Vogue Daily

Holy Issue

Obě jsou modly módního světa.
Jejich křestní jména začínají na C, stejně jako název naší země.
A obě krátce před Vánoci nafotily únorovou obálku Vogue CS.
Požehnána budiž Carla i její sestra Carolyn.
Foto: Cameron Postforoosh
Carla Bruni
Přenesme se ale o pár měsíců zpátky. Je poslední zářijová sobota, v Paříži probíhá fashion week a do hotelu Bachaumont se krátce po osmé hodině ranní sjíždí všech 26 šéfredaktorek a šéfredaktorů Vogue. Setkání již podruhé iniciovala Anna Wintour, která nejenže třicátým druhým rokem vede americkou Vogue, ale od loňského roku je nově zodpovědná i za supervizi všech edicí na světě. V praxi to znamená, že kromě pařížského workshopu se s každým z nás potkává osobně. Přátelsky a maximálně efektivně. 
Pokud je Vogue módní biblí a oděvní průmysl náboženstvím, pak Anna by měla být blahořečena. Všichni si uvědomujeme potřebu změny, některé edice, včetně té naší, na novou cestu již nastoupily, ale Anna ji nyní jasně a nahlas deklarovala. A tak všichni šéfredaktoři a šéfredaktorky Vogue na světě podepsali dopis, kterým se zavázali ctít a respektovat tzv. Vogue Values. Principy, které napomohou tomu, že se módní průmysl už nebude podílet na ekologických a sociálních katastrofách. 
Budiž světlo. 
Vogue desatero. 
Haleluja. 
Foto: Guillaume Roemae
Carolyn Murphy
Zhruba ve stejnou dobu, jako probíhalo moje setkání s Annou v Paříži, seděla Carla Bruni v jiné pařížské čtvrti a prohlížela si moodboard našeho kreativního ředitele Jana Králíčka. Příběh české princezny a jedné z nejvýznamnějších představitelek přemyslovské dynastie ji zaujal natolik, že okamžitě souhlasila s focením. A co má společného bývalá první dáma Francie a česká šlechtična? „Asi energii v obličeji. Takové to světlo, co vychází z vnitřního postoje. Neobyčejně pevného a správného,“ shrnuje francouzský spisovatel a novinář Loïc Prigent pro Vogue CS. I to jsou #VogueValues.
Dvanáctého listopadu uplynulo třicet let od chvíle, kdy papež Jan Pavel II. Anežku prohlásil za svatou. My jí naše únorové – svaté – vydání s Carlou Bruni na obálce darujeme k 809. narozeninám. Všechno nejlepší, svatá Anežko Česká.
Víra. Pro Anežku byla spojená s křesťanstvím, ale ne vždy musí nutně souviset s náboženstvím. Co je pro vás svaté? Láska? Dobro? Vyšší moc, která nepodléhá fyzikálním ani jiným pozemským zákonům, ale která všemu našemu konání dá dříve nebo později smysl? Ať už člověk věří v cokoli nebo kohokoli, neměl by jen čekat na Boží zásah. Měl by udělat, co je v jeho silách. Tak jako Anežka. Nebo Anna. Nebo Carolyn. Držitelka nejdelšího beauty kontraktu v historii a bojovnice za záchranu oceánů je zázrak přírody. Anebo dílo Boží. Anebo obojí.