Svatby

Svatební šaty, které vás dostanou, i když zrovna svatbu neplánujete

Pakliže kývnete na vdavky, ať se v nich skloubí všechno: dojetí, drama i velkolepost. Taková svatba si však zároveň žádá šaty, které se konvencím vyhýbají stejně jako svého času Gucci povinným daním. Podobně troufalé jsou i modely od následujících návrhářů...
„Vdávala jsem se v haute couture.“ Takové prohlášení vám nově projde v šatech od Ashi Studio. Jeden z nejvirálnějších módních ateliérů poslední doby totiž nedávno získal pozvání od Fédération de la Haute Couture, aby se účastnil couture weeku v Paříži. Mohammed Ashi, zakladatel značky, je přitom prvním návrhářem pocházejícím z oblasti Perského zálivu, kterého federace oslovila — a může tak používat speciální ochrannou známku haute couture (ve Francii chráněnou samotným ministerstvem kultury). Čím se tvorba Ashi Studia vyznačuje? Pracuje s těmi nejněžnějšími strukturami — třeba šaty, které si můžete prohlédnout níže, vznikly vrstvením na zakázku vytvořené buranské krajky a vytvářejí dojem pučícího květu.
V šatech od Kim Kassas by se jistě dobrovolně vdávala i samotná Madonna. Ostatně, všechny modely z tohoto studia tak trochu připomínají ty, které zpěvačka oblékla na přebal pověstné desky s titulem Like a Virgin. Zaměření na korzetové svršky s dávkou komické estetiky dělají z Kim Kassas Couture guilty pleasure pro nevěsty, které se nebojí riskovat image jako vystřižený z erotických filmů 80. let. 
Kdyby spolu měli Margiela a Gaultier potomka, byl by to jistě Jackson Wiederhoeft. Absolvent newyorské Parsons míchá rukopis obou ikonických návrhářů (kteří spolu, mimo jiné, kdysi spolupracovali) a to tak, jako by je oba dobře a dlouho znal. Na červeném koberci značku proslavili již zpěvák Bad Bunny, herec Ben Platt nebo herečka Julia Fox. Co je ale v souvislosti se svatební tematikou celkem hot? Fakt, že Wiederhoeft do nevěstiných rouch obléká i urostlé muže.
Architekt Ahmed Alkhyeli z Abú Dhabí se v roce 2016 přestěhoval do Londýna a začal zde tvořit svatební šaty. Uplynulo necelých sedm let a vytvořil respektované studio. Poctivé krejčovině se přitom naučil na stáži v couture oddělení Chanel, a to ještě za časů Karla Lagerfelda. A sklízí úspěch — jeho objemné tafty a dupion v prêt-à-porter ocenily v minulosti i Angelina Jolie nebo Oprah Winfrey. 
V šatech značky Danielle Frankel si herečka Julia Garner vzala Marka Fostera, frontmana skupiny Foster The People. Nejvíc tomboy nevěsta poslední dekády oblékla na obřadní hostinu saténovo-krajkové šaty empírového střihu se stojáčkem, zatímco na hlavě se jí vyjímal roztodivný účes, připomínající hlavu medúzy. Trochu punk, trochu klasika. To jsou linie, po kterých tvorba Danielle Frankel surfuje s naprostou samozřejmostí. 
Svatebně se překvapivě jevily i resort kolekce 2024. Alternativu, nebo geniální řešení svatebních rób tak nabídly kolekce Dior, Max Mara i Zimmermann. Panensky bílá v kombinaci s výšivkami, nadýchaným vrstvením krajek, výšivek či hedvábí se tak může jednoduše stát symbolem tolik vyhlíženého míru, ale i praktické realizace poptávky po svatebních modelech od velkých módních domů...