Společnost

Spravedlnost pro George Floyda: jak můžete pomoci, ať už jste kdekoliv

Od sebevzdělávání po finanční podporu organizací bojujících za práva Afroameričanů. Přinášíme čtyři způsoby, jak podpořit probíhající protesty.
V pondělí 25. května zemřel 46letý George Floyd, neozbrojený Afroameričan, poté, co ho policista Derek Chauvin z Minneapolis shodil na zem a osm minut mu klečel na krku. Ve videu, které obletělo a šokovalo svět, je jasně slyšet, jak policistům říká: Nemohu dýchat. 
Jeho smrt vyvolala masové demonstrace a pobouřila širokou veřejnost. Tisíce lidí od té doby protestují ve jménu Floyda a dalších Afroameričanů, jako je Breonna Taylor, Michael Lorenzo Dean a Tony McDade, kteří během posledních měsíců zemřeli po zásahu policie. Podle deníku The Washington Post bylo od 1. ledna 2015 zabito policií 1254 černochů. 
Protesty v boji proti globálnímu rasismu probíhají po celém světě, přinášíme čtyři způsoby, jak je můžete podpořit i vy.
Foto: Getty Images

Přispějte na dobrou věc. Každá částka se počítá

Můžete darovat peníze přímo oficiální organizaci George Floyd Memorial Fund, zřízené na pomoc Floydově rodině, případně organizacím v Minnesotě, jako je Minnesota Freedom Fund (pomáhá platit kauce zadrženým při protestech), Black Visions Collective (věnovaná autonomním černošským komunitám) a Reclaim The Block, která se snaží přesunout peníze určené pro policejní oddělení do jiných oblastí rozpočtu města. 
Peníze můžete darovat také organizaci Black Lives Matter (funguje v USA, Velké Británii a Kanadě) a Campaign Zero (skupina zabývající se policejním násilím). 

Podepište petice

Byly zřízeny petice, které požadují spravedlnost pro George Floyda a další černochy, kteří zemřeli v posledních měsících. Byla mezi nimi mimo jiné i 26letá Breonna Taylor, kterou policisté zabili během razie na její dům v Kentucky; Tony McDade, 38letý transsexuál zastřelený policií na Floridě, a Michael Lorenzo Dean, 28letý muž, který byl zabit v Texasu. Můžete také podepsat petici požadující spravedlnost pro 25letého Ahmauda Arberyho, který byl zastřelen, když si šel zaběhat. 
Hnutí Black Lives Matter také spustilo petici na zrušení národního financování policie USA. Místo toho chce peníze investovat do budování afroamerických komunit. 
Foto: Getty Images

Vzdělávejte se

Udělejte si čas a přečtěte si knihy White Supremacy (napsala Layla Saad), How to Be an Antiracist (Ibram X Kendi), Why I’m No Longer Talking to White People About Race (Reni Eddo-Lodge) nebo Freedom Is A Constant Struggle (Angela Davis). 
Poslechněte si podcasty Intersectionality Matters (vede Kimberlé Crenshaw), The Read (Kid Fury a Crissle West) a 1619 Project od The New York Times. Sledujte aktivisty na sociálních sítích, jako je například Rachel Cargle, zakladatelka The Great Unlearn, nebo Rachel Ricketts a modelku Munroe Bergdorf. 

Nebojte se říct svůj názor 

Nebojte se být slyšet, ať už je to v práci, na sociálních sítích, nebo mezi přáteli a rodinou. Přemýšlejte o tom, co můžete udělat do budoucna, i když zrovna nebude na Instagramu trendy hashtag Black Live Matter. 
Foto: Getty Images