Svatby

Upcycling, vintage, půjčovna. Jak vybírat svatební šaty v roce 2021

Intimnější obřady, daleko méně formálnější šaty a na prvním místě udržitelnost. Shrnujeme hlavní svatební trendy pro rok 2021.
Eko a udržitelná značka Maggie Marilyn je mezi nevěstami dlouhodobě oblíbená. „Vzhledem k současné situaci zákaznice sázejí na daleko neformálnější svatební šaty, což ve výsledku působí více moderně,“ říká zakladatelka Maggie Hewitt. 
Pro nevěsty, které lpějí na tradici, je vintage stále populárnější možností. A zvlášť u těch, které jsou ekologicky zaměřené a preferují udržitelnost. Podle společnosti Lyst vzrostl zájem ve vyhledávání vintage svatebních šatů o celých 48 % poté, co princezna Beatrice zvolila vypůjčené šaty od Normana Hartnella na svou svatbu v červenci 2020.
Stále oblíbenější je také půjčování a upcycling, protože si nevěsty stále více uvědomují negativní dopady na životní prostředí. Obzvlášť pokud se jedná o šaty, které si obléknou jen jednou. 
Podle čeho tedy vybírat v roce 2021? 
Foto:  Vivian Hoorn

Tess van Zalinge

Udržitelně 

Značky jako Stella McCartney a Gabriela Hearst jsou svým eko a udržitelným přístupem vyhlášené. Rozhodně se při hledání šatů podívejte také na Maggie Marilyn, Mother of Pearl a Reformation.
Výběrem modelů, které můžete nosit znovu a znovu, posílíte povědomí o udržitelnosti. To je hlavní důvod, proč si mnoho nevěst oblíbilo kolekci Encore od Cecilie Bahnsen, která je vyrobená ze zbytkových materiálů. 

Vintage svatební šaty

Když zvolíte vintage róbu, prodloužíte tím nejen její životnost, ale s velkou pravděpodobností na sobě budete mít jedinečný model, ve kterém žádnou jinou nevěstu neuvidíte. „Jde o to, že zákaznice chtějí nakupovat smysluplněji a mít na sobě něco jedinečného, s příběhem,“ dodává Marie Blanchet, zakladatelka a generální ředitelka značky Mon Vintage.
Výběr možností je nekonečný. V současné době jsou nejvíce trendy svatební šaty z 60. let, pro milovníky old school hollywoodského glamouru jsou zase vhodnější šaty z 30. a 40. let. Bílý kalhotový kostým je díky komornějším obřadům také na vzestupu. Najděte si dobrého krejčího, který vám šaty upraví přesně na míru. Pamatujte, že je vždy lepší kupovat modely, které jsou vám trochu větší než menší. 
Na stránkách Still White, Brides Do Good, The RealReal a Vestiaire Collective najdete široký výběr svatebních šatů od značek jako Carolina Herrera a Emilia Wickstead za zlomek původní ceny.

Nekupuj, pronajmi

Pronájem značkového oblečení má za úkol zastavit fast fashion. „Nevěsty jej volí také kvůli tradicím, mají tak rovnou něco vypůjčeného,“ říká Eshita Kabra-Davies, zakladatelka aplikace By Rotation. Podle jejích slov je teď zvýšený zájem o značky Cecilie Bahnsen, Jacquemus a Ganni.
Pokud nemůžete najít své vysněné šaty k zapůjčení, zvažte alespoň vypůjčené doplňky. Ať už je to psaníčko Simone Rocha, nebo čelenka z umělých perel Shrimps.
Foto: Courtesy of Cecilie Bahnsen
Cecilie Bahnsen

Upcyklujte 

Typické svatební šaty skončí na dně skříně v krabici. Mnoho nevěst však nyní uvažuje o tom, jak jim vdechnout nový život. Návrhářka Alice Temperley na sociálních sítích ukazuje, jak šaty obarvit pomocí přírodních materiálů, zatímco značky jako Wed Studio a Tess van Zalinge mění staré modely na modernější verze, které můžete nosit každý den. 
Koneckonců jde hlavně o co největší snížení odpadu. Můžete si samozřejmě koupit nové svatební šaty, ale zároveň přemýšlejte nad tím, co s nimi bude dál.