Trendy

Příběh Martensek je stejně inspirativní jako všechny způsoby, jak je můžete obout a kombinovat

Jsou nadčasové, odolné a hodí se prakticky ke všemu. Martensky jsou všestranný evergreen, který vás bude bavit. Ve všech podobách i barvách.
Foto: Getty images
Počínaje rokem 1901 byla britská rodina Griggsových známá výrobou bot odolných pro práci v drsných podmínkách. V městečku Wollaston v britském Northamptonshire vynikali. V samém srdci průmyslového regionu zaměřeného na ševcovství šili černé kotníčkové boty, dokud jim ale cestu pomyslně nezkřížila vzduchově odpružená podrážka... 
Tu si pro sebe v roce 1945 (po zlomenině nohy) vyvinul německý voják Klaus Maertensen, který v Mnichově rozjel své podnikání v takovém měřítku, že se pracovně dostal až do Spojeného království. Griggsovy jeho inovace nadchla natolik, že od něj podnik i patent rovnou odkoupili, poangličtili jeho příjmení na Martens — a konečně v roce 1960 založili značku, která dobyla svět.  
Právě proto, že se původně prodávaly jako zahradnické boty a nosili je hlavně pošťáci, se Martensky během generačního otřesu v Evropě 60. let staly symbolem revolty. Hnutí Youthquake vyneslo původně dělnickou obuv na stejnou pozici, na jaké do té doby byly jen podpatky obuvníka Rogera Viviera. Z Martensek se stala móda. 
A platí to i dodnes. Martensky se přitom dají nosit takřka ke všemu. Nevybírejte si ale jen černé. Existuje mnoho přiléhavějších, barevných variant. Na TikToku naposledy vyvolávaly davové šílenství Martensky ve vínové barvě, a chybu neuděláte ani v těchto botách v odstínu slonoviny. Sednou i stylingu s malými černými. K mom nebo boyfriend džínům se zase hodí model Mary Janes, zatímco k sukni, třeba i džínové, zkuste ideálně ty mokasínové — pakliže toužíte po spolehlivé volbě. Lakované low-top zase umocní abstraktnější styling à la old Céline.