Summer Vibes

Jak prožít #hotgirlsummer jako Billie Eilish

Ještě než se objednáte ke kadeřníkovi nebo sáhnete po odbarvovači, přečtěte si rady od koloristky celebrit Alex Brownsell. 
Začátkem letošního roku zpěvačka Billie Eilish po dobu šesti týdnů postupně obdarovala své černé vlasy se zelenými odrosty na krémovou blond. Do té doby, než získala požadovaný odstín, nosila paruky. Velké odhalení přišlo až s novou obálkou britské Vogue.
Pro tento krok se rozhodla poté, co jeden z fanoušků upravil ve Photoshopu její fotku se světlejšími vlasy. Devatenáctiletá hvězda se však obávala toho, co by s jejími vlasy udělalo další odbarvování. A to natolik, že do toho málem nešla. Strach ze spálených vlasů je jedním z důvodů, proč se většina lidí odbarvování na blond vyhýbá. Ne vždy tomu tak ale musí být.
„Svým klientům vždycky říkám: Je to podobné, jako kdybyste ke mně přišli s párem džínů a já vám dala domů pár hedvábných kalhot, které se dají čistit jen v čistírně, říká Alex Brownsell, koloristka a zakladatelka značky Bleach London. „Pokud se však o ně budete správně starat, můžete je udržovat v dobrém stavu stejně dobře jako džíny.“ To je jen dobře, protože s příchodem léta mnozí z nás hledají způsob, jak osvěžit a obměnit svůj vzhled. Pokud mezi ně patříte i vy, přečtěte si následující tipy od Alex, stát se blondýnkou nikdy nebylo jednodušší. 

Odkud se vzala představa, že když si zesvětlíte vlasy, začnou se lámat a vypadávat?

Používání odbarvovačů je hodně stigmatizováno. Je to tak trochu pozůstatek z 80. let, kdy si všichni nechávali dělat trvalou a odbarvovali si vlasy, což způsobilo jejich vypadávání. Ale to bylo hlavně kvůli trvalé, nešetrnému procesu odbarvování a šílenému stylingu. Dnes v salonech používáme super vyživující produkty a existují způsoby, jak o vlasy pečovat, aby nevypadávaly.

Jak poznám, který odstín blond mi bude nejvíc slušet?

Pro vlasy platí stejná pravidla jako pro make-up. Jde o to, jestli vám sluší studené nebo teplé tóny. Pokud jsou teplé, můžete si říct o karamelovou nebo přejít na měděné odstíny, které jsou teď opravdu trendy, nebo pokud jsou studené, zvolte spíše popelavou a ledové tóny.

Na co nesmíme zapomenout při barvení vlasů, zejména když si je barvíme doma sami?

Hlavní věc, kterou musíte udělat, je otestovat si reakci na vlasech. Pokud jste se někdy barvili na hnědo, po nanesení odbarvovače vám vlasy zčervenají. S přirozenou barvou vlasů můžete postupovat podle návodu a vše dobře dopadne. Musíte si ale skutečně přečíst návod, to je další věc, kterou lidé nedělají, divili byste se. 

Jaký tedy doporučujete postup?

Nenanášejte barvu přímo ke kořínkům, protože vlivem tepla z hlavy zesvětlají rychleji než konečky. Na ty se zaměřte až v posledních 20 minutách, tím dosáhnete rovnoměrné barvy. Nesouhlasím s tím, že když si vlasy odbarvujete, musíte to dělat na třikrát. Ráda používám o něco nižší množství peroxidu, ale nechávám ho působit déle. 
Pokud však máte vlasy černé nebo příliš chemicky upravované, zajděte rovnou do salonu a k někomu, kdo je specialista na blond.

Jak by měla vypadat domácí péče o vlasy po odbarvení?

Nemůžete jen tak vzít do ruky žehličku, kulmu nebo horký fén a používat je jako předtím. Masky a leave-on treatmenty jsou základ. Dbejte na kartáčování používejte hedvábný povlak na polštář, který vlasy chrání.

Když se ohlédneme do historie, kdo je pro vás blond ikona?

Herečky Marilyn Monroe a Jean Harlow a zpěvačka Debbie Harry; silné osobnosti, které se nebály své ženskosti a využívaly ji správným způsobem.

Jaké odstíny jsou letos v létě nejvíc hot?

Vidím posun blond od studených, popelavých tónů ke krémovým až po zázvorové nebo měděné. Lidé chtějí mít teplý odstín, který je o něco jemnější. Touží po něčem jiném.