Vogue Daily

Vogue Values

Před 440 lety udělil císař Rudolf II. stájím, které založil jeho otec Maxmilián II., status císařského dvorního hřebčína. Od té doby se tu nepřetržitě chová jedno z nejstarších plemen na světě – starokladrubský kůň. Kůň, který byl jako jediné zvíře na světě vyhlášen národní kulturní památkou a který je spolu s místní krajinou a budovami od letošního roku zanesen na seznam světového dědictví UNESCO. 
Ke koním mě přivedl můj dědeček Vladimír. Naučil mě se o ně starat, jezdit na nich a trval na tom, že u koní nejde nic ošidit ani uspěchat. Dodnes mám jeho staré vlněné jezdecké sako, ručně šité na míru, s koženým poutkem a hedvábnou podšívkou. Dědeček říkával, že aby nás věci přežily, musejí být krásné a musíme jim umět dát trvalou hodnotu.
udržitelnost
nadčasovost
kreativita
upřímnost
tradice
Pokud má být lednové vydání VOGUE CS věnováno hodnotám, kde jinde jsme je mohli hledat než v Kladrubech nad Labem? Kde jinde potkáte bělouše s majestátním jménem Generale Animosa II-22, který je po otcovské linii přímým potomkem prvního koně, jehož sem nechal v druhé polovině šestnáctého století přivézt právě Rudolf II.? Tu zlatou deku Gucci, kterou mu oblékl talentovaný student Vysoké školy uměleckoprůmyslové a náš spolupracovník Mikuláš Brukner, by měl Generale nosit každý den. Sooo Vogue!
Foto: Karin Zadrick
Ze stejné doby jako prapraprapradědeček našeho modela pochází také velká část staveb hřebčína, který u komisařů UNESCO zabodoval především architektonickým řešením pastvy a tréninkových míst. Experti se prý ale nejvíce divili tomu, že to všechno, včetně koní, přetrvalo do dnešní doby. Proč chováme kočárové koně, když už nemáme císařský dvůr? Jak je možné, že starokladrubský bělouš přežil pád mocnářství, dvě světové války i komunismus? 
Zachránila ho jeho krása a hodnota. 
Pokud bylo končící desetiletí dekádou Instagramu a selfie, nechť je to nadcházející desetiletím věčnosti, řemesla a tradice. Recyklujme materiály, nikoli myšlenky. Méně je více. Předávejme si znalosti a zkušenosti, ale také předměty a oblečení, tak jako to dělávaly naše babičky. Jedině udržitelným chováním můžeme učinit náš život… udržitelný. Jak říká v rozhovoru Petra Němcová, každý z nás se podílí na změně už tím, ve kterém obchodě se rozhodne vytáhnout svoji kreditní kartu. „Je jen na nás, koho podpoříme. Tím, kde a co nakupujeme, ovlivňujeme víc, než si myslíme. Každý jeden člověk a každá jedna věc se počítá.“ 
Petru jsme fotili v Dominikánské republice, kde momentálně žije, jen pět dní před porodem. Chlapeček se narodil předčasně a dostal jméno Bodhi Theo. Bodhi znamená v sanskrtu osvícený, probuzený. Jeho maminka je důkazem toho, že osvícená může být i móda. Veškeré oblečení i šperky, které má na sobě, prošly pečlivou kontrolou Petry i její asistentky a všechny značky splňují podmínky udržitelné módy. Petra již několik let spolupracuje s Eco Age týmem a v rámci #GreenCarpetChallenge podněcuje designéry, aby navrhovali a zpracovávali udržitelné róby například pro udílení Oscarů, filmový festival v Cannes a podobně. I krásné a luxusní věci mohou být šetrné k životnímu prostředí. Móda je často označovaná jako materiální, ale materiální nutně nemusí znamenat hloupé nebo povrchní. 
Krásné a hodnotné.
Pour féliciter 2020