Summer Vibes

Léto svobody voní žlutě

Projděte se po cestě zalité sluncem rovnou do chladných vod oceánu. Ten pocit absolutní svobody a štěstí si noste s sebou. Stačí jedna lahvička.
Foto: Getty Images
Foto: Profimedia.cz
Nohy zabořené do písku, vlasy prosáknuté mořskou vodou se samy kroutí do sexy vln, kůže se leskne a třpytí a mozek funguje v prázdninovém módu. Ještě než odjedete na dovolenou, dopřejte si ten úžasný pocit každý den. Není nic jednoduššího, než ošálit vlastní mysl letní vůní. Ani ranní rituál před obchodem do práce vám najednou nepřijde tak stresující, vyberte si parfém schopný prodloužit efekt víkendu na pláži na celý týden. 
Malou letní dovolenou máte doslova na dosah ruky, nemusíte mít letenku ani přesný plán. Stačí si jen rozmyslet, jestli máte náladu na la dolce far niente ve stínu pomerančovníků, věneček do vlasů z bílých květů jasmínu, vychlazený koktejl s grapefruitem, nebo sluneční paprsky odrážející se od květů plumérie.
V pondělí posnídejte na francouzské Riviéře. V úterý se projděte citrusovými hájem na pobřeží Amalfi. Ve středu si dejte osvěžující sorbet na Capri. Na čtvrtek si naplánujte výlet do Lagerfeldovy zahrady plné orchidejí a jasmínu. V pátek odleťte do LA. Sobotní večer se nese ve znamení čerstvě vymačkaných grepů a zelených listů konopí. V neděli si natrhejte celou náruč gardénií a na další pondělí si vyberte k rozevlátým šatům jiskřivé šperky z Place Vendôme.

Sluníčko, sluníčko

Po vůních inspirovaných černočernou nocí se parfémáři zhlédli ve světle a slunečních paprscích. Jacques Cavallier pro Louis Vuitton namíchal esenci plážového klubu v Los Angeles. Jeho zářivě žlutý Sun Song voní přesně tak, jak si představuje perfektní odpoledne u bazénu s výhledem na oceán uprostřed léta. Giorgio Armani letos představil svou variantu na světlo pod jménem Light di Gioia; čistá, hřejivá óda na letní den bez mráčku. K této představě přidejte chladivý vítr od moře a dostanete náladu, jakou ve vás vyvolá Light Blue Sun od Dolce & Gabbana. Je výrazně citrusovější s lehkým jablečno-cedrovým nádechem. 

Holky holkám

Pomalu, ale jistě začínají voňavému byznysu vládnout ženy. Důkazem jsou další letní novinky inspirované dobrou náladou, lehkostí a létem. Módní dům Lanvin představuje nový pilíř svého parfémového portofia pod názvem A girl in Capri. Sophie Labbe, autorka mj. Elie Saab Girl of Now, Bulgari Mon Jasmin Noir a Givenchy Very Irresistible, si připravila ledovou explozi italských citronů, která se převalí přes grapefruitové květy, aby ukázala, jak úžasně voní kombinace bergamotu a mořských tónů s dřevitými podtóny. Emilie Coppermann má velkou vášeň pro květiny a nebojí se ji ukázat. Pro značku Karl Lagerfeld namíchala zářivou Fleur d'Orchidée, ódu na sebevědomé bílé květy jasmínu, pomerančů, neroli a orchidejí. Supertalentovaná představitelka nové generace parfémářek Marie Salamagne pro Jo Malone London dokázala zachytit atmosféru letního dne v rozkvetlé zahradě na jihu. Kolínská Frangipani Flower v sobě kombinuje květinové tóny spolu se slunečními a vám dá pocit, že dovolená nikdy nekončí.

Summer-to-wear

Obě jsou doménou italského pobřeží, obě se pojí s nekonečnou svěžestí a pocity naprosté pohody. A přece jsou každá jiná. Dvě ingredience definují letní parfémy více než kterékoliv jiné. Příjemně štiplavý zelený bergamot a jiskřivé bílé květy neroli patří mezi jasné favority, když se chcete cítit na vrcholu i v těch nejtropičtějších teplotách. Mezi tisícem vůní vsaďte na jistotu. Jean-Claude Ellena těsně před svým odchodem z Hermès v Eau de Néroli Doré spojil pomerančové květy s kyselými pomeranči a šafránem. Této kombinace nikdy nebudete mít dost. Stejně tak prosluněného koktejlu bergamotu, pomeranče, mechu a vetiveru v Bergamote Soleil od Atelier Cologne. Parfémář Quentin Bisch ve své interpretaci Neroli Amara pro Van Cleef & Arpels vyladil osvěžující citrusové akordy s pomocí cypřiše a růžového a černého pepře. Připravte se na to, že minimalistickou lahvičku se stříbrnou plaketkou až do zimy nedáte z ruky.