Svatby

Rozluštěte obřadní dress code a staňte se dokonalými svatebčany

White tie je tím nejformálnějším svatebním dress codem, ačkoli v současné době již ne tak častým. Na co dalšího lze na pozvánkách ještě narazit? Jak sdělení rozumět optikou dneška, když se mnohdy jedná třeba o sto let stará pravidla? A proč si rozhodně nekupovat nic nového?  
Foto: Arnaldo Magnani/Getty Images
Herečky Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall a Cynthia Nixon při natáčení filmu 'Sex ve Městě'
Do hedvábné róby v lososové barvě s výšivkami a stojáčkem, sahající až ke kotníkům, oblékl Elie Saab princeznu z Walesu, a to při příležitosti návštěvy svatby jordánského korunního prince Husajna. Ač byla princeznina volba jemným kompromisem mezi vyjádřením vlastního stylu a uctění blízkovýchodních tradic, chybička se přece jen vloudila: její oděv neladil s partnerovým. Lze jen hádat, jaké zadání stálo v pozvánce, nicméně Kate se rozhodla pro pravidlo white tie, zatímco William volil spíše formal. Takového faux pas se ostatně dopouštějí svatební hosté často, nicméně dobrou reputaci vám to nikdy nezaručí: Neschopnost domluvit se poukazuje nejen na trhliny v partnerské komunikaci, ale také na neznalost základů oděvní kultury. 

Pravidla jsou od toho, aby se dodržovala

Semi-formal: Obecně platí, že semi-formal odpovídá charakteru akce. Avšak muži mohou obléknout například chinos kalhoty nebo lněnou košili a nazout mokasíny, zatímco ženám jsou povoleny topy i sukně. 
Coctail: Dámy by v tomto případě měly volit koktejlky, u mužů je povolen tmavý oblek s rozhalenkou. 
Black Tie: Tady je to jednoznačné: pro muže smoking, pro ženy velká večerní toaleta, nejlépe v černé, případně v tmavých barvách jako modrá či tmavě fialová.
Creative Black Tie: Odkaz na doby avantgardních vernisáží, které se konaly převážně v Berlíně 30. let 20. století.  Do dnešního stylu ale perfektně zapadá. Představuje totiž kreativnější podobu výše zmíněného, na jedno si ale dejte pozor: je třeba vyhnout se vulgárním variacím. Creative doesn't mean naked. Co se tedy může? Například slavnostně kombinovat jinak civilně vypadající šaty. Podobně to udělala Megan Markle, když doprovázela Harryho na svatbu Celie McCorquodale, sestřenice z matčiny strany. Šaty Oscar de la Renta zdánlivě působí velmi ležérním dojmem, avšak v kombinaci s délkou sukně šatů a fascinátorem vytvářejí důstojný, přesto důvtipný celek.  
Formal:  Zde platí obdobná pravidla jako u Black Tie. Jediný rozdíl? Pánové mohou vynést smoking bez kravaty, zatímco ženy nemusejí dodržet délku šatů až ke kotníkům. 
White Tie:  Podle zdrojů oděvního oddělení Victoria & Albert Museum v Londýně pochází tento dress code z dob lázeňských plesů na konci 19. století. U dam se přitom vyžaduje večerní róba, u mužů frak. Dokonalý White Tie předvedla například princezna Sophie z Lichtenštejnska, když se vdávala ve full look aristokratické róbě od Evy Lendel. Samozřejmě i její svatebčané byli na výsost aristokratičtí. 

Jak na barvy

V každém případě se vyhněte bílé nebo slonovinové. Zapovězená je také černá. Ideálními odstíny jsou temné studené barvy, třeba zelená, modrá či fialová. A pokud vás stále baví pastely, pamatujte, že jimi nic nepokazíte. Za žádnou cenu se ale nesnažte křečovitě ladit barvu šatů s barvou čehokoliv, co má na sobě váš partner. Stejný odstín beztak nikdy netrefíte. Ani Amal s Georgem Clooneyovi to na svatbě Megan a Harryho nedali úplně na výbornou, a ač každý sólo vypadal skvěle, jako svatební pár k sobě prostě neladili. Georgovi by tady sedl spíše frak a její žluté šaty se žlutou kravatou vypadaly nekompatibilně. 

Novomanželé na první místě

Jakmile na svatbu pozvání přijmete, vyjadřujete tím souhlas s pravidly, které pro slavnostní den určí první z párů. Co to znamená? Že pokud nevěsta výjimečně neoblékne bílou, ale třeba světle modrou barvu, neměla by se žádná z žen obléci do světle modré. A pokud mají budoucí novomanželé specifická přání ohledně dress codu hostů, vyplatí se je respektovat. Kovbojská svatba je zkrátka kovbojská, ať už vám to přijde vkusné, či nikoliv. Ale jednou jsou to vaši kamarádi, ne? To platí i v případě zahraničních svateb mimo křesťanské kulturní tradice. 
Nevěsta si zkrátka může dělat cokoliv. Příklad? It Girl Sofia Richie, která na své nedávné svatbě nakázala družičkám černou, i přestože se na obřad dle nepsaných pravidel (kvůli skutečnému podtónu) nehodí. 
Další pravidlo, kterým se vy za všech okolností řiďte? Nikdy si nepořizujte nic nového! Neprošlápnuté boty a neozkoušené šaty nebudou dobrou volbou. Lepším řešením se jeví něco si půjčit — třeba od někoho, s kým jste nějaký kousek již v minulosti sdíleli.   

Co na obvyklá i neobvyklá místa?

Na lesní planině… Vyhněte se delikátním materiálům, jako je hedvábí, čistě z praktických důvodů. U volného střihu ale zapomeňte na mnohovrstevnaté doplnění. 
Na statku… Decentní, květinový potisk, pokud není v rozporu s přáním oddávaných, může poukázat na hojnost, tedy symbol farmy. Vynechte však folklorní reference.   
Na zámku… Historické interiéry navozují formálnější atmosféru. Můžete kombinovat pouzdrové střihy s těmi nabíranějšímu. A povoleny jsou i barvy. 
Na zámecké zahradě… Na přímé slunce klobouk, na tělo prostorově nevyčnívající střih. 

A co šperky?

Ač v zahraničí o ničem podobném zřejmě nikdy neslyšeli, v českém kulturním prostředí se perly obecně považují za nositele partnerského neštěstí, údajně totiž symbolizují slzy. Perlové náramky, náhrdelníky či náušnice tedy nejsou na českou svatbu úplně vhodné. Aleto je to jen úhel pohledu. Ve středoevropském svatebním folkloru se naopak dodržuje tradice perlové svatby. Ta nadchází po třiceti společně prožitých letech. Jako zapovězený se jeví i jakýkoliv způsob opulentního doplnění. Volte spíše nenápadné šperky, například z bílého zlata. 
Mimochodem, v některých částech Evropy může být coby přešlap svatebníhoho outfitu vnímán i náramek, protože svým tvarem symbolizuje svazující pouto (což je trochu paradox v případě svatby, že). Ideální volbou za všech okolností budou klasické náušnice s drahokamem nebo výrazné statement náušnice.