Valentine's Day

Filmy plné lásky i sexu: Co si pustit na Valentýna?

Snímek Na sv. Valentýna si pouští ve svátek lásky většina z nás, ale ruku na srdce, zas tak jedinečný kousek to není. Proto jsme se rozhodli vybrat při příležitosti oslav 14. února lepší filmy. Takové, které hýří vášní, sexem, ale i žhavými emocemi. Někdy trochu kýčovité, někdy syrové a někdy obojí dohromady. Tak krásného Valentýna!

A Walk to Remember (Dlouhá cesta), 2002

Příběh o vztahu dvou (jak už to tak bývá) naprosto odlišných mladých lidí, na níž vypravěč příběhu vzpomíná po zbytek svého života. Prostřední střední školy, chytlavý soundtrack nazpívaný hvězdou milénia Mandy Moore (pamatujete si ještě na ni?) a hotový koncert dojemných scén.

Little Women (Malé ženy), 2019

Optimistický snímek, který vznikl na motivy románu Luisy May Ascott. Řeč je o příběhu čtyř sester, co chtějí své životy prožít podle sebe, a ne podle toho, co jim velí společnost, je stále aktuálním, byť se odvíjí kolem roku 1868.  Perfektní podnět k zamyšlení.

Loving (Lovingovi), 2016

Když se zamiluje bílý muž do ženy tmavé pleti a ještě ve Virginii 50. let, nevznikne zrovna vztah podporovaný veřejností. A když si svou vyvolenou zamilovaný běloch navíc vezme a mají spolu dítě, dostává se hlavní dvojice snímku do obrovských problémů, které vrcholí až u soudu. Dojemný, dramatický, ale hlavně úžasně romantický film, který posbíral už hromadu ocenění. Vřele doporučujeme.

Malcolm a Marie, 2021

Příběh jedné noci, dvou partnerů, mnoha faktů a pravd, které během tmy vyplynou napovrch. Mnoho emocí špatných i dobrých a vyříkávání si křivd, nepochopení i nevyřčených pochval. Z černobílého dramatu, ve kterém září Zendaya a John David Washington, zamilovanost prvoplánově netryská, ale o lásce snímek bezpochyby je.

Love, 2015

Film, který měl nejspíše hlubší záměry, ovšem při jeho sledování si přijdou na své ti, co dávají přednost lásce fyzické a nevadí jim dlouhé scény. Režisér Gaspard Noé tu poodkrývá lásku očima mladých, nespoutaných duší, aniž by zastíral touhu odhalit vše a pořádně do detailu. Odvážná, ale realistická vize lásky. 

Call Me by Your Name (Dej mi své jméno), 2017

Bezstarostné prázdniny, vůně moře a sladkých broskví. Tak vypadá vzpomínka na léto, při kterém se jeden muž a předčasně vyspělý sedmnáctiletý mladík pustili do něčeho, co možná nebude trvat věčně, zato půjde o něco tak intenzivního, že si to ve skutečném životě možná nedokážete ani představit. Věříme, že každý svoji letní lásku, ať už měla konec jakýkoliv, prožil. A pokud ne, je načase si ji konečně dopřát.

Her (Ona), 2013

Láska budoucnosti? Doufejme, že ne. Drama, ve kterém exceluje Joaquin Phoenix, vypráví o tom, když se sblížíte se svým hlasovým asistentem natolik, že vám tahle známost ohrozí zdravý rozum. Film, jenž pohltí.

Roman Holiday (Prázdniny v Římě), 1953

No jistě, že jsme nezapomněli. Další láska, která neměla happy end, i když, jak se to vezme. Prázdniny v Římě jsou právem jedním z nejromantičtějších snímků všech dob. Každá z žen alespoň jednou zatoužila být princeznou, jakou byla Audrey Hepburn, a každý z mužů zas na místě Gregoryho Pecka. Tři Oscaři a umístění v top 100 filmů všech dob mluví za vše.

Out of Africa (Vzpomínky na Aftriku), 1985

Dovolte si být trochu patetičtí, vždyť je přece Valentýn! Ať jste v době vzniku tohoto filmu ještě nebyli na světě, anebo jste snímek viděli před lety, Vzpomínky na Afriku patří k ikonickým příběhům lásky, které stojí za to si připomenout. Opravdoví muži, silné ženy a ty nejkrásnější záběry na africkou divočinu. Robert Redford a Merryl Streep? Asi není co dodat.

A Star Is Born (Zrodila se hvězda), 2018

A nakonec něco plné geniálních melodií a třeskuté lásky, samozřejmě. Ještě než začnete protestovat, že nechcete, pusťte si na Youtube záznam z vystoupení, ve kterém si Lady Gaga a Bradley Cooper střihli ústřední píseň filmu. Vyvalí se na vás ohromně silná chemie (a vůbec — myslíte, že byla jen hraná?)!