Společnost

První oficiální portrét vévody a vévodkyně z Cambridge

Vévoda a vévodkyně z Cambridge si poprvé nechali namalovat společný oficiální portrét, na kterém je zachycen jeden z nejodvážnějších modelů královského šatníku.
Na obraze od oceňovaného portrétisty Jamieho Coretha má vévodkyně na sobě smaragdové šaty Falconetti od značky Susie Cave The Vampire's Wife, stejné, jaké měla na sobě v roce 2020 na návštěvě dublinské továrny Guinness. O Kate je známo, že je zastánkyní britských designérů, ale většinou volí bezpečné a neokázalé značky jako Eponine, Catherine Walker nebo Boden. Metalické šaty (které předtím nosily například Sienna Miller nebo Alexa Chung) tak pro vévodkyně představovaly přinejmenším odvážnou volbu. 
Za zmínku stojí i doplňky v podobě klasických lodiček Hangisi od Manola Blahnika ve smaragdové barvě. Jako svatební obuv Carrie Bradshaw si již vydobyly své místo v popkulturní síni slávy, nyní získaly i královskou pečeť a budou (alespoň dočasně) viset v Národní portrétní galerii. 
Foto: Getty Images
Vévoda a vévodkyně z Cambridge v roce 2020 na návštěvě dublinské továrny Guinness
Obraz však bude galerii zapůjčen až příští rok u příležitosti jejího znovuotevření, do té doby bude jeho domovem Fitzwilliamovo muzeum Cambridgeské univerzity, kde si ho Kate a William prohlédli při slavnostním odhalení 23. června. Na zakázku Cambridgeského královského portrétního fondu se Coreth snažil do obrazu zakomponovat i samotnou Cambridge: pozadí odráží historické kamenné budovy, které jsou synonymem města.
„Byla to pro mě ta nejneobyčejnější pocta v životě,“ prozradil o výjimečné zakázce britský umělec. „Chtěl jsem zobrazit Jejich královské Výsosti tak, aby působily uvolněně a přístupně, ale i elegantně a důstojně. Jelikož se jedná o první portrét, který je zobrazuje společně, a to konkrétně v době, kdy jsou vévodou a vévodkyní z Cambridge, chtěl jsem, aby obraz vyvolával pocit rovnováhy mezi jejich veřejným a soukromým životem.“
Odhalení následuje po vydání tří oficiálních portrétů vévodkyně z Cambridge u příležitosti jejích lednových 40. narozenin. Tehdy se Kate rozhodla místo obrazu pro fotografie a pověřila spolupracovníka časopisu Vogue Paola Roversiho, aby nafotil trojici oficiálních snímků v Kew Gardens.