Svatby

4 věci, které byste měli vědět, než začnete plánovat zimní svatbu

Možná jste se právě zasnoubili a plánování obřadu na příští léto vám zní příliš předčasné. Anebo jste již v režimu odpočítávání, stres pracuje na plné obrátky, protože váš velký zimní den se nezadržitelně blíží. Pokud se vás týká druhá varianta, určitě je lepší počítat se vším. 

I počasí mění plány

Představa pohádkově bílé svatby mohla být tím nejsilnějším důvodem, proč se váš obřad chystá právě nyní. A není divu. Jenže nevyzpytatelnost tohoto období může být zároveň zdrojem mnohých rizik: Hosté sjíždějící se z blízkého i vzdáleného okolí můžou vinou sněhové nadílky zůstat kdekoliv viset. A kvůli zuřící sněhové bouři mohou po cestě zapadnout nejen vaši hosté, ale třeba vaši dodavatelé... Například někteří hudebníci — z důvodu ochrany svých nástrojů i zdraví — si často kladou podmínku, že za nevhodného počasí nevystoupí. Než s někým tedy podepíšete smlouvu, nezapomeňte tato úskalí předem probrat.

Síla správného načasování

Je méně pravděpodobné, že vaši hosté odmítnou pozvání kvůli kolidující svatbě o stejném víkendu (únor je logicky méně populární než věčně obsazený červen), ale pokud se vaše zimní svatba koná během (jarních) prázdnin, může být problém najít kýžený termín. Ujistěte se proto, že jste rozeslali save the dates v dostatečném předstihu.
Na druhou stranu, například rezervace cateringu, květinářství a dalších služeb pro váš výjimečný den může být v zimě díky menšímu zájmu jednodušší. A možná se vám dokonce podaří vyjednat slevu.

Ať si focení užijete, ne přetrpíte

Romantické svatební fotografie, pořízené v zasněžené krajině, jsou snem nejednoho svatebního páru. Realita je však taková, že nejlépe vypadá maximálně čerstvý poprašek sněhu, ale mnohem pravděpodobněji narazíte na  špinavý sníh. Ani postávání venku v šatech bez ramínek nebude dvakrát příjemné.
Pokud si na dokonalé snímky potrpíte, buďte přitom pragmatičtí. Omezte dobu focení na minimum. A pokud jste si přáli, aby vám na každé fotce zpod šatů vykukovaly modré lodičky, raději se připravte na variantu, že si pod ně stejně s největší pravděpodobností stejně obujete sněhule, a do sexy bot se vmžiku přezujete.

Svatební šaty, které korespondují s venkovní teplotou

Zimní svatba neznamená, že nevěsta musí za každou cenu vklouznout do šatů s dlouhými rukávy a kožešinovou pelerínou. Je ale fakt, že mini zdobené krajkou a holá kůže by v tomhle období mohly působit trochu... nepatřičně. A totéž platí pro outfity družiček — krátké pastelové šaty a holé nohy nejspíš nebudou správnou volbou. Zkuste zvolit nějaký kompromis, ve kterém během obřadu neumřete zimou, a ještě budete vypadat skvěle. V salonu vám jistě rádi poradí. Ale pozor, obdobná omezení se týkají i květin. V dnešní době sice může mít takřka jakoukoliv kytici, na kterou si vzpomenete, ale pokud si uprostřed února přejete v hotelu pokoj plný růžových pivoněk, připlatíte si za ně. Hlavně žádný stres a ať je váš nezapomenutelný Den D zalitý nejen láskou, ale i radostí.