Vogue Daily

Malý nákup, velká pomoc: Podpořte česko-slovenské značky a lokální byznys

Koronavirus a všechna opatření kolem se podepisují nejen na psychice nás všech, ale i na lokální ekonomice. Jak můžete pomoct malým lokálním značkám přežít nelehké období a i následující týdny a měsíce? Jednoduše, začněte je podporovat už dnes. Každá snaha se počítá. A radost budete mít dvojnásobnou. 
Foto: Christian Vierig/Getty Images
Na začátku pandemie začali módní návrháři místo nových kolekcích na fashion week šít roušky po tisících. Většinou zdarma včetně doručení do nemocnic, ordinací a všem, kdo si řekli. Teď je načase jim to vrátit zpět. 
Zatímco velké nadnárodní řetězce si s několikatýdenním výpadkem prodejů poradí poměrně snadno a rychle, malé lokální značky a obchody výpadek tržeb pociťují už teď. Jejich kritickou situaci můžete zvrátit i vy. Stačí své nákupy místo supermarketů a zahraničních e-shopů směřovat na domácí scénu.

Vouchery a e-shopy

Můžete zavolat své kadeřnici a kosmetičce. Ale nezvěte si je domů, těch pár dnů to ještě vydržte v karanténě, nezapomeňte, že chráníte sebe, své blízké, ale i ty, co se celý rok starají o váš vzhled. Zeptejte se na vouchery, které si můžete koupit už teď a použít na služby později. Má-li váš oblíbený salon e-shop, doplňte si zásoby péče a stylingu právě tam. Pomůžete jim tím překlenout období, kdy musí být zavřeno, ale stále jim zůstávají náklady na pronájem a další poplatky a zaměstnance. 

Sdílejte

Víte, že vaše oblíbená kavárna, manikérka nebo lokální značka začala s dodávkami domů, prodejem "z okénka", e-shopem nebo nákupem přes Instagram? Podělte se o to s ostatními. Sdílením se dostanou i k těm, kteří by se o tom jinak v záplavě dalších informací nedozvěděli. I malá pomoc v současné situaci může znamenat pro mikropodnikatele velkou změnu.

#malýnákupvelkápomoc

Iniciativa s názvem #malynakupvelkapomoc sdružuje české a slovenské malé značky a podniky a pomáhá jim se zviditelnit. Na nově spuštěném webu www.malynakupvelkapomoc.cz najdete stále rozrůstající se seznam, kde můžete najít módní značky, concept story, kavárny, design butiky a způsob, jak je můžete podpořit. Ať už donáškou čerstvé kávy, nákupem nového oblečení, nebo své oblíbené kosmetiky. Všechny firmy jsou prověřené a nabízejí kvalitní a poctivé služby a produkty. Seznam se neustále updatuje, proto ho sledujte i v dalších dnech a týdnech. Nezapomeňte se podělit o svůj nákup se svými followery a připojte i hashtag #malynakupvelkapomoc nebo #shopsmallhelpbig, aby se o projektu dozvěděli i vaši oblíbenci, pokud ještě na seznamu nejsou.