Vogue Daily

VOGUE editorial: Hvězdou obálky únorového vydání je modelka Carmen Kass

Rok 2022 se zapíše jako rok, kdy tento svět opustily dvě královny. Královna anglická a královna módy. God welcome the Queens.
Láska jako téma měsíce, kdy se slaví svatý Valentýn? Dechberoucí koncept, že? Ale nebojte, neoslavujeme pomíjivou zamilovanost ani letmá poblouznění a na následujících stranách nenajdete tipy na banální dárky nebo víkendové pobyty pro dva. Jednak by to v roce 2023 bylo nevkusné plýtvání papírem i energií, ale především věřím, že skutečná láska je daleko komplexnější a hlubší cit než jen vyznání v podobě pitvořících se emoji nebo průmyslově pěstovaných květin.
Asi se shodneme na tom, že láska je formována mnoha vlivy a může mít různé podoby. Podstatně hůře se už ale přijímá skutečnost, že schopnost opravdu milovat (a být milován) je podmíněna upřímností. Pokud lžeme sobě nebo druhým, na lásku si jen hrajeme. Samozřejmě, i takhle se dá prožít vcelku spokojený život (koneckonců předstíráme často a mnozí z nás rádi), ale snít o lásce a nebýt autentický je stejně pošetilé jako doufat, že Sex ve městě může fungovat bez postavy Samanthy. A pokud jsme k sobě upřímní, stejně jako byla Samantha Jones ke všem okolo, nemá smysl předstírat, že láska se obejde bez touhy. Sex byl, je a bude přirozenou lidskou touhou. Byl, je a bude motivem těch nejlepších výtvarných, hudebních i literárních děl. Byl, je a (doufejme, že) bude.
LET’S TALK ABOUT YOU AND ME
Únorové vydání Vogue CS je věnováno touze a sexualitě. Koneckonců, co definuje módu lépe než touha? Snad jedině sex! A co je intimnější než sex? Snad možná láska.
Žijeme v době, která se ráda označuje za nejsvobodnější v historii. Alespoň v našich zeměpisných šířkách to jistě platí. Máme svobodu rozhodovat o tom, jak a čím naplníme svůj život. Můžeme si zvolit osud i to, jak vypadáme. Změnilo se opravdu hodně a k lepšímu, obzvláště v sexu. Vždyť ještě v padesátých letech nebylo znásilnění v manželském svazku klasifikováno jako trestný čin a teprve od roku 2004 se téma domácího násilí dostalo do veřejného prostoru. A co k těmto bohulibým změnám pomohlo nejvíce? Odvaha, otevřenost a tolerance, určitě ne zákazy a pokrytectví. Ano, můžeme se nechat fotit nahé, aniž by nás upalovali. Bradavku naší cover star jsme ale museli na obálce zakrýt. Znám nazpaměť všechny argumenty, proč tak musím učinit, ale mám‐li být upřímná k sobě i k vám – hlava mi je nebere. Jak máme být autentičtí, když nesmíme v módním časopise ukazovat některé části lidského těla? V tomto případě jednu z nejkrásnějších partií, ze které navíc většina z nás sála mateřské mléko. Největším paradoxem je, že majitelce bradavky by zveřejnění inkriminované části těla na obálce časopisu nevadilo.
LET’S TALK ABOUT SEX
Začít můžeme například tím, že naučíme děti (i sebe) nahlížet na lidské tělo jako na přirozenou věc. Jako na něco, na co mají být hrdé, se vším všudy. Neměli bychom ho schovávat a už vůbec ne se za něj stydět. Měli bychom vysvětlovat, diskutovat a nebát se čelit zvídavým otázkám.
„Fashion is about eventually being naked.“ Výrok Vivienne Westwood mluví za vše. Jedna z nejlepších módních designérek zemřela jen pár dní před uzávěrkou tohoto vydání. Po šest dekád se snažila bojovat proti hlouposti a konzervatismu tím nejlepším možným způsobem. Jen málokdo udělal pro ženy a módu tolik jako ona. Část oděvu, který v minulosti mučil a doslova bral dech svým nositelkám, nezavrhla, ale přetvořila v dechberoucí módní statement. Korzety si zaslouží být vidět! Stejně jako bradavky.
THOSE WHO THINK IT’S DIRTY HAVE A CHOICE
Kromě titulního editorialu s topmodelkou Carmen Kass, kterou v Londýně fotila Claire Rothstein a se kterou si nejen o nahotě na fotografiích povídala Editor‐at‐Large Vogue CS Eva Herzigová, najdete v čísle i rozhovor s módním designérem a modelem Tyronem Dylanem Susmanem. Oslavujme rozmanitost a přijměme mnoho různých způsobů, kterými lidé vyjadřují svou sexualitu, gender a lásku. Tyrone se jistě ne náhodou stal múzou dalšího módního génia Ricka Owense a již několik sezon se podílí na jeho kolekcích nejen autorsky, ale i jako model. V Paříži jej fotil (jak jinak než v posteli) Branislav Šimončík a pod rozhovorem na straně 78 jsou podepsáni Miro Sabo a Sotiris Kaberis.
„Je příliš snadné být přitahován fyzicky atraktivní osobou...,“ říká Tyrone v rozhovoru. „Pro mě je sexy spíš ten, kdo ví, kým je, a dovede se v tom cítit pohodlně. Sexy je vzájemné propojení na intelektuální úrovni. Být si vědom sám sebe, být sebevědomý, lidský, mít smysl pro humor a empatii. Sexy je ochota být zranitelný, otevřený, upřímný a laskavý, mít smysl pro dobrodružství. A nebrat se příliš vážně.“
LET’S TALK ABOUT SEX.
AND WHY NOT? EVERYBODY HAS SEX.
I MEAN, EVERYBODY SHOULD BE MAKIN’ LOVE. COME ON, HOW MANY GUYS YOU KNOW MAKE LOVE?