Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Valentine's Day

Jak se slaví Valentýn ve světě

Mária Hanúsková12. 2. 2021
Den zamilovaných je pro mnohé synonymem dobré večeře, čokolády a květin. Ne všude se však slaví tímto způsobem; v mnoha zemích bychom srdíčka a romantická psaníčka hledali marně.

Originální Asie

Zatímco u nás berou svátek zamilovaných do rukou převážně muži, v Japonsku je to přesně naopak – 14. února rozdávají dárky ženy. Svým mužským kolegům a přátelům darují Giri čokolády a milovaným zase Honmei, které jsou dražší a často ručně vyráběné. I ženy si však přijdou na své a o měsíc později je obdarovávají zase muži. Tento den je známý jako Bílý den kvůli bíle zbarveným sladkostem. Slaví se rovněž ve Vietnamu a Jižní Koreji. Filipíny slaví svátek zamilovaných hromadnými svatbami a Tchaj-wan květy s poselstvím; darování červené růže značí pravou lásku, 99 růží věčnou lásku a 108 je neoficiální nabídka k sňatku.

Ve znamení hvězd

Gigi Hadid na přehlídce Moschino jaro/léto 2018
Foto: Catwalking/Getty Images
Gigi Hadid na přehlídce Moschino jaro/léto 2018
Nejromantičtější legendu o lásce si připomínají Číňané sedmý den sedmého lunárního měsíce (náš srpen) festivalem Qixi. Více než dva tisíce let starý příběh vypráví zakázanou lásku božské dcery Zhinu a smrtelníka Niulanga. Zhinu utekla z nebes a zamilovala se do chudého pastýře, se kterým se navzdory božským zákonům vzali. Když to zjistila bohyně, přivedla ji zpět na nebesa. Niulang se vydal hledat svou milovanou a s pomocí kůže vola se jako smrtelník dostal k nebesům i on. Bohyně je proto rozdělila „řekou“ Mléčné dráhy. Nářek milenců však vyslyšely straky, které vzlétly k obloze a vytvořily přes řeku most. Bohyně, dojata jejich láskou, povolila shledání jednu noc v roce – sedmý den sedmého lunárního měsíce. Od té doby se Qixi festival slaví pozorováním dvou nejzářivějších hvězd Vega (Zhinu) a Altair (Niulang) a modlením zamilovaných za štěstí a svobodných za lásku.

Oslava jara, humor a prasata

Pro Dány je květem lásky slisovaná sněženka, kterou darují nejen milovaným, ale i přátelům. Místo valentýnky posílají muži tradiční psaníčko zvané gaekkebrev s vtipnou básní a autora musí dívka uhodnout. Slovinsko má oslavy lásky spojené s jarem, 12. března slaví Den sv. Řehoře, patrona jara a slunce. Traduje se, že tento den vstupují do sňatků ptáci, a kdo chodí bosý po polích, uvidí jejich námluvy. První pták, kterého svobodná dívka spatří, zvěstí rysy jejího budoucího manžela.
O něco méně romantickou tradici dodržují Němci. Místo květů a čokolád ve tvaru srdce si darují prasata ve všech podobách. Prase, jako znak štěstí a touhy, se 14. února předává mezi zamilovanými v podobě sladkostí, figurek nebo obrázků.

Tradice se sladkou příchutí

V některých zemích Afriky se Valentýn slaví překvapivě podobně jako u nás, až na pár detailů. V Jižní Africe je tradicí nošení jména milovaného muže na štítku připnutém na rukávu děvčat; ve svátek zamilovaných tedy muži mohou zjistit, která dívka má o ně zájem. Ghana slaví lásku Dnem čokolády, podobně jako Argentina. Ta kromě Valentýna slaví od roku 1989 i Týden sladkostí, který připadá na červenec. V znamení sloganu sladkost za polibek si vyměňují pamlsky a láskyplná objetí nejen zamilovaní, ale i přátelé. Oslavy lásky pojala ve velkém Brazílie – 12. června slaví Dia dos Namorados, neboli Den milenců, jako poctu svatému Antonovi, patronu manželství. Festival plný dárků, tance a rituálů svobodných žen se koná v předvečer dne sv. Antona.
1 / 6
Foto: Getty Images
V konečném důsledku nezáleží na způsobu, jakým lásku a přátelství oslavujeme, ale na jejich samotném vyjádření. Dávat najevo náklonnost od srdce pravidelně je důležitější než okázalá gesta jednou v roce.