Summer Vibes

Nejlepší opalovací krémy na obličej pro všechny typy pleti

Noste SPF každý den. Tuhle větu jste už slyšeli tisíckrát, ale opakování je matka moudrosti a v tomto případě i zaručený recept na krásnou, zdravou a pevnou pleť bez předčasných vrásek. Jaký opalovací krém na tvář je nejlepší? Ten, který používáte pravidelně a dělá dobře právě vaší pokožce. Pro snadnější výběr přinášíme patnáct různých textur pro mastnou, smíšenou, suchou a citlivou pleť. 
Foto: Kay-Paris Fernandes/Getty Images
Cindy Bruna v zákulisí přehlídky Zuhair Murad Haute Couture
Řekne vám to dermatolog, kosmetička i všechny beauty redakce světa. Používat každodenně UV faktor má být samozřejmá součást denní péče, stejně jako čištění zubů nebo česání vlasů. Bez toho nečekejte, že vám pevná a zdravá pokožka vydrží déle než do třicítky. Dobrý krém s dostatečně vysokým ochranným filtrem (tedy 30 a více) blokuje škodlivé účinky slunečních paprsků. Ty v kůži způsobují větší chaos než koronavirus na módní scéně.
Kromě toho, že jsou hlavním strůjcem rizika rakoviny, ničí v pleti kolagen, snižují její pružnost, způsobují vrásky, pigmentové skvrny a další věci, které nechcete. Přitom se stačí mazat krémem. Nečekejte, že vás zachrání nejnovější přírodní nebo hi-tech zázraky, pokud pleť nečistíte, nehydratujete a nechráníte před UV zářením každý den. Tyto tři kroky jsou naprostý základ. 
Předchozí generace od UV ochrany odrazovaly samotné krémy, bývaly mastné, lepkavé, ucpávaly póry. Minulý čas je v tomto případě velmi zásadní, ty nejnovější mají příjemnou texturu a celou řadu dalších vlastností, za něž vám pokožka poděkuje. Inovované technologie zmatňují, chrání před slunečními alergiemi, vyživují, rozjasňují, jsou lehké nebo naopak extra výživné. Stačí si vybrat, co vaše pleť momentálně potřebuje. Důležitý je vysoký faktor a pravidelnost, pak už je jen na vás, zda-li sáhnete ráno po gelu, kapkách nebo tónovaném krému. 
Vysoké SPF noste každý den bez ohledu na počasí. Péče s ochranným faktorem nepatří jen na pláž nebo hory, ale i do města a do práce.
„Často dostávám otázku, jestli je nezbytné používat SPF i v zimě nebo když je pod mrakem,“ říká dermaložka Anjali Mahto. „Odpověď je pokaždé hlasité ANO! Nezáleží na počasí. Zpoza mraků na nás dopadá ultrafialová radiace. Ty zachycují jen dvacet procent záření.“ Autorka knihy Skincare Bible zároveň vyzdvihuje roli sluneční ochrany v boji proti kožním nádorům a předčasnému stárnutí. „Na něm se UV paprsky podílí 80 až 90 procenty. SPF je nejlepší ochranou proti vráskám, ztrátě pevnosti i sjednocené barvě. Nic jiného se k jeho výsledkům ani zdaleka nepřibližuje.“ 
Pro velmi tmavou pleť doktorka doporučuje faktor 15, pro ostatní 30 až 50. Pozor, ne jenom na dovolenou nebo odpoledne u vody. Ale každý den bez výjimky. 
Pro snadnější orientaci mezi stovkami různých lahviček si vyberte tu svou sluneční ochranu z následujícího výběru SPF 50 podle Vogue.