Design

Stříbrný vrchol trojúhelníku. Intergalaktická krása českého designu je výjimečnou součástí Designbloku

Ke dvěma lokacím jubilejního 25. ročníku Designbloku, které se nacházejí kousek od řeky, přibyla ve výšinách Pražského hradu lokace třetí, naprosto jedinečná. Zde objevíte Cosmos, hvězdnou přehlídku českého designu, a s ní i křehké objekty stvořené ohněm lokálních sklářských i keramických pecí.
Foto: Václav Jirásek
Designblok Cosmos Designéři & Kurátoři
Míčovnu Pražského hradu naplní více než 100 objektů výstavy Made by Fire, která při své dubnové premiéře na největším světovém design weeku v Miláně sklidila značnou pozornost odborné veřejnosti i médií. Zasloužila si ji nejen kvůli kvalitám návrhů ze skla, porcelánu a keramiky od matadorů i začínajících talentů naší kreativní scény, ale současně proto, že si skrze ně klade a částečně i odpovídá na aktuální společenské otázky. Vyplatí se udržovat výrobu za současné energetické krize? A za jakou cenu? Jak zajistit soběstačnost a export v dlouhodobém horizontu? A jak se popasovat se sílícími požadavky na udržitelnost celého produkčního koloběhu?
To jsou velmi přízemní, pragmatické a někdy až politické otázky, které si musejí jak designéři, tak výrobci i konzumenti klást. Avšak na Pražský hrad patří i otázky vyšších aspirací, předsevzetí, jak být pro ostatní vzorem, směřování do budoucnosti, tužeb překonávat hranice. I to je jedno z témat výstavy Made by Fire, ale především putovního projektu Cosmos, který se zrodil v hlavách ředitelky Designbloku Jany Zielinski a kreativního ředitele Jiřího Macka. Oba si přitom vysnili pojízdnou galerii představující nejhustší mléčnou dráhu — créme de la créme českého designu. Celá instalace pojme deset originálních děl ze skla od deseti předních autorů, kteří je pojali jako svůj osobní manifest. I proto dostala výstava podtitul Intergalaktická krása českého designu.
Pojízdná galerie má podobu kosmické kapsle, která do světa vystřelí tvůrce, kteří jsou s festivalem Designblok pevně spjati: Jakuba Berdycha Karpelise, DECHEM studio, Lucii Koldovou, Václava Mlynáře, Lukáše Nováka, Jiřího Pelcla, Ronyho Plesla, Tadeáše Podrackého, Maxima Velčovského a Jana Plecháče. Posledně jmenovaný se  zároveň stal autorem inovativního architektonického řešení. Pro výstavu byl na míru upraven návěs nákladního automobilu, který se po zaparkování rozloží na výstavní plochu o velikosti 65 m2. Interiér pokrývají zrcadla, dodávající rozměr nekonečnosti, zatímco exteriér je zahalen do stříbrného reflexního pláště. 
„Cosmos procestuje svět, bude nositelem praporu českého skla v zahraničí, a právě její nomádská povaha mě při vytváření designu expozice inspirovala nejvíc. Mým cílem bylo vytvořit pořádnou show, pojízdný cirkus, který představí návštěvníkům design v trochu jiném světle, než jsou zvyklí, a přitom nabídne audiovizuálně působivý zážitek. Zároveň bylo třeba splnit všechny požadavky na technické zpracování. Jedná se přeci jen o mobilní objekt, který musí umožnit snadnou instalaci a deinstalaci a během transportu fungovat jako klasický návěs nákladního automobilu,“ objasnil návrh designér Jan Plecháč. Na vytvoření audiovizuálních efektů se podílel festival elektronické hudby a nových médií Lunchmeat. Originální sound design, který zároveň celou výstavou provází, zase doplnil skladatel Aid Kid.
„Pythagoras věřil, že kosmos je opakem chaosu, tmy, temné propasti, kde se žádné tvary nevyskytují. Designblok Cosmos jsme připravili tak, aby byl nositelem tvarů děl, která vytvořili ti nejlepší z české designové scény ve spolupráci se špičkovými výrobci a mistry řemesla. Věříme, že se Designblok Cosmos stane lákadlem, které širokou veřejnost v Čechách i v zahraničí přivede ke zkoumání vesmíru českého designu a zároveň povede každého návštěvníka k ponoření se do vlastního vnitřního světa,“ popsala Jana Zielinski, ředitelka Designbloku. 
Mimořádná expozice Designblok Cosmos vznikla díky podpoře Nadace PPF. Umístění výstavy v areálu Pražského hradu, jakožto první zastávce putování, umožnila záštita prezidenta Petra Pavla a partnerství Správy Pražského hradu. Cosmos doplní obsáhlý katalog s originálními fotografiemi od Václava Jiráska, který je další vrstvou projektu, přičemž první zahraniční zastávkou se stane Milano Design Week v dubnu 2024. Cosmos i Made by Fire výstavy proběhnou v lokalitě Pražského hradu a zůstanou otevřené i týden po oficiálním ukončení Designbloku 2023. Budou tedy přístupné od 3. do 15. října. 2023.