Vogue Daily

VOGUE editorial: Na začátku bylo slovo. A východ slunce

Je dobrá videohra stejně dobrá jako dobrá kniha? Může být virtuální koláž dražší než Monetovy Lekníny? A znamená nový začátek změnu k lepšímu?
Foto: Milan Houser
Vogue CS, září 2021
Zářijová vydání Vogue bývají nazývána módní biblí. Připomeňme si, že Bible je jen jedna, nejde přepsat ani upgradovat. Bible není iPhone, jak řekl Sorrentinův Nový papež.
Uplynulých osmnáct měsíců je důkazem toho, že ačkoli změna nutně nesouvisí s naším rozhodnutím, naše rozhodnutí je pro změnu klíčové.
Kdo mě zná, ví, že mi moc nejde psát neosobní úvodníky. Měla bych, vždyť tohle místo patří časopisu, jeho vzniku a obsahu. Jenže jak mluvit o nových začátcích a nezačít u sebe?
Kdo mě zná, tak také ví, že mám devítiletou dceru. Generace alfa. Nomen omen. Nový začátek. To děti bezpochyby jsou, co si ale počít, když nový začátek vezmete za špatný konec?
Zatímco já učím svoji dceru lásce ke knihám, ona mi otvírá svět avatarů a virtuální reality. Dlouho jsme se míjely. Pro ni byly knihy něco, co by se mělo, ale co ji nebaví. Pro mě Roblox znamenal plýtváním časem, který by se dal využít na něco smysluplnějšího. Třeba na čtení knih. Můj vesmír, moje pravidla. A tak, uvězněná v jarní karanténě, jsem udělala nabídku: Když budeš se mnou číst, já budu s tebou hrát... tu věc.
Vogue je bezpochyby módní biblí a já pevně věřím, že ještě dlouho bude, bez ohledu na to, jakou turbulentní dobou procházíme. Pokud ale máme mluvit o změně, je potřeba se(be) posunout dále. Vzít si to nejlepší z minulosti, nebát se nahlédnout do budoucnosti a zapojit přítomnost. Dát tomu, co dělám, nový rozměr. Jestli lepší, v to můžeme jen doufat, ale když nezačnu já, proč by měl někdo jiný?
Zářijová vydání všech Vogue na celém světě mají společné téma nový začátek. A co ho symbolizuje více než rozbřesk? V průběhu srpna a září se všem čtenářům Vogue naskytne unikátní astronomický úkaz: na všech šestadvaceti edicích vyjde slunce. Jak už to tak ale na zeměkouli bývá, pokaždé v jinou dobu, bude vypadat jinak a přinese změnu. Jakou? Uvidíme.
Vogue CS si každopádně ke třetím narozeninám nemohla přát lepší dárek. Pokud něco symbolizuje naši edici, pak úzká návaznost na umění a spolupráce s umělci. A pokud lze nějaké odvětví nazvat katalyzátorem změn, pak je to bezpochyby umění. Naše česko-slovenské slunce vyšlo v brněnském ateliéru Milana Housera. Plátno, které vzniklo speciálně pro toto vydání a jež symbolizuje nový den, jsme rozdělili na osm částí, respektive obálek. Ty jsou k mání u všech prodejců a je jen na vás, kterou (nebo které) si odnesete domů.
Je to vůbec poprvé, kdy se na obálce zářijové Vogue CS neobjevuje fotografie ani žádné oblečení, ale umělecké dílo. Přestože jsme módní bible, vnímáme módu v daleko širším kontextu než jen jako prezentaci nových kolekcí. Ty najdete uvnitř časopisu, i když jsme se i na novou sezonu (můžu vůbec říct sezonu?) pokusili nahlédnout rovněž trochu jinak. Nový začátek z pohledu módního průmyslu, ale také z pohledu spotřebitelů se pokusily shrnout Sarah Mower a Eva Sýkorová Čomborová.
Co od módy očekáváte vy? Neuděláme módnímu průmyslu nabídku? Promyšlenou a zodpovědnou poptávkou?
Je to rovněž poprvé, co si cover zářijového vydání můžete přečíst. Hvězdou našich obálek je totiž vedle obrazu Milana Housera také text. Na začátku bylo slovo, tak ho pojďme oslavovat. Žádné titulky, ale skutečný text. Osm autorů napsalo zamyšlení na téma nových začátků. Everybody has their own sunrise story. Co znamená nový začátek pro Evu Herzigovou, Terezu Ramba, Adelu Vinczeovou, Amelii Siba, Jana Němce, Radka Bangu a Karla Čapka? Posledně jmenovaný je z pochopitelných důvodů jediný, kdo text nenapsal přímo pro tuto obálku, ale nemít Čapka na obálce prostě nešlo. A počítáte správně, jeden nebo jedna chybí. Cover No. 1 napsala Liza Genart, umělá inteligence. Když diverzita, tak se vším všudy. Svoji zářijovou obálku si můžete tedy vybírat nejen vizuálně, ale i podle příběhu (autora), která vás osloví nejvíce.
Já mám díky svojí dceři avatara (najdete mě vy-víte-kde pod jménem Ariel07072007), Vogue CS má svoje NFT zářijové obálky.
Jestli nevíte, co to je non-fungible token, ethereum nebo blockchain, začněte rychle googlovat. Tyhle výrazy k nové době určitě patří a způsob, jak zobchodovat nejen virtuální umění, zažívá obrovský boom. Svědčí o tom i virtuální koláž The first 5000 days, kterou vytvořil Mike Winkelmann, digitální umělec známý jako Beeple, a která byla v aukční síni Sotheby’s nedávno vydražena za 69 milionů dolarů. Což je mimochodem o 15 milionů dolarů více, než za kolik bylo prodáno plátno ze série Monetových Leknínů.
Co se skrývá za boomem kolem eneftý, se pokouším zjistit v pod castu, který jsem natočila s Václavem Dejčmarem a který najdete na Spotify, Apple Podcasts apod.
Uvidíme, na jakou cenu se NFT zářijové obálky vyšplhá. Majitelem se můžete stát i vy. Ale pozor, NFT budou jen dvě a jejich dražba bude probíhat do 16. září na OpenSea.com.