Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Vogue Daily

Fashion is not art. Are you sure?

Andrea Běhounková12. 2. 2020
Americká princezna.
Good girl.
Výška: 188 cm.
Narozená ve znamení Lva.
Kdo to je?
Přesně před rokem jsme si ji vybrali na obálku dubnového vydání věnovaného premiéře Labutího jezera v Národním divadle. Uznávám, zadání na casting nebylo bůhvíjak důvtipné. Hledali jsme modelku, která má baletní průpravu. Groundbreaking, řekla by Miranda Priestly.
Seznam byl dlouhý. Doutzen Kroes, Carolyn Murphy, Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Sasha Luss, Coco Rocha (mimochodem, pokud jste neviděli její vystoupení na poslední couture přehlídce Jean Paul Gaultier, rozhodně si ho pusťte) a… Karlie Kloss.
Koho byste vybrali?
Den před dnem D.
Kostýmy z Prahy byly na cestě a Karlie Kloss seděla na přehlídce Dior vedle naší Editor‑at‑Large Evy Herzigové. Asi nikdy se nedozvíme, co přesně se přihodilo, ale hodinu poté, co se Karlie pochlubila Evě, že fotí cover story pro Vogue CS, Karliini agenti její účast na focení zrušili.
Kostýmy do Paříže dorazily i s doprovodem z Národního divadla včas, s Karlie se bohužel minuly. Během šestnácti hodin, které zbývaly do začátku focení, jsme já, Jan Králíček a Casting Director Anna zestárli o několik dekád. Doslova.
V kostýmu bílé labutě se na obálce dubnové Vogue CS objevila Grace Hartzel. Neptejte se mě, jak to Anna zařídila. Cvičí denně jógu, žije ve městě Jamese Bonda a narodila se v Sovětském svazu. Možná proto.
Den D o necelý rok později.
V Paříži probíhá fashion week. Ano, už zase. A stávky. Ano, už zase. Karlie Kloss se omlouvá z couture přehlídky Dior. Důvod? Focení cover story pro březnové vydání Vogue CS. Ano, už zase.
Šestnáct hodin před začátkem focení nejíme, nespíme, nedýcháme, jen se tiše modlíme.
Podezírám ji, že před rokem tušila, že její čas teprve přijde. Zatímco pro baletky je životní rolí bílá labuť, modelka jako Karlie očekává vždycky něco víc.
Je móda umění? That is THE question.
Ptali jsme se tuzemské nejlepší módní teoretičky Heleny Jarošové. Dotázali jsme se ředitelky Designbloku Jany Zielinski i módních novinářek Jessiky Michault a Sarah Mower. A položili jsme tuhle otázku i našemu skalnímu fotografovi Michalu Pudelkovi. Odpovědi Heleny, Jany, Jessiky a Sarah si přečtěte na stránkách tohoto vydání. Michal se vyjádřil svou cover story.
Autor: Michal Pudelka
Foto: Michal Pudelka
Den, kdy se Karlie Kloss stala uměním.
Karlie Kloss už dávno není jen modelka. I když druhá nejlépe placená na světě. Na svém profilu na LinkedIn má uvedených několik dalších profesí. Filantropka, podnikatelka, moderátorka. Mezi její nejznámější aktivity patří neziskový kemp Kode with Klossy, v rámci kterého se dívky z celé Ameriky vzdělávají v oblasti nových technologií, a moderování megaúspěšné televizní show Project Runway.
„V modelingu se roky počítají jako v životě psa. Přežijete‑li jeden, je to jako sedm let v jiném odvětví,“ svěřila se loni v létě britské edici Vogue. Jistě ví, o čem mluví, protože v modelingu se pohybuje více než polovinu života. Skauti ji objevili v nákupním centru ve třinácti letech a už o dva roky později se objevila na svém prvním fashion weeku. Jen za první sezonu v šedesáti čtyřech přehlídkách!
Přesto na svůj raketový úspěch nevzpomíná ráda. „Když mi bylo šestnáct, sedmnáct, cítila jsem se nejistá a plná obav. Bála jsem se říct, tenhle top si neobleču, protože jsem v něm úplně nahá a moje maminka sedí v hledišti. Pamatuji si, jak jsem se cítila, když jsem nedokázala nahlas říct svůj názor, a jak poníženě a trapně mi bylo, když jsem pak viděla svoje fotky, a jak smutná jsem byla, že jsem nedokázala obhájit samu sebe,“ řekla britské Vogue.
Možná právě tato zkušenost ji přivedla ke studiu teorie feminismu na Gallatinově škole spadající pod New York University a následně k ukončení jedné z nejlukrativnějších modelingových smluv. „Důvod, proč jsem přestala spolupracovat s Victioria’s Secret, byl prostý. Být Andílkem neodráželo to, kdo skutečně jsem a co bych chtěla sdělovat mladým ženám na celém světě o tom, co znamená být krásná.“
Carolina Herrera nemohla parfém, jehož tváří se Karlie stala, nazvat příhodněji. Good girl.
V říjnu 2018 se Karlie provdala do jedné z nejbohatších a nejvlivnějších amerických židovských rodin. Bratr jejího muže je poradcem amerického republikánského prezidenta a manželem Ivanky Trump. Náboženské vyznání po svatbě sice změnila, za politickým přesvědčením si ale pevně stojí. „Nejsem v této zemi jediná, kdo se neshoduje se svou rodinou v politice. V roce 2016 jsem volila demokraty a stejně to udělám i letos v listopadu,“ vyznala se v talk show Andyho Cohena jen pár dní před tím, než pózovala před objektivem Michala Pudelky.
Fotili jsme v pondělí a ještě týž večer Karlie odletěla do New Yorku, kde v úterý propagovala svoji spolupráci s Adidas, aby ve středu večer v Paříži otvírala couture show Jeana Paula Gaultiera.
To také musíte vidět.