Vogue Daily

VOGUE editorial: Devatery šaty. Desatero designérů. Devět set čtyřicet dva tisíc korun

Narodila se 25. listopadu 2018, a přestože v průběhu těhotenství nic nenasvědčovalo tomu, že by miminko nemělo být zdravé, po porodu byl děvčátku diagnostikován rozštěp páteře a hydrocefalus. Přes nepřízeň osudu se rodičům podařilo holčičku rehabilitovat natolik, že kromě chůze je schopná veškerého pohybu i komunikace. V létě loňského roku objevili lékaři v těle té samé dívenky zhoubný nádor.
Kolik diagnóz unese tříleté dítě?
A kolik jeho máma?
Slovo „rakovina“ nezná, vesele říká, že měla v těle špatného červíka. A dětskou řečí dodává, že chemoterapie, kterou právě podstupuje, jí ho pomůže zbavit.
Ivanka Pluhařová je jedno z dvaadevadesáti dětí, které má nadační fond Be Charity ve svém registru. Za osm let existence vybral a rozdělil přes padesát milionů korun, které pomohly Ivance a dalším dětem i dospělým zlepšit zdravotní stav, v nejednom případě dokonce zachránit život.
S nápadem propojit lokální módní scénu a charitativní večer přišla Barbara Nesvadbová, zakladatelka Be Charity, už před několika lety. Od té doby proběhla jedna pandemie a několik lockdownů a nikdo si netroufl predikovat, co bude, a hlavně – na co budou peníze. A tak jsme měli čas přemýšlet. Mohou šaty pomoci zachránit lidský život?
Be Charity Gala Dinner se letos koná pošesté a z toho potřetí v prostorách Národního muzea. Stejně jako v minulých letech je účelem jediné – prodejem vstupenek a dražbou uměleckých děl i dalších předmětů shromáždit co největší množství finančních prostředků. A ty pak nasměrovat tam, kde jsou potřeba. Loni v květnu se během slavnostního večera v dražbě podařilo získat 7 081 000 korun. Kolik se vybere letos, bude jasné v předvečer dne, kdy se toto vydání Vogue CS objeví na stáncích.
S Terezkou Vargovou jsem se seznámila loni v létě, když přijela Barbaru pozvat na svatbu. Bude se vdávat a já jí to odsvědčím, radovala se Bára a mně úplně nedocházelo, čeho jsem svědkem.
Terezka byla do svých jedenácti let normální zdravé dítě, které hrálo na flétnu, učilo se anglicky a latinsky a snilo o profesi magistry farmacie. V roce 2010 jí lékaři diagnostikovali nádor na mozku. Po dvou velice náročných operacích a následně i alergické reakci na chemoterapii ochrnula na více než polovinu těla a přestala artikulovat. Navíc ji sužovaly obrovské bolesti a valily se na ni další a další zdravotní komplikace. V té době se s Terezkou potkala Barbara poprvé. Okamžitě sehnala peníze na Terezčiny rehabilitace i další výdaje související s léčbou, čímž absolutně změnila trajektorii jejího osudu. Výsledek znáte: po deseti letech vystoupila Tereza bez pomoci z auta a osobně pozvala Báru na svoji svatbu.
Některé věci děláme automaticky a intuitivně, jiné se musíme naučit a k dalším nás dovedou určité okolnosti. Začátkem roku jsme poprosili devět, respektive deset českých a slovenských módních designérů, aby navrhli model, který by splňoval pravidla black tie. Skici, které najdete na straně 108, jsme pak v polovině března vydražili v tiché dražbě. Zatímco všechny předešlé ročníky Be Charity Gala Dinner začínaly na nulové částce, letos se i díky Vogue CS a lokálním módním tvůrcům podařilo vybrat ještě před tím, než se sečte výnos ze vstupenek a začne se dražit, necelý milion korun. Peníze, které pomohou nejen Ivance, tak jako peníze z předešlých ročníků pomohly nejenom Terezce.
Tématem červnového vydání je dobrá vůle. Důvodů je hned několik. 17. května se koná zmiňovaný Be Charity Gala Dinner a 1. června se bude slavit Den dětí. Některé děti ho oslaví venku v parku nebo na hřišti, Ivanka a nemálo dalších na onkologické klinice.
„Ivanka je Tvoje dítě Be Charity. Ta už Ti zůstane a spolu ji jednou dovedeme k oltáři,“ napsala mi Bára, když jsem dopisovala tento úvodník.
Milá Báro, děkuji. Ty víš, za co.
A milá Liběno, Tatiano, Kláro, Hanko, Antoníne, Mirko, Miro, Tomáši, Zoltáne a Jane – Ivanka je i vaše holčička. A k oltáři půjde i díky vám, Báro, Petro, Moniko, Michaelo, Simonko M. a Simono K., Kateřino, Ivo a Marcelo.