níž možná jednou přijdeme na to, jak neumřít, objevil Yoshizumi Ishino z Kjóta? Nejen ve výtvarném umění a vědě vděčíme Japoncům za mnoho revolučních konceptů. 
Foto: Courtesy of Ploom X
Cizinec nikdy nepochopí, co Japonec říká, i když budou mluvit stejnou řečí, říká jedno staré japonské rčení. Odráží zvláštní vztah této introvertní kultury, které dbá na inovace a zřídkakdy se řídí globálními trendy. Japonci jsou zkrátka zvyklí jet si tak nějak po svém. A při rozhodování nejsou ukvapení. To proto jsou někdy označováni za tiché inovátory. Když zrovna nepřijdou s něčím úplně novým, co ale nejdříve zodpovědně testují, přicházejí s vylepšeními, která dlouho zvažují. To ale neznamená, že u nich není inovace na první místě, ba naopak. Japonci se svými 27 Nobelovými cenami zaujímají šesté místo v historické tabulce všech oceňovaných zemí. Podle Bloomberg Innovations Index je Japonsko pátou nejinovativnější zemí světa, po Jižní Koreji, Izraeli, Finsku a Švédsku. 
Foto: Courtesy of Ploom X

A inovativní dokážou být Japonci i v designu. Issey Miyake, Nendo, Sori Yanagi a Sony: přední jména japonského designu, která jsou známá po celém světě a pokrývají široké tvůrčí spektrum. Forma se u japonského designu vždy upozaďuje na úkor účelu, přestože nikdy není opomenuta. Jen jsou její prvky dokonale eliminované tak, aby přinášely odzbrojující čistotu, která většinou přináší i nový pohled. Japonci proto často tvoří na základě vlastní zkušenosti. Japonský design je proto racionální, nikdy však chladný.  
 
Foto: Courtesy of Ploom X

A právě dokonalá vyváženost japonského designu a technologických inovací se spojuje v novince, která přichází na český trh. Nové zařízení na zahřívání tabáku značky Ploom X z Japonska je přirozeně udržitelné a omezuje dopady na životní prostředí. Obaly zařízení využívají materiál z recyklovaných PET lahví, vlákna v nich pocházejí z udržitelného lesního hospodářství. Navíc Ploom X zahřívá tabákovou náplň zvenčí, tabák tak vůbec nepřichází do přímého kontaktu se zdrojem tepla. Díky tomu se tabák nepřipaluje, nevzniká tak nepříjemný zápach a zařízení nemusíte často čistit. Ploom X v sobě spojuje to nejlepší z japonských inovací i intuitivního, přesto poetického, designového řešení a k prodeji bude přes léto v Praze během pop-upu značky v Riegrových sadech.