Valentine's Day

Jak se slaví Valentýn ve světě

Den zamilovaných je pro mnohé synonymem dobré večeře, čokolády a květin. Ne všude se však slaví tímto způsobem; v mnoha zemích bychom srdíčka a romantická psaníčka hledali marně.

Originální Asie

Zatímco u nás berou svátek zamilovaných do rukou převážně muži, v Japonsku je to přesně naopak – 14. února rozdávají dárky ženy. Svým mužským kolegům a přátelům darují Giri čokolády a milovaným zase Honmei, které jsou dražší a často ručně vyráběné. I ženy si však přijdou na své a o měsíc později je obdarovávají zase muži. Tento den je známý jako Bílý den kvůli bíle zbarveným sladkostem. Slaví se rovněž ve Vietnamu a Jižní Koreji. Filipíny slaví svátek zamilovaných hromadnými svatbami a Tchaj-wan květy s poselstvím; darování červené růže značí pravou lásku, 99 růží věčnou lásku a 108 je neoficiální nabídka k sňatku.

Ve znamení hvězd

Foto: Catwalking/Getty Images
Gigi Hadid na přehlídce Moschino jaro/léto 2018
Nejromantičtější legendu o lásce si připomínají Číňané sedmý den sedmého lunárního měsíce (náš srpen) festivalem Qixi. Více než dva tisíce let starý příběh vypráví zakázanou lásku božské dcery Zhinu a smrtelníka Niulanga. Zhinu utekla z nebes a zamilovala se do chudého pastýře, se kterým se navzdory božským zákonům vzali. Když to zjistila bohyně, přivedla ji zpět na nebesa. Niulang se vydal hledat svou milovanou a s pomocí kůže vola se jako smrtelník dostal k nebesům i on. Bohyně je proto rozdělila „řekou“ Mléčné dráhy. Nářek milenců však vyslyšely straky, které vzlétly k obloze a vytvořily přes řeku most. Bohyně, dojata jejich láskou, povolila shledání jednu noc v roce – sedmý den sedmého lunárního měsíce. Od té doby se Qixi festival slaví pozorováním dvou nejzářivějších hvězd Vega (Zhinu) a Altair (Niulang) a modlením zamilovaných za štěstí a svobodných za lásku.

Oslava jara, humor a prasata

Pro Dány je květem lásky slisovaná sněženka, kterou darují nejen milovaným, ale i přátelům. Místo valentýnky posílají muži tradiční psaníčko zvané gaekkebrev s vtipnou básní a autora musí dívka uhodnout. Slovinsko má oslavy lásky spojené s jarem, 12. března slaví Den sv. Řehoře, patrona jara a slunce. Traduje se, že tento den vstupují do sňatků ptáci, a kdo chodí bosý po polích, uvidí jejich námluvy. První pták, kterého svobodná dívka spatří, zvěstí rysy jejího budoucího manžela.
O něco méně romantickou tradici dodržují Němci. Místo květů a čokolád ve tvaru srdce si darují prasata ve všech podobách. Prase, jako znak štěstí a touhy, se 14. února předává mezi zamilovanými v podobě sladkostí, figurek nebo obrázků.

Tradice se sladkou příchutí

V některých zemích Afriky se Valentýn slaví překvapivě podobně jako u nás, až na pár detailů. V Jižní Africe je tradicí nošení jména milovaného muže na štítku připnutém na rukávu děvčat; ve svátek zamilovaných tedy muži mohou zjistit, která dívka má o ně zájem. Ghana slaví lásku Dnem čokolády, podobně jako Argentina. Ta kromě Valentýna slaví od roku 1989 i Týden sladkostí, který připadá na červenec. V znamení sloganu sladkost za polibek si vyměňují pamlsky a láskyplná objetí nejen zamilovaní, ale i přátelé. Oslavy lásky pojala ve velkém Brazílie – 12. června slaví Dia dos Namorados, neboli Den milenců, jako poctu svatému Antonovi, patronu manželství. Festival plný dárků, tance a rituálů svobodných žen se koná v předvečer dne sv. Antona.
V konečném důsledku nezáleží na způsobu, jakým lásku a přátelství oslavujeme, ale na jejich samotném vyjádření. Dávat najevo náklonnost od srdce pravidelně je důležitější než okázalá gesta jednou v roce.