Vogue Daily

Kultura nám dává energii, kterou potřebujeme v boji za svobodu, říká prezidentka Gruzie

V gruzínském hlavní městě právě proběhl druhý ročník Culture Week Tbilisi, kde se setkali umělci z mnoha oborů včetně módních designérů. Redaktorka Vogue CS měla příležitost setkat se a mluvit i s prezidentkou země Salome Zurabišvili.
Foto: Daro Sulakauri/Getty Images
Salome Zurabišvili, prezidentka Gruzie
„Ráda bych vás přivítala v paláci Orbeliani, a protože je většina – a většina znamená demokracii – přítomných hostů ze zahraničí, budu mluvit anglicky,“ začala svůj sobotní proslov k hostům a účastníkům Culture Week Tbilisi paní prezidentka Salome Zurabišvili v prostorách paláce z konce 19. století, který si sama zvolila coby oficiální rezidenci hlavy státu. Sněhobílá budova, nad jejímž vchodem vlaje vlajka Gruzie a také Evropské unie, dříve byla domovem gruzínské básnířky a první gruzínské pedagožky-ženy Alžběty Orbeliani.
V den, kdy znovu vyrazilo do ulic metropole přes padesát tisíc lidí protestovat proti zákonu o zahraničním vlivu připomínajícím ruský předpis, prezidentka ve svém krátkém proslovu zdůraznila kulturní kořeny své země. „Vítám vás coby reprezentanty mnoha zemí a mnoha kultur. Kultura je i misí Gruzie a je tomu tak po staletí. Jsme kulturním místem a také místem, kde se různé kultury setkávají, vzájemně na sebe působí a ovlivňují a nacházejí vzájemné porozumění. Byli jsme, jsme a budeme velmi evropští.“
„Přijeli jste do Gruzie ve chvíli, kdy znovu procházíme dalším bojem o vlastní existenci, kdy nechceme být vtažení zpátky do minulosti, zpátky do ruské sféry vlivu. Chceme pokračovat v cestě do Evropy a do Evropské unie, což je místo, v němž Gruzie může najít skvělý prostor pro svou vlastní kulturní identitu. Místo, v němž může vzkvétat.“ Právě události, jako je Culture Week Tbilisi, který se letos propojil se stále populárnějším fashion weekem, ukazují na rozmanitost a velký potenciál této země.
Ostatně jsou to právě gruzínští módní návrháři, kteří jako jediní ve východních bloku dokázali už v minulé dekádě prorazit na mezinárodní scénu v rozsahu, jaký nemá obdoby. Demna Gvasalia od roku 2015 vede coby kreativní ředitel módní dům Balenciaga. David Koma vládne z Londýna, Situationist už patří mezi tradiční značky na pařížském fashion weeku. Lado Bokuchva, George Keburia, Anouki, Mach & Mach a další najdete v šatnících globálních celebrit a v těch nejlepších koncept storech. Nastupující mladá generace návrhářů má před sebou podle všeho zářnou budoucnost, gruzínskou módní scénu stojí za to pečlivěji sledovat. Odpovědi na to, proč právě tato země, má i její prezidentka.
„Kultura je misí Gruzie a je tomu tak po staletí,“ říká. „Jsme kulturní zemí a také místem, kde se nejrůznější kultury setkávají, vzájemně na sebe působí a ovlivňují a nacházejí vzájemné porozumění.“ Proevropská hlava státu nemá pochybnosti o tom, že se její zemi podaří zůstat na cestě směrem do EU a zamezit snahám severního souseda znovuobnovit svůj vliv, který měl v minulosti devastující následky nejen ekonomické, ale právě i kulturní. „Nemám pochybnosti o tom, že se nám to podaří. Sami ostatně můžete vidět naši mládež v ulicích Tbilisi,“ říká paní prezidentka a dodává: „Jsem přesvědčená o tom, že právě kultura nám dává energii, kterou potřebujeme, abychom šli dál. I proto je pro velmi důležité mít živou a živoucí kulturní scénu ve městě jako Tbilisi.“
V krátkém osobním rozhovoru vzpomněla také na své četné návštěvy Prahy. Tu poslední absolvovala v prosinci loňského roku, kdy přiletěla na pracovní návštěvu za prezidentem Petrem Pavlem. Elegantní a energická dáma oblečená do modrošedého sametového saka doplněného masivními měděnými náušnicemi několikrát během audience zdůrazňovala roli kultury. „Jednou z povinností prezidentky země je stát po boku kulturní scény a tím i na straně svobody.“
Jednou z povinností prezidentky země je stát po boku kulturní scény a tím i na straně svobody.“
Svoboda je aktuálně hlavním tématem země. Stačí se projít ulicemi Tbilisi, kde můžete jasně vidět výraznou podporu jak Ukrajině, tak EU, do které by země na jihovýchodě Evropy ráda vstoupila. Status kandidátské země jí byl udělen v prosinci 2023. Protesty vůči vládní straně Gruzínský sen a zejména její zahraniční politice vyústily v masivní demonstrace. Ať už jsem se bavila s designéry, umělci, nebo návštěvníky Culture Week Tbilisi, všichni se ostře vymezovali vůči vládě. V rámci programu kulturního týdne nastala i řada změn a prezentující se značky a umělci hodně dbali na to, aby v sobotu večer mohli se svými kreativními týmy vyrazit do ulic i jinak dát jasně najevo, kde si představují svou budoucnost a politické směřování své země. „Je to pro nás nesmírně důležité, hraje se o naši budoucnost,“ znělo z úst každého.
„Chtěla bych vám poděkovat, že jste v těchto těžkých dnech přijeli do Tbilisi a prožíváte tento boj spolu s námi,“ řekla na závěr setkání paní prezidentka.
Druhý ročník Culture Week Tbilisi, za nímž stojí Sofia Tchkonia, organizátorka místního fashion weeku, se tentokrát zaměřil na propojování se nejrůznějších kulturních oborů od tance, divadla přes kostýmy a film a nechyběla řada módních přehlídek a prezentací. Na nich svou práci představili mj. i vítěz loňské soutěže Be Next Dzhaba Kurtishvili a Lashao Gabunia se svou značkou Jesus Star. Samotný závěr patřil koncertu Gruzínské filharmonie pod vedením Nikolaze Rachveliho, na němž vystoupila pěvkyně Anita Rachvelishvili.