Trendy

Průvodce proutěnými designer bags

Když teploty stoupají, je čas vyměnit těžké kožené tašky za něco lehčího a svěžejšího. Proutěné kabelky jsou letním trendem, který se vrací každý rok, a to z dobrého důvodu. 
Foto: Getty Images
Nejenže jsou praktické a prostorné, ale také přidávají Jane Birkin šmrnc každému letnímu outfitu. (Ano, právě Jane Birkin udělala těmto kabelkám takovou reklamu, jenom kvůli ní je nosíme dodnes a tváříme se, že se nehodí jen na pláž.) Podle čeho ale proutěné tašky vybírat? Čtěte. 
Proutí by mělo mít především hladký povrch, aby se nezachytávalo o oblečení. Vnější strana kabelky by měla buď napevno lakovaná, nebo by neměla chybět podšívka ve formě stahovacího sáčku. Vyberte si proutí v naturálním, přirozeném odstínu, to barvené totiž může pouštět barvu na oblečení. Pruty modifikovaných vrb nebo slaměné stonky se navíc barvením dost oslabují, takže se pak snadněji lámou a drolí. Odolný, ale málo ohebný je bambus. Díky pevnosti bambusových prutů kabelky drží dokonalý tvar, většinou geometrický. Ale pozor, po vyvinutí neobvyklého tlaku se lámou. Výhodou však je magnetická přezka nebo magnetické zapínání. Zipy většinou ke slaměnému povrchu s polyesterovou podšívkou přilínají trochu hůře a navíc mohou celkový tvar snáze deformovat.  
Jak se o proutěné a slaměné kabelky starat? Proutí stačí zbavit nečistot vyklepáním či vysátím. Případně přetřít vlhkým hadříkem. Kabelku nikdy nenamáčejte. Proutí můžete lehce osetřit papírovou utěrkou lehce namočenou v oleji. Veškeré doplňky ze slámy skladujte na suchém, tmavém místě, nejlépe v krabici nebo protiprachovém obalu. Občasně je můžete osvěžit jemným štětcem, případně hadříkem navlhčeným (a vymačkaným) vodou s několika kapkami peroxidu. A to je celá věda.