Vogue Daily

Olivier Theyskens o nových výzvách a budoucnosti

Haute couture fashion week v červenci 2020 bude rozhodně zajímavý. Kromě toho, že se na scénu vrací Balenciaga, v nové roli se představí Olivier Theyskens, nový kreativní ředitel módního domu Azzaro. Co připravuje a znamená jeho jmenování konec vlastní značky?
Foto: archiv Azzaro
Olivier Theyskens
„Je toho hodně, co budu objevovat. Neznámá území, kde jsem toho ještě moc neudělal,“ řekl k příchodu do Azzaro návrhář v telefonickém rozhovoru s Vogue US. V Theyskensovi dostává tradiční francouzská značka talentovaného designéra a ten na oplátku přístup do haute couture ateliérů. Zároveň se bude moct věnovat prêt-à-porter kolekcím pod svým jménem. Vrátí se tak do dob, kdy stál v čele domu Nina Ricci a Rochas a také seděl na dvou židlích zároveň. U Azzara oceňuje především obrovské dědictví značky, přístupu k ženskosti, eleganci a smyslnosti. Plus tu je zásadní aspekt svobody, jedné z hlavních hodnot značky. Ta během přehlídek v rámci haute couture fashion weeku mixuje prêt-à-porter s couture a dámské modely s pánskými. V tom podle svých slov hodlá pokračovat.
„Bude to pro mě velmi zajímavé vytvářet dvě různé vize a vybalancovat náročný, ale realizovatelný rozvrh.“ Theyskens během své dvacetileté kariéry přitom nikdy nedělal couture. K ruce bude mít zkušený tým, Maison Azzaro existuje od roku 1967, kdy jej založil návrhář a businessman v jedné osobě Loris Azzaro. 
Nemyslím si, že to bude lehké, ale já se nikdy nebál výzev. Věřím si. S věkem jsem se naučil, jak čelit náročným věcem.
Loris Azzaro se proslavil „hot pants“ pro muže a především ikonickými šaty se třemi kruhy, které navrhl začátkem 70. let. Lemované třpytivými výšivkami se Azzarovy šaty z hedvábného žerzeje staly nedílnou součástí červeného koberce i titulních stránek módních časopisů.
Hvězdy si k francouzsko-italskému designérovi chodily pro sexy a nepřehlédnutelné modely. Stejně jak dobře pracoval s barvami, tak mistrně ovládal i střihy. Říkal o sobě, že přesně ví, jak se ženy touží oblékat. Měl pravdu. Sophia Loren, Tina Turner, Raquel Welch, Maria Callas a mnohé další slavné tváře se často nechávaly vidět v Azzarovi. Pro Lizu Minnelli navrhl kostýmy do slavného filmu Kabaret. Jeho vintage šaty se dodnes objevují na předávání nejrůznějších cen. 

Nová kapitola

Před dvaceti patřil mezi nejzářivější nové talenty, do kterých se zamiloval celý svět. Když si jeho šaty v roce 1998 oblékla Madonna, potvrdila jeho status zázračného dítěte. Belgický návrhář Olivier Theyskens založil svou první značku hned po studiích na École Nationale Supérieure des Arts Visuels de la Cambre; první kolekce ve stylu gotické extravagance šil z povlečení od babičky. Ale protože neměl žádného investora, který by jeho tvorbu a budování brandu podporoval, musel s vlastní značkou skončit. Díky divadelním kostýmům pro bruselskou operu Théâtre de la Monnaie a Madonně, která si jeho šaty vzala na předávání Oscarů, se rychle dostal do povědomí.
Foto: Dimitrios Kambouris/WireImage
Olivier Theyskens a Anna Wintour na předávání cen CFDA Awards 2006
Foto: Thierry Chesnot/Getty Images
Olivier Theyskens kolekce jaro - léto 2017
Foto: Estrop/Getty Image
Olivier Theyskens kolekce jaro - léto 2020
Módní dům Rochas ho jmenoval kreativním ředitelem, v březnu 2003 představil debutovou demi-couture kolekci. Odešel o tři roky později, kdy vlastník značky Procter & Gamble nečekaně oznámil uzavření celého módního oddělení. O pár měsíců později se stal uměleckým ředitelem dalšího francouzského módního domu Nina Ricci. Zde působil jen čtyři roky, když se rozhodl plně soustředit na vlastní značku Theory, ale i tu nakonec v roce 2014 opustil a dal si dvouletou přestávku. Na přehlídková mola se vrátil v září 2016, kdy v rámci pařížského fashion weeku uvedl kolekci pro jaro a léto 2017.
Azzaro je čtvrtou značkou, s níž 43letý designér spojí své jméno.