Valentine's Day

5 filmů, které si pusťte, když nemáte na romantiku náladu

Valentýn je za dveřmi a vy na romantiku nemáte ani pomyšlení? Pak jste tu správně. Dnes vám totiž nenaservírujeme sladké řeči, polibky při západu slunce i přísliby lásky na celý život, ale naopak pěkně ostrou dávku humoru, napětí, ironie a možná i trochu krve. Pohodlně se usaďte, antivalentýnský přehled filmů podle Vogue CS právě začíná.

Favoritka

O tom, jak to dopadá, když se dvě perou o přízeň té třetí, známe jistě ze svého života každý (a kdo tvrdí opak, tak lže). Takže když přijede do zámku v 18. století požádat samotnou královnu (Olivia Colman) o práci služebné drzá Abigail (Emma Stone), netuší, že královna Anna jednu svoji favoritku (která za ni prakticky ve všem rozhoduje) už má (výborná Rachel Weisz). To ovšem pro mladou dívku není žádná překážka, a tak se před vámi rozjede 119 minut dlouhá přestřelka (doslova) o tom, kdo bude pravou rukou královny Anny. A že si ženy, pokud jim o něco jde, neberou žádné servítky, je vám asi jasné. Není divu, že film Favoritka je letos hned desetkrát nominován na Oscara. Děj je přehledný, o akci není nouze a výkony všech tří hereček jsou neuvěřitelné. Tak na co ještě čekáte? Film právě běží v kinech.
Foto: Archiv ČSFD

Kill Bill

"Bang bang, he shot me down, bang bang, I hit the ground, bang bang..." V tomto filmu trocha té lásky sice je, ale hravě ji předčí o dost větší dávka zrady, pomsty a nenávisti. Kdo kultovní snímek Kill Bill a jeho další dvě pokračování nezná, jako by nebyl. Žluté tenisky Umy Thurman, ve kterých odstranila všechny své nepřátele, byly trendem a na halloweenských party po celém světě jste pak kromě již zmíněné Umy a jejího celožlutého outfitu vražedkyně mohli potkávat i sexy sestřičky s jedním okem. Zkrátka a jasně, film je o pomstě ženy, jež měla být mrtvá, ovšem svou smrt přežila a po pěti letech se rozhodla všechny nepřátele zničit. Povede se jí to? Quentin Tarantino film natočil v koprodukci s Čínou i Japonskem, tak je o akční záběry té nejlepší kvality postaráno, krev zde teče proudem, herci podávají nejlepší výkony a o perfektním soundratcku se snad nemusíme ani bavit. Bez diskuzí filmový unikát z roku 2003, který nestárne.  
Foto: Archiv Miramax Film

Melancholia

Film, u kterého plakat dojetím nebudete, anebo možná ano, záleží na vašem vkusu. Ale pokud milujete hudbu Richarda Wagnera a filmy Larse Von Triera, není lepší volba na Valentýna než Melancholia. Režisér zde nechal promluvit místo sebe zejména ženy a udělal dobře. Zkáza světa v poměrně pěkném estetickém měřítku je totiž v jeho podání geniální. Stejně jako v Kill Billovi zde film začíná svatbou a končí... no nechte se překvapit (pokud jste ještě neviděli, čemuž se upřímně divíme). Za zmínku zde stojí pozoruhodný herecký výkon Kirsten Dunst a křehké, ale vlastně velmi silné Charlotte Gainsbourg. Hypnotický snímek, který vám po zhlédnutí jaksi uvázne v mysli a nebude chtít jít ven. Takže až jednou v noci spatříte na nebi červenou hvězdu, víte, co máte čekat, ano?
Foto: Archiv ČSFD

Válka Roseových

A teď zpátky do minulosti. Americký film z roku 1989 je skutečně exemplárním příkladem toho, jak se z mladistvé lásky stane nenávist na život a na smrt. A to doslova. Michael Douglas a Kathleen Turner se pod režijní taktovkou Dannyho DeVita promění v manželský pár, který se po sedmnácti letech místo na budování vztahu zaměří na hledání chyb a z romantického žití v luxusním domě se stane bitevní pole. Film je nepochybně zpovědí své doby, kdy v devadesátých letech přibývalo rozvodů, protože muži budovali kariéry, ale na manželky už jaksi čas nezbýval. A ty pochopitelně také chtěly žít tak, jak si samy představují. Vrcholem filmu je scéna na lustru, o kterou se určitě neochuzujte. 
Foto: Archiv ČSFD

Samotáři

Pětici antiromantických snímků uzavřeme jedním českým, kultovním, který sice o lásce je, ale spíš tak trochu nešťastné, jednostranné anebo nemožné. Film Davida Ondříčka v roce 2000 ovlivnil mladou generaci, která (přiznejme si to) už stárne, a tak nevidíme důvod s přehráváním filmu otálet a rovnou si zavzpomínejme na noci v klubu Roxy nebo na body shoty na baru v La Casa Blů. Byly to doby, kdy Praha 1 ještě neztratila svého genia loci, doby, kdy bylo normální nosit sukni přes džíny a kdy vonné indické tyčinky nebyly považovány za laciný hnus, ale za něco extra. Pojďme se ponořit do příběhů sedmi hlavních hrdinů, kteří se díky svým hláškám zapsali do našich životů navždy.
Foto: Archiv ČSFD