Vogue Daily

Editor-in-Chief o květnovém vydání, které vzniklo ve spolupráci s ukrajinskou Vogue

Lilia už několik sezon prezentuje svoje kolekce na pařížském fashion weeku.
Philipp je šéfredaktorem jedné z lokálních edic nejznámějšího módního časopisu na světě.
Julia je úspěšná podnikatelka, buduje módní značku.
Lilia, Philipp i Julia jsou tři ze čtyř milionů ukrajinských uprchlíků, kteří po 24. únoru 2022 opustili svoje domovy.

EXIL

Také počítáte dny jako já? Pokud se nestane zázrak, bude zítřek, kdy vychází nové číslo Vogue CS, čtyřicátým devátým dnem války. Slíbila jsem si, že je nepřestanu počítat do samého konce. A taky jsem si slíbila, že dokud budu muset každé ráno počítat, nepřestanu se zajímat. Nerezignuji. Je paradoxem, že zatímco se poslední roky ujišťujeme, jak je důležité myslet (i) na sebe, události posledních dní nás vracejí k tomu, čím se homo sapiens odlišuje od ostatních savců. Že nemyslí jen na sebe. Schopností soucítit. Ochotou obdarovávat.
Vogue UA byla dvacátou první lokální edicí a začala vycházet o pět let dříve než Vogue CS. V únoru 2013. Do roku 2015 se jmenovala Vogue Ukraine. Poté, co změnila vydavatele, se přejmenovala na Vogue UA. Do konce roku 2021 vycházela v ruském jazyce. Je až mrazivě symbolické, že v lednu letošního roku vyšlo první a zatím poslední číslo v ukrajinštině.
Philipp Vlasov, šéfredaktor Vogue UA, dorazil do Prahy začátkem března, po několikadenní cestě přes Moldavsko, Rumunsko, Slovensko a Polsko. Jak sám říká, nebýt Julie, možná by stále seděl ve svém kyjevském bytě. Julie Kostetska pracovala pět let jako commercial director Vogue UA a teď pomáhá budovat ukrajinskou značku GUDU. Když se vzbudila 24. února nad ránem, byla doma sama. Její manžel Alexander odjel den předtím do Varšavy na pracovní cestu. Zvukům války dokázala naslouchat jen dvě noci. Druhý den spolu s několika přáteli, včetně Philippa, odjeli z Kyjeva.

HOW DO YOU FEEL NOW?

Naše květnové vydání má čtyři obálky. Tři – určené do volného prodeje – vznikly ve spolupráci s Bekou Gvishianim, autorem instagramového profilu STYLE NOT COM.
„V době, kdy jsme všichni přesycení vizuálním obsahem, má slovo větší váhu a dává větší smysl,“ vysvětluje Beka, proč se rozhodl nepoužívat ve svých postech fotografie, ale jen krátké statementy a prosté informace.
Postovat během týdnů módy oblečení mi vzhledem k situaci na Ukrajině přišlo nevhodné. Neodsuzuji ty, co to dělali, ale Bekův instagramový profil byl pro mě něčím jako majákem. Stejně důležité jako to, co děláte, je, jak to děláte. Proto by móda a módní fotografie měly na chvíli ustoupit do pozadí. Proto k vám časopis, jehož nejsilnější stránkou byl vždy vizuální jazyk, tentokrát posíláme zabalený jen do tří stručných sdělení.

TIME FOR EMPATHY

Lilia Litkovskaya utekla před válkou se svojí malou dcerou do Paříže. Začínal fashion week a ona měla představit svoji nejnovější kolekci. Místo vlastní prezentace se však spojila s dalšími ukrajinskými návrháři a dala jim svůj prostor k dispozici. Díky ní se do Paříže dostalo více než čtyřicet tvůrců z Ukrajiny. Využila svého vlivu a zařídila, aby se událost i s hashtagem #StandWithUkraine dostala na oficiální program týdne módy.
Vogue UA, respektive její printová verze, je momentálně zmrazená a z pochopitelných důvodů nemůže vycházet. Webové stránky Vogue.ua i sociální sítě po celou dobu běží dál. Část redakce zůstala na Ukrajině, část je rozptýlená po Evropě. Také proto se květnové vydání Vogue CS zrodilo ve spolupráci s ukrajinskými kolegy. Najdete v něm fotografie, které původně vznikly pro jejich edici. Patří mezi ně rovněž cover story z Vo- gue Man UA. Věnovali jsme ji ukrajinským mužům a doplnili o vzkazy žen a dětí, které musely své muže opustit.
Lilia se v půlce března do Kyjeva vrátila. Nedalo jí to a své zaměstnance i dílnu přestěhovala blíž k hranicím. Zakázku pro londýnský Selfridges hodlá dodělat, svěřila v článku Cindy Kerberové.

ЖИВИ, УКРАЇНО!

Ať už budete mít zítra jakékoli pocity, nezapomeňte, že usínáte a budíte se ve svojí posteli. Co by za to Lilia, Philipp a Julia dali.
Praha, 1. duben 2022
Andrea Běhounková
Editor-in-Chief
VOGUE CS