Vogue Vánoce

Kabelka jako dokonalý last minute dárek? Ideálně česká

Nejenom zahraniční značky nabízejí nápadité, kvalitní kabelky. Stačí se rozhlédnout po lokálním trhu. Zajímavých brandů, které se soustředí na tento druh must-have doplňku, objevíte v Česku poměrně dost. A pokud se přitom inspirujete naším seznamem, můžete si být navíc jistí, že narazíte na značku, které plnění etických a ekologických standardů rozhodně nebude cizí...
O brandu Alexmonhart, který prodává batohy na stahování, jste již jistě slyšeli. Kromě originálních kousků je známý i tím, že spolupracuje s dalšími umělci, mimo jiné s designérkou Lucií Koldovou, stylistou Mírou Romanivem či módním návrhářem Zoltánem Tóthem. Nás uchvátil unisexový leather mini bag (art.21). Je ušitý ze saffiano kůže a dá se nosit rovnou na několik způsobů. 
Foto: Courtesy of Alex Monhart
Foto: Courtesy of Alex Monhart

MiJA

Mia Jadrná pracuje se zbytky textilií, aby jim dala nový život v podobě bund a kabátků. Poměrně nedávno se ale začala věnovat také tvorbě doplňků — kloboukům a kabelkám. Denimová M bag nese název podle tvaru kabelky a je vyrobená z nadbytečného denimu a deadstockové bavlny. Také jste už pocítili, že Y2K módní časy jsou zpět? 
Foto: Courtesy of MiJA
Foto: Courtesy of MiJA

Verlein

Než se Veronika Stuedlein usadila v Praze, působila v oděvních ateliérech v Hong Kongu a Londýně. Její elegantní, nadčasová crossbody kabelka Ana pojme všechny potřebné věci (pokud s sebou nosíte jen klíče, peněženku a mobil, bohatě vám postačí mini velikost). Kabelka se prodává v nekolika barvách, které jsou obměňovány dle sezony a poptávky. Tip: Veronika otevřela na jaře svůj showroom v Anežské ulici poblíž Staroměstského náměstí, přičemž interiér si navrhla sama do posledního detailu. Stojí za to se tam alespoň podívat.
Foto: Courtesy of Verlein
Foto: Courtesy of Verlein

ADEMI

Hravost ukázala Adéla Mitrengová již u své první kabelky Choices. Ta se skládá ze dvou dílů, které můžete nosit buď dohromady, anebo zvlášť. Oba kusy jsou přitom plně funkční i samostatně. Mimochodem, nejnovější kolekce Candy Shop zkoumá dva smysly, jako je zrak a chuť, a získala ocenění v rámci Czech Design Weeku. Do zmíněné kolekce patří i tato malá Dessert bag připomínající roládu se šlehačkou. Vybírat se dá hned ze čtyř veselých barevných kombinací. 
Foto: Courtesy of ADEMI
Foto: Courtesy of ADEMI

Anna Tran

Kabelky od Anny Tran jsou identifikovatelné na první pohled. „Původní myšlenka byla převést techniku žabičkování, kterou známe z oblečení, na jinou formu. Měla jsem hroznou chuť obléknout předměty do žabiček. Samotná kabelka měla původně fungovat jako objekt na zavěšení do prostoru,“ prozrazuje Anna okolnosti vzniku svých kabelek. Po které ale sáhnout? Například Puffy bag je k mání v různých velikostech i barevných provedeních. Sypatické vám na ní navíc bude, že je ušitá z jediného kusu látky a vymyšlená tak, aby při výrobě nevznikal žádný zbytkový materiál. 
Foto: Courtesy of Anna Tran
Foto: Courtesy of Anna Tran

Mumray

Paper bags jsou šité z impregnovaného plátna, utkaného v české tkalcovně. Obě nabízené velikosti jsou prostorné a lze je nosit v ruce, či přes rameno (díky dlouhému popruhu ukrytému uvnitř tašky). A pokud si je zatoužíte vzít na cesty do kufru, stačí je složit jako papírovou tašku. Vrtá vám hlavou, proč jsou impregnované? Přece aby nedošlo k nežádoucímu promočení nebo zašpinění. Díky tomu vám tyto doplňky vydrží roky.
Foto: Courtesy of Mumray
Foto: Courtesy of Mumray